Deze haagplanten hebben eetbare bessen

29 september 2018
Deze haagplanten hebben eetbare bessen

Een tuinafscheiding van mooie haagplanten wordt door velen gewaardeerd. Maar hoe leuk zou het zijn als u de bessen uit uw haag ook nog kon opeten? De meeste bessen in hagen zijn geliefd onder vogels, maar niet eetbaar voor mensen. Toch zijn er enkele haagplanten die vruchten produceren die probleemloos door de mens gegeten kunnen worden. Welke planten zijn dat? En hoe kunnen de bessen worden gegeten? Deze haagplanten hebben eetbare bessen.

De Olijfwilg of Zilverbes
De Olijfwilg of Zilverbes. Niet veel mensen weten dat de bessen van de Olijfwilg eetbaar zijn.

De Olijfwilg of Zilverbes

De Olijfwilg, ook wel Zilverbes genoemd, is veel meer dan een schitterende haagplant waarmee u een uiterst sierlijke haag kunt creëren. Deze bladverliezende plant bloeit in de herfst met witte bloesems. Na de bloei verschijnen er rode bessen aan de takken van de haagplant. Deze bessen worden gekenmerkt door een zilveren gloed. Niet veel mensen weten dat de bessen van de Olijfwilg eetbaar zijn. De smaak is zuur wanneer ze rauw worden gegeten, daarom worden ze meestal verwerkt in jams of sauzen. Let op: snoeit u de olijfwilg regelmatig? Dan kan het zijn dat de bloei uitblijft of minder wordt. Ook zullen er dan minder tot geen bessen aan zijn takken verschijnen.

De Gele Kornoelje
De Gele Kornoelje. Hij bloeit met kleine, gele bloesems. Daarna verschijnen er rode bessen aan de bladverliezende struik.

De Gele Kornoelje

De Gele Kornoelje is een haagplant die zich heel goed leent voor het aanleggen van informele hagen en gemengde hagen. Hij bloeit met kleine, gele bloesems. Daarna verschijnen er rode bessen aan de bladverliezende struik. Deze bessen hebben een lichtzure smaak. Ook voor de Gele Kornoelje geldt dat zijn bessen heerlijk zijn wanneer deze worden verwerkt in bijvoorbeeld een jam. Ook kunnen de helderrode bessen meegebakken worden in een cake, of gebruikt worden voor het maken van een zoete vruchtensaus. Let op: de bessen van de Rode Kornoelje zijn niet eetbaar voor mensen. Deze bessen zijn zwart van kleur.

De Japanse bottelroos
De Japanse bottelroos. De rozenbottel is een goede bron van vitamine C en is uiterst gezond.

De Japanse bottelroos

De Japanse bottelroos kennen we natuurlijk allemaal van de rozenbottels die na de bloei aan zijn takken verschijnen. De oranje vruchten worden al sinds jaar en dag gebruikt bij het maken van rozenbotteljam en siroop. De rozenbottel is een goede bron van vitamine C en is uiterst gezond: hij bevat namelijk ook veel selenium, vitamine A en B1. Daarnaast is de Japanse bottelroos een ontzettend mooie haagplant die bloeit met prachtige roze bloemen. De plant is uiterst geschikt om een informele haag mee te creëren en door zijn scherpe doorns is hij ook nog eens inbraakwerend! Let op: de vruchten van de Japanse bottelroos zijn op z’n smakelijkst wanneer de vorst eroverheen is geweest.

De Eenstijlige Meidoorn
De Eenstijlige Meidoorn. Van de blaadjes van de Eenstijlige Meidoorn kan thee worden getrokken.

De Eenstijlige Meidoorn

Ook de Eenstijlige Meidoorn is een haagplant die scherpe doorns draagt. Zo houdt hij ongenode gasten op afstand. De Eenstijlige Meidoorn, ook wel Meidoornhaag genoemd, zien we vaak terug in landelijke gebieden en langs bosranden. De haagplant groeit vrij breeduit en is dan ook niet geschikt voor in kleine tuinen. Van de blaadjes van de Eenstijlige Meidoorn kan thee worden getrokken. Deze thee heeft een kruidige smaak en zou mogelijk een cholesterolverlagende werking kunnen hebben. Maar ook de rode bessen van deze bijzondere haagplant kunnen worden gegeten door mensen. Vers van de takken geplukt smaakt de bes overigens niet heel lekker: hij dient echt te worden verwerkt in siroop, jam of gelei.

Krentenboom
Krentenboom. De Krentenboom heeft een prachtige uitstraling met zijn goudgele schijn en witte bloemtrossen.

Krentenboom

Krentenboom of Krentenboompje is een haagplant die voornamelijk voorkomt in wilde hagen. Heeft u een grote tuin? Dan kunt u de Krentenboom ook in uw tuin aanplanten. Het is een haagplant die goed bij informele tuinstijlen past. De Krentenboom heeft een prachtige uitstraling met zijn goudgele schijn en witte bloemtrossen die in het voorjaar aan zijn takken hangen. In de zomer groeien er bessen aan zijn takken. Die zijn niet alleen geliefd bij vogels, maar kunnen ook door mensen probleemloos worden gegeten. Vers geplukt hebben ze een wat zure bijsmaak, maar met wat suiker eroverheen zijn ze heerlijk om te eten. Ook kunt u er jam van maken.

Zoals u ziet zijn er aardig wat planten verkrijgbaar waarmee u uw eigen eetbare haag kan realiseren. De bessen van de verscheidene planten zijn op verschillende manieren te verwerken. Vooral de vrucht van de Japanse bottelroos, de rozenbottel, is erg bekend. Wilt u een eetbare haag aanplanten in uw tuin? Dan kunt u de haagplant naar keuze direct bij ons bestellen!

Natuurlijk zijn er ook prachtige planten waarvan de bessen beter niet gegeten kunnen worden. Denk aan de taxus en de liguster. Toch interesse? Ook deze hebben we gewoon in onze webshop.