Welke coniferen voor welk soort haag?

25 maart 2020
Welke coniferen voor welk soort haag?

Als we ons een coniferenhaag voorstellen zien we meestal een rechte, redelijk formeel ogende haag voor ons. Dat is niet zo verwonderlijk, want door hun kleine naalden of schubben zijn coniferen ideaal voor zo’n soort haag. Toch is er veel variatie mogelijk met coniferen. We laten u graag zien welke coniferen voor welk soort haag geschikt zijn, zodat u eenvoudig de juiste haagplanten bij uw wensen kunt uitzoeken.

Coniferenhaag taxus

Voor een lage coniferenhaag is er eigenlijk maar één echte optie en dat is de taxus. (taxus)

Lage coniferenhaag: de taxus

Voor een lage coniferenhaag is er eigenlijk maar één echte optie en dat is de taxus. Dit heeft onder meer te maken met de groeisnelheid van de taxus. In tegenstelling tot de meeste andere coniferen is die bij de taxus namelijk erg laag: niet meer dan 20 centimeter per jaar. Soms wordt een taxushaag in een jaar tijd zelfs niet meer dan 15 centimeter hoger. Hierdoor is het heel makkelijk om een taxushaag laag te houden zonder dat u vier keer per jaar uw taxus snoeien moet.

Misschien nog wel belangrijker is het feit dat de taxus de enige coniferensoort is die nieuwe scheuten kan produceren op oud hout. Op zijn oude hout heeft een taxus namelijk zogeheten slapende knoppen die weer open gaan als er licht op valt. Als een taxushaag te groot of te breed is geworden, kunt u hem zonder problemen een flink stuk terugsnoeien. Andere coniferen zouden om te veel snoeibeurten vragen, waarbij ook nog het risico bestaat dat u bruine of kale plekken in de haag krijgt.

Vindt u schubconiferen echt mooier dan een naaldconifeer als de taxus? Dan zou u eventueel de thuja 'Smaragd' kunnen overwegen voor een lage haag. Dit is met 20 tot 30 centimeter per jaar de langzaamst groeiende levensboom in ons assortiment. Maar ook dan luidt het advies om het snoeien goed bij te houden.

Hoge privacyhaag wintergroene coniferen

De leylandii (Cupressocyparis leylandii) groeit soms wel een meter per jaar. (leylandii)

Hoge privacyhaag: alle wintergroene coniferen

Coniferen zijn de meest voor de hand liggende keuze voor een hoge privacyhaag. De meeste haagconiferen groeien snel en zijn behoorlijk compact. Bovendien kunt u door de kleine naalden of schubben uw coniferen snoeien met een heggenschaar, eventueel een elektronische. U kunt dan snel een groot oppervlak snoeien zonder dat u daarbij bladeren beschadigt. Eigenlijk zijn er maar twee coniferen in ons assortiment die afvallen als het om een hoge privacyhaag gaat. Dat zijn de watercipres (Metasequoia glyptostroboides) en de Japanse lariks (Larix kaempferi). Omdat deze bladverliezend zijn, bieden ze niet het hele jaar privacy.

Alle wintergroene coniferen zijn in te zetten voor een privacyhaag. De vraag is alleen hoelang u erop wilt wachten. De taxus heeft bijvoorbeeld de perfecte groeivorm voor een zichtdichte haag, maar vraagt wel om wat geduld voor hij hoog genoeg is, al is dat wel te ondervangen door een kant en klare taxushaag te planten. De leylandii (Cupressocyparis leylandii) groeit veel sneller, soms wel een meter per jaar, maar kan in de eerste jaren nog wat open van structuur zijn. Wel is het zo dat vaker snoeien sneller een zichtdichte haag oplevert, omdat haagplanten vertakken op de plek waar ze gesnoeid worden.

Laat uw keuze dus vooral afhangen van wat u zelf mooi vindt. De Californische cipres (Chamaecyparis lawsonia) en de thuja zijn wat later op ooghoogte dan de leylandii, maar zijn dan wel direct zichtdicht. Bovendien bieden al deze wintergroene coniferen een breed scala aan aantrekkelijke kleuren om uit te kiezen.

Coniferenhaag met bessen: de taxus 'Hicksii'

Plant voor een haag met bessen de vrouwelijke kweekvorm Taxus media 'Hicksii' in de tuin. (taxus 'Hicksii')

Coniferenhaag met bessen: de taxus 'Hicksii'

Coniferen staan normaal gesproken niet bekend om hun bloei of vruchten. Meestal zijn de vruchten van coniferen droge kegels. Denk bijvoorbeeld aan dennenappels of de kegelvruchten van sparren. Vrouwelijke taxussen zijn hier een opvallende uitzondering op. De bloei is weliswaar weinig opvallend, maar in september en oktober verschijnen er rode bessen aan deze haagplanten die gegarandeerd de aandacht trekken.

Wilt u er zeker van zijn dat uw taxushaag bessen krijgt? Plant dan de vrouwelijke kweekvorm Taxus media 'Hicksii' in de tuin. Vergeet niet per tien exemplaren één plant van de mannelijke Taxus media 'Hillii' te planten, zodat deze de vrouwelijke planten kan bestuiven.

Herfstkleur watercipres Japanse lariks

De naalden van de Japanse lariks krijgen een warme, goudgele kleur voordat ze van de takken af vallen. (Japanse lariks)

Mooie herfstkleur: de watercipres en de Japanse lariks

Zoals gezegd behoren de watercipres en de Japanse lariks tot de weinige coniferensoorten die ’s winters hun naalden verliezen. Voor uw privacy is dat niet ideaal, omdat er in de wintermaanden door de takken van de haag heen te kijken zijn, maar dat hoeft geen probleem te zijn. In de winter zijn er minder mensen op straat en bovendien worden de kale takken voorafgegaan door een schitterende herfstkleur.

Bij de watercipres is deze herfstkleur goudbruin. De naalden van de Japanse lariks krijgen een warme, goudgele kleur voordat ze van de takken af vallen. Hiermee ziet uw tuin er in het najaar bijzonder aantrekkelijk uit. Bovendien vinden veel tuiniers het mooi om te zien hoe hun haag met de seizoenen mee verandert. Dat effect is bij wintergroene haagplanten nu eenmaal minder groot dan bij bladverliezende soorten. Wilt u dit bij uw coniferenhaag zien? Kies dan voor de watercipres of de Japanse lariks.

Coniferen online kopen

De thuja 'Brabant' is de Taxus baccata niet en de gele Californische cipres levert een heel ander soort haag op dan de watercipres. (watercipres)

De mooiste coniferen voor ieder soort haag online kopen

U ziet het al: coniferen zijn aanzienlijk veelzijdiger dan veel mensen denken. De thuja 'Brabant' is de Taxus baccata niet en de gele Californische cipres levert een heel ander soort haag op dan de watercipres. Wat ze wel allemaal gemeen hebben is dat ze bij Haagplanten.net tegen een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding online te koop zijn. We leveren al onze coniferen, maar ook andere haagplanten zoals de laurierkers, de liguster en de beukenhaag bij u aan de deur, zodat u ze alleen nog maar hoeft te planten.