Zijn er niet-wintergroene haagplanten die hun bladeren behouden?

2 januari 2020
Zijn er niet-wintergroene haagplanten die hun bladeren behouden?

In onze webshop maken we een duidelijk onderscheid tussen wintergroene haagplanten en bladverliezende haagplanten. Toch is dat onderscheid niet zo zwart-wit als het lijkt. Voor veel tuiniers is dit goed nieuws. Niet-wintergroene haagplanten die hun bladeren behouden bieden namelijk het beste van beide soorten haagplanten. Ze bieden jaarrond privacy zoals wintergroene soorten dat doen, maar hebben ook ieder seizoen een ander uiterlijk, wat voor veel mensen de reden is om voor een bladverliezende haag te kiezen. We laten u zien welke haagplanten dat precies zijn, zodat u een privacyhaag kunt bestellen die toch met de seizoenen mee verandert.

Waarom is er onderscheid tussen wintergroen en bladverliezend?
Kort gezegd zouden we wintergroene haagplanten dus beter groenblijvende haagplanten kunnen noemen.

Waarom is er onderscheid tussen wintergroen en bladverliezend?

Kort gezegd zouden we wintergroene haagplanten dus beter groenblijvende haagplanten kunnen noemen. Toch is wintergroene haagplanten een prima term. Mensen die op zoek zijn naar dit soort haagplanten willen een haag die het hele jaar groene bladeren aan zijn takken heeft. Zo’n haag verliest zijn bladeren normaal gesproken wel, maar dat gebeurt op een moment dat er al genoeg jonge groene bladeren aan zitten. Vaak blijven de oude bladeren een jaar aan de haag hangen, maar het kan een paar jaar duren. Vanwege hun typerende uiterlijk hebben we bamboe en coniferen als aparte categorieën in onze webshop, maar ook die zijn in de meeste gevallen wintergroen.

We zouden het ook over bladhoudende haagplanten en bladverliezende haagplanten kunnen hebben, maar ook die termen zijn wat verwarrend. Er zijn namelijk bladhoudende haagplanten die officieel bladverliezend zijn, omdat er omstandigheden bestaan waaronder ze hun bladeren wél kunnen verliezen. Voor de soorten die we hier bespreken zijn die omstandigheden in Nederland echter vrij zeldzaam. Onze winters zijn normaal gesproken immers niet heel erg streng, dus in de meeste jaren hebben de haagplanten genoeg energie over om hun bladeren vast te houden. In de regel is het wel aan te raden om deze haagplanten een beschutte standplaats te geven. Niet alleen omdat zo’n standplaats warmer is, maar ook omdat de wind de neiging heeft om uitgedroogde bladeren van de takken te blazen.

De beukenhaag: ook met droge bladeren inkijkwerend
De keuze voor bladverliezende haagplanten wordt meestal gemaakt op basis van hoe de seizoenen de haagplanten beïnvloeden.

De beukenhaag: ook met droge bladeren inkijkwerend

De keuze voor bladverliezende haagplanten wordt meestal gemaakt op basis van hoe de seizoenen de haagplanten beïnvloeden. Dat kan bijvoorbeeld om de bloei gaan. Veel bloeiende haagplanten hebben ’s zomers schitterende bloemen. Ook de herfstkleur kan een rol spelen, want die is bij sommige haagplanten erg mooi. Het lijkt dan misschien of u maar moet accepteren dat uw haag een deel van het jaar kaal is, maar dat is niet waar. De bladeren van een beukenhaag (Fagus sylvatica) verkleuren wel in de herfst, maar ze blijven wel aan de haag hangen. Zo is de beukenhaag ook met droge bladeren een uitstekende privacyhaag.

Het enige waar u rekening mee moet houden is dat een beukenhaag erg kwetsbaar is voor aanhoudende droogte of natte voeten. Aanhoudende droogte kunt u op zekere hoogte voorkomen door uw beukenhaag voldoende water te geven, maar bij grondsoorten als zware klei is het lastig om voor goede drainage te zorgen. Normaal raden we dan aan om voor de haagbeuk (Carpinus betulus) te kiezen. Deze heeft een schitterende herfstkleur en kan tegen natte grond, maar verliest in de herfst veel meer bladeren. Inkijkwerend is de haagbeuk dan niet meer. Voor een niet-wintergroene privacyhaag kunt u dus beter voor de beuk kiezen.

De herfstkleur van de beuk is eerst roodachtig geel en later, als de bladeren uitgedroogd zijn, bruin. Wilt u dat de verdorde bruine bladeren nog een roodachtige gloed hebben, kies dan voor de rode beuk (Fagus sylvatica 'Atropurpurea'). Zelfs in het voorjaar en de zomer valt de rode beuk op door zijn koperrode tot donkerpaarse kleur. Een beukenhaag is een bijzonder voordelig alternatief als u het hele jaar privacy wilt, maar wel wilt dat uw tuin ieder jaargetijde een andere uitstraling heeft. U kunt de groene beuk en de rode beuk ook door elkaar planten voor een mooie tweekleurige beukenhaag.

De liguster is semi-wintergroen
Helemaal bijzonder is de liguster (Ligustrum).

De liguster is semi-wintergroen

Helemaal bijzonder is de liguster (Ligustrum). De liguster behoudt namelijk niet alleen het hele jaar lang zijn bladeren. Zijn bladeren blijven ook nog eens het hele jaar door groen. We hebben het alleen niet over een wintergroene haagplant, omdat de liguster bij uitzonderlijke kou nog wel eens wat bladeren wil laten vallen. In plaats van wintergroen of bladverliezend noemen we de liguster daarom liever semi-wintergroen. Voor een privacyhaag is de liguster hierdoor ideaal. Hij groeit redelijk snel en is daarom snel hoog genoeg om tegen inkijk te beschermen. En dat kan hij dan ook nog het hele jaar blijven doen.

Woont u in een streek waar het ’s winters soms gemeen koud kan worden? Dan raden we u aan om de wintergroene liguster (Ligustrum vulgare 'Atrovirens') in de tuin te planten. Deze ligustersoort kan nog beter tegen de kou dan zijn soortgenoten. Hierdoor heeft u met deze liguster de meeste kans dat hij het hele jaar groen blijft. Bovendien is het een kweekvorm van de gewone liguster (Ligustrum vulgare), die in Nederland inheems is. Ons klimaat is daarom precies het klimaat waar deze ligusterhaag zich prettig bij voelt.

Meestal wordt een ligusterhaag in een redelijk rechte, formele vorm gesnoeid. U kunt er echter ook voor kiezen om uw ligusterhaag wat meer zijn gang te laten gaan, zodat hij een mooie, natuurlijke groeivorm heeft en met aantrekkelijke witte bloemen bloeit. De gewone liguster bloeit in juni en juli, de haagliguster (Ligustrum ovalifolium) zelfs tot augustus. Na de bloei groeien er bessen aan een ligusterhaag waar vogels graag van eten. Voor meer kleur in uw tuin kunt u zelfs kiezen voor de tweekleurige bonte haagliguster (Ligustrum ovalifolium 'Aureum'). Hoe meer zonlicht die vangt, hoe geler de bladeren worden.