Laurierhaag planten - hoe en wanneer?

20 september 2018
Laurierhaag planten - hoe en wanneer?

De laurierhaag is ongekend populair in ons land. Overal zien we dit soort hagen terug in verschillende soorten tuin. Het is niet verwonderlijk dat veel mensen dol zijn op de diverse soorten laurier: een laurierhaag staat immers garant voor een fijne, groene en natuurlijke sfeer in uw tuin. Deze haagplant verliest ‘s winters zijn blad niet, waardoor u gedurende het hele jaar kunt genieten van een prachtige haag en bovendien tegen inkijk van buren beschermd bent. Wilt u ook zo’n sierlijke laurierhaag in uw tuin? U plant hem eenvoudig zelf aan. Een laurierhaag planten: hoe en wanneer kunt u dat het beste doen?

In welke tuinen kan laurierkers geplant worden?

Heeft u een kleine stadstuin en bent u toch helemaal verliefd geworden op het mooie uiterlijk van de laurier?

In welke tuinen kan laurierkers geplant worden?

In principe kan in elke tuin een laurierhaag worden geplant. Wel is het zo dat sommige soorten wat minder geschikt zijn voor wat kleinere tuinen dan andere. Heeft u een kleine stadstuin en bent u toch helemaal verliefd geworden op het mooie uiterlijk van de laurier? Dan kunt u kiezen voor soorten die vrij laag blijven en niet al te snel groeien, zoals de laurier 'Herbergii' of de laurier 'Zabeliana'. In middelgrote en grotere tuinen komen alle soorten laurierkers goed tot hun recht. Hier kunt u makkelijk kiezen voor de populaire laurier 'Rotundifolia', laurier 'Novita' of de opvallende laurier 'Etna'.

Een laurierhaag staat mooi bij diverse tuinstijlen. De verscheidene soorten laurier hebben natuurlijk wel onderlinge verschillen, maar er is eigenlijk altijd wel een lauriersoort die mooi in uw tuin staat. Wat de laurierkers ook zo populair maakt is dat hij weinig eisen stelt aan de grond waarin hij wordt geplant. De meeste grondsoorten verdraagt hij prima. Daarnaast kan een laurierhaag neergezet worden in de zon, halfschaduw of zelfs in de schaduw: de krachtige heester zal hoe dan ook snel uitgroeien tot een schitterende tuinafscheiding.

beste tijd om een laurierhaag aan te planten

Een laurierhaag kan in principe het gehele jaar door geplant worden. Het is echter niet aan te raden om de haag op een hele warme, zonnige dag aan te planten.

De beste tijd om een laurierhaag aan te planten

Een laurierhaag kan in principe het gehele jaar door geplant worden. Het is echter niet aan te raden om de haag op een hele warme, zonnige dag aan te planten. Ook wanneer het vriest is het beter om even te wachten met het planten van de laurierhaag. De kans bestaat dat je mooie haag dan gelijk kapotvriest. Daarnaast is het nogal lastig om een plantgeul te graven wanneer de grond bevroren is. De nachtvorst kan geen kwaad voor de laurierhaag, maar wanneer er overdag sprake is van temperaturen onder de nul, zal u het aanplanten van de haag eventjes moeten uitstellen.

aanplanten van de haag: hoe ga ik te werk?

Voordat u een laurierhaag plant kunt u de grond alvast voorbereiden op de komst van de haag. Verwijder onkruid met wortel en al en voeg eventueel een grondverbeteraar toe.

Het aanplanten van de haag: hoe ga ik te werk?

Voordat u een laurierhaag plant kunt u de grond alvast voorbereiden op de komst van de haag. Verwijder onkruid met wortel en al en voeg eventueel een grondverbeteraar toe. Graaf daarna een plantgeul waarin het hele wortelstel van de laurierstruiken past. Eventueel kunt u een dikke laag aanplantgrond aan de geul toevoegen. Op deze manier geeft u de laurier een goede start en bent u verzekerd van een snelle en krachtige groei.

Kijk van tevoren hoeveel planten u nodig hebt per strekkende meter en houd dit aantal aan. Maak de wortels van de planten nat voor u ze in de grond zet. Staan alle planten in de geul? Graaf deze dan dicht en druk de aarde aan zodat de laurierkers stevig in de grond staat. Voorzie de laurierhaag na het aanplanten van water. Op onze website vindt u meer informatie over het snoeien en bemesten van de laurierhaag. Zo blijft uw haag ook na het aanplanten nog vele jaren mooi en gezond en kunt u optimaal genieten van het prachtige uitzicht dat de laurierhaag biedt!