Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Rhododendron: een prachtige voorjaarsbloeier

Rhododendron voorjaarsbloeier

Rhododendron: een prachtige voorjaarsbloeier

Het is lente en hoewel het weer nog wat schippert tussen winterse buien en zomerse dagen, begint het in de tuinen al goed zichtbaar te worden dat de warme tijd van het jaar er weer aan komt. Het is tijd voor een close-up op een van onze mooiste voorjaarsbloeiers: de rhododendron.

Groen in de winter, bont in het voorjaar Rhododendron

De rhododendron is een prachtige bloeiende haagplant die met name zeer geschikt is voor grote tuinen.

Groen in de winter, bont in het voorjaar

De rhododendron is een prachtige bloeiende haagplant die met name zeer geschikt is voor grote tuinen. Deze brede, wintergroene struik kan gemakkelijk een paar meter hoog worden en wordt ook regelmatig als solitaire plant in de tuin gezet. Hoewel de grote, donkergroene, leerachtige bladeren op zich al heel mooi zijn, wordt de rhododendron vaker geplant vanwege zijn prachtige en uitbundige bloei. Al vroeg in het voorjaar groeien er grote knoppen aan deze plant en afhankelijk van de soort zal de bloeitijd beginnen tussen april en juni. De bloei van de rhododendron duurt vaak zo’n vier weken.

De verschillende soorten rhododendron onderscheiden zich niet alleen door hun bloeitijd, maar ook door de kleur van de bloesems. De meeste soorten rhododendron hebben witte, paarse of roze bloemen. Voorbeelden hiervan zijn de rhododendron 'Cunninghams White', de rhododendron 'Roseum Elegans' en de rhododendron 'Marcel Menard'. Als u op zoek bent naar een rhododendron in een bijzondere kleur, dan kan de gele rhododendron 'Horizon Monarch' of de perzikkleurige rhododendron 'Virginia Richards' heel mooi zijn. In onze catalogus zijn alle rhododendrons afgebeeld in hun bloeitijd, zodat u de bloesems kunt selecteren die u het mooist vindt.

Doordat de verschillende soorten rhododendron een verschillende bloeitijd van vier weken hebben, overlappen sommige soorten, terwijl andere elkaar juist afwisselen in hun bloei. Bij het kiezen van een rhododendronhaag voor uw tuin, is dit dan ook zeker iets om over na te denken. Als u allemaal planten van dezelfde soort neemt voor uw haag, dan heeft u een haag die vier weken van het jaar uitbundig bloeit en verder mooi groen is. Kiest u voor verschillende varianten van de rhododendron, dan kunt u de bloeitijd verlengen en staan delen van uw haag op verschillende momenten in bloei.

Rhododendron haag

De rhododendron is een wintergroene haagplant die goed zichtdicht wordt en flink hoog kan groeien. Het is dus een haag die bijzonder veel privacy biedt en ook nog eens prachtig bloeit.

Rhododendron als haag

De rhododendron is een wintergroene haagplant die goed zichtdicht wordt en flink hoog kan groeien. Het is dus een haag die bijzonder veel privacy biedt en ook nog eens prachtig bloeit. Toch is het niet een van de meest populaire haagplanten in Nederland. De reden daarvoor is simpel: het is een vrij breed groeiende plant. Er is dus een grote tuin nodig om een haag van rhododendron goed tot zijn recht te laten komen. Als u flink wat ruimte over heeft, is de rhododendron het echter zeker waard om in de tuin te zetten, want het is een prachtige plant.

Natuurlijk zijn er situaties te vinden waarin de rhododendron niet de meest geschikte plant is: voor een formeel gesnoeide haag bijvoorbeeld. De rhododendron heeft een ronde groeivorm en laat zich niet gemakkelijk in een strakke vorm dwingen. De grote bladeren zijn hier ook onderdeel van, want het doorknippen van de bladeren om strakker te snoeien is zonde. Voor een nette, formele haag zijn coniferen, zoals de taxus, de thuja en de Californische cipres geschikter. Ook de liguster, de beukenhaag en de haagbeuk laten zich gemakkelijk in een strakke vorm snoeien.

Bent u juist gecharmeerd van de grote bladeren, maar wilt u een haagplant die iets smaller kan groeien, dan zijn sommige soorten laurierkers misschien geschikt. Een brede laurierhaag zoals de laurier 'Rotundifolia' heeft hetzelfde probleem als de rhododendron, maar een laurierkers met een meer opgaande groei is een prima alternatief. Voor een kleinere tuin zijn bijvoorbeeld de laurier 'Caucasica', de laurier 'Etna' of de laurier 'Genolia'® heel geschikt. Hoewel verschillende lauriersoorten, waaronder de laurier 'Caucasica', wel bloeien, is deze bloei lang niet zo uitbundig als die van de rhododendron. Dat is dus een afweging die u kunt maken.

Rhododendron verzorgen

Het is niet nodig om hem extra te beschermen in de winter, want de rhododendron is een zeer winterharde haagplant die temperaturen tot wel 35 graden onder nul verdraagt!

Rhododendron verzorgen

Als u een rhododendron in de tuin wilt planten, of het nu als borderplant is, of als imposante haag, is het natuurlijk zaak om deze goed te verzorgen. De rhododendron is geen inheemse plant, maar is wel goed aangepast aan het Nederlandse klimaat. Het is niet nodig om hem extra te beschermen in de winter, want de rhododendron is een zeer winterharde haagplant die temperaturen tot wel 35 graden onder nul verdraagt! Wel is het goed om de grondsoort waar hij in staat in de gaten te houden. De rhododendron heeft een voorkeur voor een zure en humusrijke grond. Als uw tuin dit niet heeft, kan het handig zijn om bij het planten tuinturf aan de grond toe te voegen.

Als de rhododendron eenmaal gesetteld is, heeft hij maar weinig verzorging nodig. Het snoeien van deze haagplant is eigenlijk niet nodig. Wordt de haag te breed? Dan kunt u hem terugsnoeien tot op het oude hout. Hij loopt daarna weer mooi uit, maar zal wel een jaar bloei overslaan. Ook kunt u de uitgebloeide bloemen uit de rhododendron knippen. Dit is een mooier gezicht en bevordert de bloei voor volgend jaar. Uiteraard kan het in langere periodes van droogte ook geen kwaad om de haag eens wat extra water te geven.

Al met al is de rhododendron dus een prachtige haagplant met een uitbundige bloei in het voorjaar. Deze breedgroeiende struik is ideaal om te gebruiken als sierlijke haag in een grote tuin, maar kan ook prachtig in een border van een kleinere tuin geplant worden. Met zijn kleurrijke bloei is deze wintergroene haagplant in ieder geval een echte blikvanger.