Ligusterhaag snoeien

Bekijk onze snoeitips en leer alles over het snoeien van de liguster!
Liguster kopen
Ligusterhaag snoeien

Hoe uw ligusterhaag eruit komt te zien wordt voor een groot deel bepaald door hoe u de haag snoeit. U kunt een keer per jaar uw ligusterhaag snoeien voor een haag die vrij natuurlijk aandoet, maar u kunt ieder jaar ook twee à drie keer snoeien voor een strakkere haag. Hierin is de liguster vrij uniek, want de meeste planten zijn geschikt voor slechts één stijl haag. We leggen u graag uit hoe u het snoeien van een ligusterhaag aanpakt en hoe vaak u snoeit om het resultaat te krijgen dat u voor ogen heeft.

Hoe snoei ik mijn ligusterhaag?

Voor u aan de slag gaat met het snoeien van uw ligusterhaag is het belangrijk om ervoor te zorgen dat uw snoeigereedschap goed schoon en scherp is. Veel plantenziektes verspreiden zich als er gesnoeid wordt met gereedschap dat onvoldoende gereinigd is en met scherp gereedschap maakt u nettere snoeiwonden. Deze herstellen veel sneller dan snoeiwonden met rafelige randen die door botte snoeischaren veroorzaakt worden. Hoe sneller de snoeiwonden hersteld zijn, hoe eerder de liguster zijn energie weer kan gebruiken om groen te blijven en verder te groeien.

Tuiniers die een strakke ligusterhaag willen, gebruiken een heggenschaar, eventueel een elektrische, om de globale vorm van de ligusterhaag te bepalen. Vervolgens snoeien ze met een tuinschaar of snoeischaar de losse takken die uit het model steken een voor een door. Deze grote snoeibeurt vindt in het voorjaar plaats. Later in het jaar, tegen het einde van de zomer, snoeit u dan nog wat takken weg die het model van uw ligusterhaag verstoren. Hier kunt u normaal gesproken ook een tuinschaar of snoeischaar voor gebruiken.

Heeft u liever een ligusterhaag die wat minder strak is? Dan is een jaarlijkse snoeibeurt meestal voldoende. Normaal gesproken knipt u dan alleen de takken weg die verder uit de haag steken dan de rest van de planten. Het resultaat is dan een haag die wat meer een struikvorm heeft. Snoei de bovenkant van de haag altijd wat smaller dan de onderkant. Dit zorgt ervoor dat alle bladeren genoeg zonlicht krijgen en er geen bruine plekken in de haag ontstaan. Het verschil hoeft niet meer dan zo'n 10 centimeter te zijn en groeit vanzelf weer recht. Om een mooie, rechte haag te krijgen, kunt u een touwtje spannen op de gewenste hoogte of breedte en alles wegsnoeien wat voorbij het touwtje komt.

Bekijk meer arrow-down
Bekijk minder arrow-up
Hoe snoei ik mijn ligusterhaag?

Wanneer snoei ik mijn ligusterhaag?

Snoei uw ligusterhaag alleen tussen maart en september. In de andere maanden van het jaar is de kans op vorst aanzienlijk groter. Ligusters zijn prima winterharde haagplanten, maar het kost planten vrij veel energie om van snoeiwonden te herstellen. Na september snoeien kan dus tot vorstschade leiden. Hier herstelt de liguster normaal gesproken goed van zodra het weer wat warmer wordt, maar het vergroot wel de kans op bladuitval in de winter. En ligusters zijn semi-wintergroene haagplanten; onder normale omstandigheden blijft uw ligusterhaag het hele jaar groen.

Het beste moment om een ligusterhaag radicaal terug te snoeien is in het voorjaar, rond mei. Rond juni heeft de liguster namelijk een groeispurt, waardoor de planten zich snel van de snoeibeurt kunnen herstellen. Na de eventuele tweede snoeibeurt in augustus of september loopt de liguster niet meer uit. U heeft dan dus de rest van het jaar een mooie, strakke haag in de tuin. Omdat de liguster erg dicht vertakt is en onder de meeste omstandigheden het hele jaar zijn bladeren behoudt, vormt hij daardoor net zo'n goede privacyhaag als de meeste groenblijvende haagplanten. Voor een bloeiende ligusterhaag snoeit u pas als de liguster in juli uitgebloeid is.

Snoeien kan (bij iedere plant) het beste gebeuren op een bewolkte of zelf licht regenachtige dag. Jonge scheuten die nog niet aan zonlicht gewend zijn kunnen namelijk verbranden als ze na het snoeien blootgesteld worden aan de felle zon. Natte takken zijn het gemakkelijkst te snoeien. Vlak na een regenbui snoeien is dus ideaal, maar u kunt de takken bijvoorbeeld ook nat sproeien voor u begint met snoeien. Snoei niet op een dag waarop regen en zon elkaar snel afwisselen, want dan werken de regendruppels juist als vergrootglazen om het zonlicht te versterken.

Bekijk meer arrow-down
Bekijk minder arrow-up
Wanneer snoei ik mijn ligusterhaag?

Een ligusterhaag op de juiste hoogte

Hoe u een ligusterhaag snoeit heeft ook invloed op hoe hoog de haag wordt. Er zijn tuiniers die direct een hoge ligusterhaag planten door bijvoorbeeld losse planten te kopen die bij levering al boven ooghoogte zijn. Een kant en klare haag is ook een optie. Als u liever ziet hoe jonge haagplanten uiteindelijk tot een hogere haag uitgroeien, raden we echter aan om in de eerste jaren alleen in de breedte te snoeien. Zo voorkomt u dat uw ligusterhaag te breed voor uw tuin wordt, maar kunnen de planten in de hoogte doorgroeien. Als de haag eenmaal op de juiste hoogte is, kunt u ook de bovenkant snoeien.

Overigens heeft het snoeien invloed op hoe dicht uw ligusterhaag vertakt, omdat de meeste haagplanten vertakken op de plek waar ze gesnoeid zijn. Een ligusterhaag die regelmatig gesnoeid wordt, zal dus eerder zichtdicht zijn dan een haag die u maar een keer per jaar snoeit. Nu is de liguster van zichzelf al een vrij dicht vertakte plant en groeit hij met 30 tot 60 centimeter vrij snel, dus er kan weinig fout gaan. Zolang u uw ligusterhaag op een bodem plant die niet al te nat wordt en bovenstaande verzorgingstips opvolgt, kunt u nog vele jaren van een prachtige ligusterhaag genieten.

loader
Laden...