Windbestendige haagplanten

Windbestendige haagplanten

Windbestendige haagplanten kopen

Niet alle haagplanten kunnen tegen de wind. Bladverlies komt vrij veel voor bij haagplanten die veel wind vangen en ook komt het voor dat jonge planten zich op een winderige standplaats onvoldoende ontwikkelen. Windbestendige haagplanten zijn daarom aan te raden als uw tuin vaak met harde wind te maken heeft en er geen beschutting mogelijk is. Haagplanten.net heeft verschillende windbestendige haagplanten in de aanbieding die ook op een moeilijke standplaats kunnen gedijen.

Waar moeten windbestendige haagplanten aan voldoen?

Wind kan op verschillende manieren problematisch zijn voor haagplanten. Takken kunnen afbreken als er te veel druk op staat en soms vallen bladeren sneller van de planten als de wind er steeds tegenaan waait. De kou die met de wind gepaard gaat kan ook flink wat schade aanrichten aan uw haagplanten. Verder is het voor uzelf gewoon prettiger als uw haag overeind blijft als het hard waait, want het biedt u ook de nodige beschutting. Sommige tuiniers kiezen er bijvoorbeeld voor om een windsingel te planten, waarbij de bomen haaks op de windrichting staan. Een haag van de juiste haagplanten is echter ook uitstekende bescherming tegen de wind.

Om zich goed te kunnen verweren tegen de wind hebben haagplanten een dikke stam, stevige takken en relatief kleine bladeren nodig. Verder is het een pre als de planten dicht vertakt zijn. Dat is zeker bij een hogere haag van belang. Hoe hoger een haag wordt, hoe meer wind hij te verduren krijgt en met een dicht stelsel van takken kunnen de planten beter weerstand bieden tegen de wind. De wind is echter zelden het enige probleem. Het is zeker een voordeel als de haagplanten enigszins vorstbestendig zijn. Verder hebben tuinen aan de kust vaak met een combinatie van wind en zout te maken.

Hagen voor een tuin direct aan de kust

Hagen voor een tuin direct aan de kust

Voor een tuin die direct aan de kust ligt zijn er weinig haagplanten geschikter dan de Griselinia littoralis. Het tweede woord van zijn naam betekent zelfs “van de kust”. Daarnaast zijn deze wintergroene haagplanten inheems in Nieuw-Zeeland, dat voor meer dan vijftienduizend kilometer uit kustlijn bestaat. Omstandigheden die normaal gesproken lastig zijn voor een haag aan de kust zijn dus geen probleem voor de Griselinia littoralis. Mede om die reden is de plant ook gecultiveerd voor zijn gebruik in Europese tuinen. Het uiterlijk van de Griselinia littoralis helpt daar ook aan mee. Met zijn frisgroene, niet al te grote bladeren fleurt hij de tuin mooi op.

Zout en veel wind zijn geen enkel probleem voor de Griselinia littoralis. Ook de olijfwilg (Elaeagnus) kan goed tegen deze traditioneel lastige omstandigheden. Erg winterhard is zijn beide soorten alleen niet. De olijfwilg kan beter tegen de kou dan de Griselinia, maar het is voor beide planten een risicofactor. Aan de kust is het normaal gesproken weliswaar minder koud dan in het binnenland, maar het is alsnog iets om rekening mee te houden. In de winter is het aan te raden de wortels van deze planten af te dekken met een vliesdoek of wat stro.

Tuinen met veel wind, maar niet direct aan de kust

Tuinen met veel wind, maar niet direct aan de kust

Tuinen die niet direct aan de kust liggen, maar wel in de buurt hebben met veel van dezelfde problemen te maken, al is de wind daar vaak minder hard dan langs het water. Voor zo’n tuin wordt het aanbod al aanzienlijk ruimer. Dan kunt u namelijk met een gerust hart een aantal van de meest populaire haagplanten van Europa aanplanten. De liguster (Ligustrum) is bijvoorbeeld een ijzersterke plant. Wind, zout, vervuilde stadslucht, kou; het doet hem allemaal niets. Een standplaats met veel wind kan wel tot wat meer bladverlies in de winter leiden, maar dan nog bieden zijn takken flink wat weerstand tegen de wind. Hetzelfde geldt voor de beukenhaag (Fagus sylvatica) en de haagbeuk (Carpinus betulus).

Wilt u een wat formelere haag? Ook dat kan. Er zijn verschillende coniferen die goed tegen de wind kunnen. De leylandii (Cupressocyparis leylandii) wordt bijvoorbeeld opvallend snel erg hoog, maar geeft geen krimp als het wat harder waait. Verder kan het bij de thuja, een andere plant uit de cipresfamilie, handig zijn om de planten aan de bovenzijde in hun natuurlijke kegelvorm te laten groeien. Zo creëert u een combinatie van een windsingel en een windbestendige haag. Zowel de thuja 'Brabant' en thuja 'Smaragd' als de grotere reuzenlevensbomen lenen zich hier uitstekend voor.

Haagplanten voor tuinen met veel wind in het binnenland

Haagplanten voor tuinen met veel wind in het binnenland

In het binnenland is resistentie tegen de kou een belangrijkere factor dan aan de kust, omdat de winters daar kouder zijn. Gelukkig kunnen verschillende vaak aangeplante haagplanten prima omgaan met de omstandigheden in een tuin met veel wind in het binnenland. De taxus – en de gewone taxus (Taxus baccata) in het bijzonder – is zeer goed winterhard, uiterst compact, sterk en daarmee een uitstekende keuze voor een windbestendige haag. De groene leylandii is overigens ook een prima keuze voor dit soort tuinen.

Is er veel wind doordat u in een vrijstaand huis woont en is privacy daardoor geen grote factor? Dan zou u ook de haagbeuk of de veldesdoorn (Acer campestre) kunnen overwegen. Van zichzelf zijn deze haagplanten al behoorlijk dicht vertakt, maar als u ze regelmatig snoeit, zal het stelsel van dikke takken alleen nog maar dichter worden. Uw haag staat dan niet het hele jaar in blad, maar zal wel betrouwbare bescherming tegen de wind bieden.

Online windbestendige haagplanten kopen

Online windbestendige haagplanten kopen

Alle genoemde windbestendige haagplanten kunt u in de webshop van Haagplanten.net online kopen. Deze hagen zullen niet snel problemen opleveren als het hard waait. Heeft u na het lezen van onze informatie nog vragen? Onze klantenservice helpt u graag verder.