Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Zijn giftige haagplanten gevaarlijk?

Giftige haagplanten

Zijn giftige haagplanten gevaarlijk?

Bij de eigenschappen van onze haagplanten staat soms dat de plant, of een deel van de plant, giftig is. Dat klinkt misschien heel eng, maar in de praktijk zijn best veel planten giftig. De vraag is dan zijn giftige haagplanten gevaarlijk? Laten we kijken!

Populaire giftige haagplanten buxus

Kijk bijvoorbeeld eens naar de taxus, laurierkers, liguster of buxus. Er zijn maar weinig groene tuinen in Nederland waar niet één van deze planten te vinden is, ondanks hun giftigheid! (Buxus)

Populaire giftige haagplanten

Als u hoort dat een haagplant giftig is, denkt u misschien in eerste instantie dat het beter is om de plant in z’n geheel te ontwijken. In sommige gevallen is dat ook zo, maar over het algemeen zijn de meest giftige haagplanten juist het meest populair, omdat ze andere goede eigenschappen hebben. Kijk bijvoorbeeld eens naar de taxus, de laurierkers, de liguster of de buxus. Er zijn maar weinig groene tuinen in Nederland waar niet één van deze planten te vinden is, ondanks hun giftigheid!

Heel gek is dat niet, want een haag is ook niet bedoeld om op te eten. De taxus, de laurierkers en de liguster zijn alle drie heel geschikt om een mooie privacyhaag van te maken. De taxus en de laurier zijn wintergroene haagplanten en ook de semi-wintergroene liguster behoudt over het algemeen zijn bladeren in de winter. Daarnaast groeien deze haagplanten gemakkelijk een paar meter hoog en hebben ze een dichte groeivorm. Wie een haag zoekt om een schutting mee te vervangen, kan dus heel goed kiezen voor een laurierhaag, een taxushaag of een ligusterhaag. De buxus is juist ideaal voor lage sierhagen en vormsnoei.

Hoe giftig zijn deze planten dan? Dat verschilt per soort. De besjes van de liguster kunnen dodelijk zijn voor mensen. Vogels zijn er overigens wel gek op. Ook voor de taxus geldt dat deze plant giftig genoeg is om een mens te doden. Het grappige is dat hiervan de bessen zelf niet zo gevaarlijk zijn. De pitten in de bessen helaas dan weer wel. De buxus en laurierkers zijn niet direct dodelijk, maar kunnen wel voor irritaties zorgen. Na het snoeien van deze planten is het dus zeker verstandig even uw handen te wassen.

Giftige haagplanten vrouwelijke taxus

De bessen van de vrouwelijke taxus zien er ook nog eens heel lekker uit. (Vrouwelijke taxus)

Wanneer kun je beter geen giftige haagplanten hebben?

Giftige haagplanten zijn in principe niet zo’n probleem, aangezien het gif meestal via de mond het lichaam in moet komen. Zolang u geen delen van uw haag op wilt eten, is het dus veilig om een giftige haagplant in de tuin te zetten. Echter, er kan wel gevaar ontstaan wanneer u vaak dieren of kinderen in de tuin heeft. Kinderen zijn nieuwsgierig en stoppen van alles in hun mond. Dat is niet zo’n prettig idee met een flinke taxushaag of een liguster met besjes in de tuin. De bessen van de vrouwelijke taxus zien er ook nog eens heel lekker uit …

Ook dieren hebben soms de neiging om dingen te eten die niet goed voor ze zijn. Wie op zoek gaat naar informatie over giftige planten, zal al snel pagina’s tegenkomen die gericht zijn aan paardeneigenaars. Ook andere planteneters lopen gevaar. Een konijn dat te veel buxus eet, heeft bijvoorbeeld een grote kans om het niet te overleven. Met loslopende (huis)dieren in de tuin of op uw erf, is het dus zeker belangrijk om erop te letten dat u geen giftige planten in de tuin heeft staan. Daarnaast zijn verschillende planten meer of minder giftig voor verschillende dieren.

giftige haagplanten taxus media ‘Hillii’

Een mannelijke taxus media 'Hillii' heeft geen bessen, maar wel even dicht en groen als een vrouwelijke taxus. (taxus media 'Hillii')

Wanneer zijn giftige haagplanten geen probleem?

Zoals gezegd zijn giftige planten over het algemeen alleen gevaarlijk als ze gegeten worden. Zolang er alleen mensen of dieren in de tuin komen die niet van de planten eten, is er dus in principe geen probleem. Op dat moment is een haagplant met doorns of scherpe bladeren, zoals de hulst of de vuurdoorn, een groter risico. Natuurlijk kunt u kinderen ook gewoon duidelijk maken dat het heel gevaarlijk is om van de planten te eten. De meesten zullen dit zeker begrijpen en geen bladeren in hun mond stoppen.

Een voordeel dat giftige planten overigens ook hebben, is dat ze vaak heel vies smaken. De kans dat een kind genoeg van een plant eet om er vergiftigd door te raken, is daarvoor veel minder groot, omdat de plant of bes vaak meteen uitgespuugd wordt. Verder zullen kinderen ook eerder geneigd zijn om de bessen van een plant te eten dan de bladeren. Een mannelijke Taxus media 'Hillii' heeft bijvoorbeeld geen bessen, maar wel even dicht en groen als een vrouwelijke Taxus media 'Hicksii'. Als u de bloemen uit de liguster snoeit, ontstaan er ook geen bessen.

Alternatieven voor giftige haagplanten Japanse hulst

Als vervanging voor de buxus, kunt u de Japanse hulst kiezen. (Japanse hulst)

Alternatieven voor giftige haagplanten

Er zijn genoeg haagplanten die veilig zijn voor kinderen en dieren om te eten. Wie een informele haag zoekt, kan bijvoorbeeld kiezen voor de gele kornoelje, de krentenboom of de weigela. Veel wintergroene haagplanten zijn wel in meer of mindere mate giftig, maar het nemen van een haagplant zonder bessen, zoals de thuja of de leylandii, vermindert het risico op vergiftiging wel flink. De kans dat kinderen genoeg bladeren van een conifeer eten om er ziek van te worden, is niet zo groot. Als vervanging voor de buxus, kunt u de Japanse hulst kiezen. Deze is trouwens ook minder vatbaar voor ziektes.

Heeft u twijfels over een bepaalde haagplantensoort, of vragen over de giftigheid ervan, dan kun u natuurlijk altijd contact opnemen met onze klantenservice. Wij kunnen samen met u bepalen of het wel of geen goed idee is om te kiezen voor een bepaalde haagplant. Dat is onderdeel van onze service!