Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Zoveel mogelijk kleur met een wintergroene haag

kleur wintergroene haag

Zoveel mogelijk kleur met een wintergroene haag

Het grootste deel van de meest populaire haagplanten in ons assortiment zijn wintergroene haagplanten. Omdat zij er in tegenstelling tot bladverliezende haagplanten geen enkel jaargetijde kaal bij staan, zorgen ze het hele jaar voor een mooi uitzicht. De hogere exemplaren beschermen zelfs jaarrond tegen inkijk. Toch blijven sommige bladverliezende haagplanten onverminderd populair, omdat zij er met hun bloei en herfstkleuren ieder seizoen anders uitzien. Wilt u in uw tuin zoveel mogelijk kleur met een wintergroene haag? Dan kan een van deze haagplantensoorten de ideale keuze voor u zijn.

Witte bloemen vuurdoorn

Als wij aan een kleurrijke wintergroene haag denken, komt de vuurdoorn (Pyracantha) meteen in ons op.

Witte bloemen en kleurrijke vruchten: de vuurdoorn

Als wij aan een kleurrijke wintergroene haag denken, komt de vuurdoorn (Pyracantha) meteen in ons op. Hoewel zijn ovale bladeren ieder jaargetijde dezelfde groene kleur hebben, maken zijn bloei en zijn vruchten de vuurdoorn tot een gevarieerde verschijning. Dat begint met de grote aantallen roomwitte bloemen die alle soorten vuurdoorn in mei en juni krijgen. In redelijk grote trossen groeien deze bloemen bij elkaar en door hun lichte kleur vormen ze een mooi contrast met het wat donkerdere groen van zijn bladeren. Omdat deze bloemen vol nectar zitten, maakt een vuurdoornhaag uw tuin ook zeker interessant voor bijen, vlinders, hommels en andere insecten.

Bij veel bloeiende haagplanten is het na de bloei gedaan met het mooie uiterlijk van de haag, maar bij de vuurdoorn moet de meest kleurrijke periode nog aanbreken als de bloemen uitgebloeid zijn. In het najaar krijgt de vuurdoorn namelijk talrijke prachtig gekleurde vruchten. Afhankelijk van de soort die u aanplant zijn deze vruchten rood (de vuurdoorn 'Red Cushion' of de vuurdoorn 'Red Column'), oranje (de vuurdoorn 'Orange Glow') of geel (de vuurdoorn 'Golden Charmer' en de vuurdoorn 'Soleil d’Or'). Vogels eten graag van deze bessen, vooral merels, lijsters en spreeuwen. Een levendige tuin is dus ook na de bloei verzekerd.

Naast mooi is de vuurdoorn ook bijzonder nuttig. Uit zijn naam is al af te leiden dat de vuurdoorn stevige doorns op zijn takken heeft en dat maakt deze haagplanten uitstekend geschikt voor een inbraakwerende haag. De doorns maken de vuurdoorn net zo interessant voor vogels als de bessen, omdat zij graag hun nesten tussen de takken van de planten bouwen om hun jongen zo te beschermen tegen roofdieren in de omgeving.

Bloemen rhododendron

De meest kleurrijk bloeiende wintergroene haagplant is zonder twijfel de rhododendron.

Bloemen in verschillende kleuren: de rhododendron

De meest kleurrijk bloeiende wintergroene haagplant is zonder twijfel de rhododendron. Ieder voorjaar tussen april en mei staat de rhododendron weer rijkelijk in bloei met grote, prachtig gekleurde bloemen. Vanwege de opvallende kleuren zijn de bloemen vaak het eerste waar mensen aan denken bij de rhododendron, maar de langwerpige, donkergroene bladeren zorgen ervoor dat de planten ook na de bloei het aanzien waard zijn. Bovendien hoeft u zich geen zorgen te maken of de rhododendron de winter wel gaat overleven, want met een vorstbestendigheid tot wel 35 graden onder nul is de rhododendron een van de meest winterharde haagplanten in ons assortiment.

Als uw keuze op de rhododendron gevallen is, heeft u de keuze uit rhododendrons in twaalf verschillende bloeikleuren. Dit loopt uiteen van het helder wit van de rhododendron 'Cunninghams White' en de rhododendron 'Gomer Waterer' tot het dieprood van de rhododendron 'Nova Zembla' of het donkerpaars met een geel hart van de rhododendron 'Marcel Menard'. Heeft u moeite om hier uw favoriete kleur uit te kiezen? Omdat het feitelijk kweekvormen van dezelfde planten zijn, kunt u er ook voor kiezen om verschillende soorten rhododendron door elkaar te planten voor een mooie gemengde bloeiende haag.

Houd er wel rekening mee dat de rhododendron vrij breed kan worden. Een te kleine tuin is dus niet geschikt voor deze kleurrijke haagplanten. Kunt u de rhododendron wel de ruimte bieden, dan is een prachtige tuin nog jaren gegarandeerd.

uitloop glansmispel

Bij de glansmispel 'Red Robin' (Photinia fraseri 'Red Robin') is dit misschien wat misleidend, omdat zijn jonge uitloop ieder jaar niet groen, maar felrood van kleur is.

Opvallende nieuwe uitloop: de glansmispel

We noemen onze haagplanten wintergroen als ze het hele jaar groene bladeren hebben. Bij de glansmispel 'Red Robin' (Photinia fraseri 'Red Robin') is dit misschien wat misleidend, omdat zijn jonge uitloop ieder jaar niet groen, maar felrood van kleur is. Naarmate de glanzende bladeren volwassen worden, verkleuren ze naar groen en zijn ze zeker ook het aanzien waard, maar het rode blad van deze toevallig ontdekte kruisbestuiving is wat hem zo spectaculair maakt. Glansmispels zijn vrij makkelijke haagplanten die niet al te vaak gesnoeid hoeven worden, maar de meeste tuiniers snoeien de planten een à twee keer per jaar, zodat de nieuwe uitloop ook echt goed te zien is.

Eveneens in het voorjaar, meestal in mei en juni, staat de glansmispel 'Red Robin' in bloei. Zijn witte bloemen zijn niet groot van formaat, maar groeien wel in flinke trossen bij elkaar. Omdat de bladeren dat deel van het jaar vaak nog een nadrukkelijk rode gloed hebben, zorgt de glansmispel 'Red Robin' in het voorjaar voor een ware kleurexplosie in de tuin. Het is niet een van de meest populaire haagplanten, maar door deze bijzondere kleuren zeker de moeite waard. Let wel op dat de glansmispel enigszins beschut staat, want koude wind kan vooral in de wintermaanden voor schade aan de planten zorgen.

Andere wintergroene haagplanten met een nieuwe uitloop die een enigszins rode kleur heeft zijn de Portugese laurier (Prunus lusitanica 'Angustifolia') en de daarvan afgeleide laurier 'Tico' (Prunus lusitanica 'Tico'). Deze haagplanten groeien wat minder snel dan waar de gemiddelde laurierhaag om bekend staat, maar hebben in het voorjaar wel jonge bladeren met een koperachtige gloed. In combinatie met de lange witte bloementrossen die ze wat later in het voorjaar krijgen zorgt zo’n bloeiende laurierhaag ervoor dat er voor het oog flink wat te genieten is in uw tuin.