Hoelang bloeien haagplanten?

14 januari 2019
Hoelang bloeien haagplanten?

Als u bloeiende haagplanten in uw tuin wilt planten, wilt u natuurlijk wel wat weten over de bloeiperiode van de haagplanten die u op het oog heeft. Niet alle planten bloeien namelijk even lang of in dezelfde periode. Wie zo lang mogelijk van bloemenpracht in de tuin wil genieten, doet er goed aan om voor haagplanten te kiezen die zo lang mogelijk bloeien. Eventueel kunt u ook een gemengde haag met opeenvolgende bloeiperiodes te planten. Om u inzicht te geven in deze bloeitijden vertellen we u wat meer over hoelang haagplanten bloeien.

Het bloeiseizoen
Daarom komen de bloemen van de meeste haagplanten aan het einde van het voorjaar of in de zomer tot bloei.

Het bloeiseizoen

Hoewel niet iedere bloeiende haagplant op hetzelfde moment bloeit, is er wel degelijk iets algemeens over te zeggen. Zonlicht heeft namelijk een positief effect op de bloei van planten en daarom komen de bloemen van de meeste haagplanten aan het einde van het voorjaar of in de zomer tot bloei. Dan zijn de temperaturen wat hoger zijn en zal de zon langer aan de hemel staan. Dat geldt niet alleen voor uw haagplanten; ook de meeste solitair groeiende bloemen zullen in die periode uitkomen. Uitzonderingen zijn er altijd, maar in de regel is het zo dat planten in die periode bloeien en de zomer wordt dan ook regelmatig met uitbundig bloeiende planten geassocieerd. De bloei zal in de meeste gevallen ongeveer een maand tot anderhalve maand duren.

Maar ook binnen die periode zijn er grote verschillen tussen haagplanten. Dat verschil zit niet alleen in wanneer de bloemen van de verschillende soorten zich voor het eerst laten zien, maar ook in hoelang dat precies duurt. Dat betekent niet dat de kortbloeiende soorten de moeite niet waard zijn. De gewone sering bloeit bijvoorbeeld maar een paar weken in april en mei, maar dan zorgt deze plant er wel voor dat hij gezien wordt. De bloei is uitbundig en kleurrijk. Als u van bloemen houdt willen we u ook zeker niet ontmoedigen om een korter bloeiende soort aan te planten.

Haagplanten met bijzondere bloeiperiodes
De gele kornoelje kan onder optimale omstandigheden van januari tot maart bloeien.

Haagplanten met bijzondere bloeiperiodes

Juist omdat zoveel haagplanten in de lente en de zomer bloeien kan het interessant zijn om voor een vroegbloeiende haagplant als de sneeuwbal (Viburnum tinus) of de gele kornoelje (Cornus mas) te gaan. De gele kornoelje kan onder optimale omstandigheden van januari tot maart bloeien. Het interessante daaraan is dat de kornoelje bladverliezend is en een haag van deze plantensoort in die periode vaak wel bloemen, maar nog geen bladeren heeft. Wel is het zo dat de gele kornoelje vrij veel ruimte in beslag neemt. Als u hem die ruimte kunt bieden, zal het echter al vroeg lente zijn bij u in de tuin. De wintergroene sneeuwbal bloeit grofweg in dezelfde periode; in december verschijnt een veelvoud aan roze knoppen, die later in de winter tot grote witte bloemenschermen uitgroeien.

De vlinderstruik (Buddleja davidii) is wel een echte zomerbloeier. Mensen kiezen doorgaans ook voor deze plant om in de zomer volop te genieten van de grote trossen witte, roze of paarse bloemen aan deze struik. Het meest bijzondere is nog wel hoelang de vlinderstruik bloeit. Dat de eerste bloemen eind juni of in juli de kop opsteken is nog niet zo heel opvallend, maar als de weersomstandigheden meezitten, zullen ze tot dik in de herfst te bewonderen zijn. Vlinderstruiken die tot in oktober bloeien zijn geen uitzondering. Er zijn hortensiasoorten met een vergelijkbare bloeiperiode. De hortensia 'Alpenglühen' en de hortensia 'Bodensee' zijn hier voorbeelden van. Deze hortensia’s staan eveneens bekend om hun uitbundige, sierlijke bloei.

Tips om het beste uit uw bloeiende haag te halen
Eerder vertelden we u al dat zonlicht goed is voor de bloei van uw haag.

Tips om het beste uit uw bloeiende haag te halen

Zolang mogelijk kunnen genieten van uw bloeiende haag is vooral een kwestie van de keuze voor de juiste haagplanten. Toch kunt u uw haag ook een handje helpen om de bloei zo lang en rijk mogelijk te maken. Eerder vertelden we u al dat zonlicht goed is voor de bloei van uw haag. Dat betekent niet automatisch dat geen enkele haag op een schaduwrijke plek zal bloeien, maar een zonnige standplaats zal eigenlijk altijd leiden tot een rijkere bloei.

Verder kunt u er met de juiste verzorging voor zorgen dat de bloei een duwtje in de rug krijgt. Koppen helpt eigenlijk altijd om de plant in het eerstvolgende jaar zo mooi mogelijk te laten bloeien. Dat houdt in dat u de uitgebloeide knoppen na het bloeiseizoen wegsnoeit. Sommige planten zullen op den duur zelfs helemaal stoppen met bloeien als er niet regelmatig gekopt wordt. Daarnaast is voldoende water geven heel belangrijk. En dat is natuurlijk niet alleen zo voor de bloei.

Daarnaast raden we aan om de verzorgingsinstructies van uw haagplanten goed in de gaten te houden. Als planten bijvoorbeeld op ouder hout bloeien, zult u bij het snoeien wat van dat hout moeten laten zitten.

Een gemengde langbloeiende haag
Combineer bijvoorbeeld een vroege bloeier als de spierstruik 'Grefsheim' met een uitbundige lentebloeier als het Chinees klokje.

Een gemengde langbloeiende haag

Wanneer u zo lang mogelijk van een bloeiende haag wilt genieten, hoeft u daar natuurlijk niet maar één soort voor te kiezen. Een gemengde bloeiende haag met planten waarvan de bloeiseizoenen elkaar opvolgen levert natuurlijk veel langer bloemenpracht op dan een haag met een enkele soort erin. Combineer bijvoorbeeld een vroege bloeier als de spierstruik 'Grefsheim' met een uitbundige lentebloeier als het Chinees klokje en een of meer vlinderstruiken, dan heeft u een haag die van de vroege lente tot halverwege de herfst in bloei staat. Bijen en vlinders in uw buurt zullen daar eveneens heel blij mee zijn.

Weet u niet precies welke haagplanten u voor uw gemengde bloeiende haag moet kiezen? Bekijk dan ook eens onze gemengde haagpakketten, dan weet u in ieder geval zeker dat de haagplanten goed bij elkaar passen.