Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Welke wintergroene loofplanten voor welk type haag?

Wintergroene loofplanten

Welke wintergroene loofplanten voor welk type haag?

Onlangs bespraken we in ons blog welke coniferen u kunt gebruiken voor welk type haag. Er zijn echter ook tuiniers die de naalden of schubben die coniferen zo geschikt maken voor een formele haag wat saai vinden. Sommige tuiniers kiezen daarom liever wintergroene loofplanten voor hun haag. Ook zulke wintergroene haagplanten staan het hele jaar mooi in blad. Vaak leveren ze een wat minder formele, maar daardoor juist wat uitbundiger haag op. Wilt u weten welke wintergroene loofplanten voor welk type haag geschikt zijn? Lees dan snel verder!

Een smalle privacyhaag: de klimop

Er is echter een optie voor een smalle privacyhaag die in iedere tuin past en dat is de klimop (Hedera).

Een smalle privacyhaag: de klimop

Omdat de bladeren van loofbomen over het algemeen groter zijn dan de naalden of schubben van coniferen, nemen wintergroene loofplanten vaak wat meer ruimte in beslag dan een coniferenhaag. In een wat kleinere tuin, zoals een stadstuin, kan dat problematisch zijn. U kunt uw haagplanten wel strak snoeien, maar dat komt het uiterlijk van de loofbomen meestal niet ten goede. Er is echter een optie voor een smalle privacyhaag die in iedere tuin past en dat is de klimop (Hedera). Zowel de gewone klimop (Hedera helix) als de Ierse klimop (Hedera hibernica) kan een opvallend smalle wintergroene haag opleveren.

Hiervoor moet u de klimop over een raster van hout of metaal leiden, want de planten groeien niet van zichzelf in een haagvorm. Ze kunnen echter wel omhoog groeien, zoals u misschien wel eens op een boom of zelfs op de muren van een gebouw heeft gezien. De klimop heeft naast wortels die de grond in gaan namelijk ook hechtwortels. Ervoor zorgen dat deze zich goed genoeg aan het raster hechten voor een mooie klimophaag kan een lastig klusje zijn. Daar kunt u zelf mee aan de slag gaan, maar als u bang bent dat u daar niet deskundig genoeg voor bent, kunt u bij ons ook kant en klare klimophagen kopen.

Een andere optie voor een smallere privacyhaag is de laurier 'Genolia'®. Deze laurierhaag wordt een stuk smaller dan zijn soortgenoten, maar wel hoog genoeg voor privacy. Met een breedte van 80 à 90 centimeter is de laurier 'Genolia'® wel wat breder dan een klimophaag, maar zeker de overweging waard.

Groot, glanzend en informeel: de laurierhaag

Normaal gesproken zal de laurierkers (Prunus laurocerasus) echter gebruikt worden voor een heel ander type haag.

Groot, glanzend en informeel: de laurierhaag

Normaal gesproken zal de laurierkers (Prunus laurocerasus) echter gebruikt worden voor een heel ander type haag. Zijn grote, ovale blad nodigt er namelijk toe uit om een laurierhaag zoveel mogelijk in zijn natuurlijke, informele groeivorm te laten. Voor een strakke laurierhaag zou u door het blad heen moeten snoeien en dat is zonde, want juist vanwege dat grote blad en de glans die het aan de bovenzijde heeft is de laurierkers zo populair als haagplant. Voor een kleine tuin is de laurier 'Genolia'® een veel betere optie dan andere grote soorten, zoals de laurier 'Rotundifolia'® en de laurier 'Novita', die u beter wat meer ruimte kunt geven.

Naast deze grote soorten, die in enkele jaren 2 meter hoog kunnen worden en dus voor flink wat privacy kunnen zorgen, zijn er ook kleinere laurierhagen. De laurier 'Otto Luyken' en de laurier 'Zabeliana' bijvoorbeeld, die uitstekend geschikt zijn voor een haag op halve hoogte. De laurier 'Etna' kan zowel laag als hoog ingezet worden. Daarnaast zijn er bloeiende laurierhagen als de laurier 'Caucasica' en de bijzonder uitbundige laurier 'Herbergii'. De Portugese laurier (Prunus lusitanica 'Angustifolia') staat bekend als een luxere versie van de laurierkers.

Wilt u een soortgelijk ogende wintergroene haag met gevlekte bladeren? Bekijk dan ook eens de Japanse broodboom (Aucuba japonica).

Formeel en laag: de buxus en buxusvervangers

Voor een lage haag zijn er twee klassiekers: de taxus (een coniferensoort) en de buxus (Buxus sempervirens). (Buxus)

Formeel en laag: de buxus en buxusvervangers

Voor een lage haag zijn er twee klassiekers: de taxus (een coniferensoort) en de buxus (Buxus sempervirens). Deze soorten zijn zo geschikt voor een lage haag omdat ze langzaam groeien en geen grote bladeren hebben. In Europa wordt de buxus echter steeds vaker geteisterd door de buxusmot en de buxusziekte, waardoor de vraag naar buxusvervangers steeds groter wordt. Een alternatief voor de buxus heeft idealiter dezelfde eigenschappen als de buxus. Het gaat dan dus om langzaamgroeiende wintergroene haagplanten met kleine ronde bladeren die goed op snoei reageren.

De Japanse hulst (Ilex crenata) is de meest aangeplante buxusvervanger, en de Japanse hulst 'Dark Green'® in het bijzonder. Hoewel de naam anders doet vermoeden lijken de kleine bladeren van de Japanse hulst veel meer op die van de buxus dan op het stekelige blad van de hulst (Ilex). Deze haagplanten groeien weliswaar wat sneller dan de buxus, maar zijn alsnog geschikt voor lage hagen en vormsnoei. Andere populaire buxusvervangers zijn de kardinaalsmuts (Euonymus fortunei) en de struikkamperfoelie (Lonicera nitida). Die laatste groeit wel erg snel en heeft dus veel meer onderhoud nodig dan de gemiddelde buxushaag.

Inbraakwerend: hulst, berberis en vuurdoorn

de vuurdoorn (Pyracantha) is wintergroen. Naast inbraakwerend is de vuurdoorn ook bijzonder sierlijk. (Vuurdoorn )

Inbraakwerend: hulst, berberis en vuurdoorn

Er zijn verschillende redenen om een haag te planten. Privacy is voor veel mensen een belangrijke motivatie, evenals de wens om een mooi uitzicht te hebben. Een haag is echter ook een effectief middel om inbrekers en indringers uit de tuin te houden. Daar zijn genoeg wintergroene opties voor. Zo wordt de berberis, die zowel bladverliezend (zuurbes) als wintergroen te verkrijgen is, vaak onder ramen aangeplant, zodat de doorns kunnen voorkomen dat inbrekers naar binnen klimmen. Ook de hulst is ideaal voor een inbraakwerende haag. Het stekelige blad ontmoedigt indringers al, maar als een hulsthaag na een aantal jaren wat dichter is, is hij al helemaal ondoordringbaar.

Verder is de aanwezigheid van het woord “doorn” in de naam een duidelijke aanwijzing dat de haagplanten scherpe doorns hebben die indringers buiten houden. De meidoorn (Crataegus monogyna) en de sleedoorn (Prunus spinosa) zijn bladverliezend, maar de vuurdoorn (Pyracantha) is wintergroen. Naast inbraakwerend is de vuurdoorn ook bijzonder sierlijk. In het voorjaar heeft hij prachtige witte bloemen; daarna krijgt hij kleurrijke vruchten. Deze vruchten zijn geel, oranje of rood, afhankelijk van welk soort vuurdoorn u in de tuin plant.