Een unieke laurierhaag creëren

26 augustus 2019
Een unieke laurierhaag creëren

De laurierkers wordt doorgaans gezien als een van de mooiste haagplanten. De luxueuze uitstraling en het glanzende, leerachtige blad van de laurierkers maken deze haagplant een schitterende aanvulling op elk tuinlandschap. Er zijn veel verschillende soorten laurierkers verkrijgbaar. Maar met welke soort kunt u eigenlijk een unieke laurierhaag creëren die net even anders is dan een standaard laurierhaag?

Laurier ‘Tico’
De laurier ‘Tico’ is in vele opzichten een prachtige haagplant. Deze lauriersoort biedt vele voordelen.

Laurier ‘Tico’

De laurier ‘Tico’ is in vele opzichten een prachtige haagplant. Deze lauriersoort biedt vele voordelen. Zo is de haagplant bijzonder winterhard: temperaturen tot -20 graden Celsius worden verdragen. De laurier ‘Tico’ wordt gekenmerkt door een dichte, compacte groeivorm. Dat draagt samen met zijn glanzende blad dan ook bij aan de luxueuze uitstraling van dit type laurierkers. Het bijzondere aan de laurier ‘Tico’ is dat de jonge scheuten, die in het voorjaar en in het najaar uitlopen, een koperachtige kleur hebben. Dit geeft de laurier ‘Tico’ zeker iets speciaals en maakt de haagplant zeer interessant voor veel tuiniers.

Verder oefent de laurier ‘Tico’ een grote aantrekkingskracht uit op vlinders en honingbijen. Dit komt voornamelijk door de subtiele, witte bloei in het voorjaar. Wanneer u op zoek bent naar een haagplant die voor biodiversiteit in uw tuin zorgt is de laurier ‘Tico’ een uitstekende keuze. Door zijn matige groeisnelheid is de haagplant ook nog ‘ns onderhoudsvriendelijk: u hoeft hem slechts eens per jaar te snoeien om hem in een mooie vorm te houden. De laurier ‘Tico’ verdraagt de meeste grondsoorten prima, maar natte voeten worden door deze haagplant niet erg gewaardeerd.

Portugese laurier
De Portugese laurier is een bijzonder geliefde haagplant waarover veel gezegd en geschreven kan worden, maar bovenal blijft het gewoon een schitterende soort laurierkers.

Portugese laurier

De Portugese laurier is een bijzonder geliefde haagplant waarover veel gezegd en geschreven kan worden, maar bovenal blijft het gewoon een schitterende soort laurierkers. De Portugese laurier is geschikt voor het aanleggen van zowel lage als hoge heggen. Net als de laurier ‘Tico’ is de Portugese laurier heel goed in het naar uw tuin lokken van vlinders en honingbijen. De kleine, witte bloempjes waarmee de Portugese laurier bloeit oefenen nu eenmaal een bijzondere aantrekkingskracht op deze nuttige insecten uit. Daarnaast is de Portugese laurier een plaatje om te zien: de rozerode twijgen en het langwerpige, glanzende blad dragen daar vooral aan bij.

Nagenoeg iedere grondsoort is geschikt om de Portugese laurier in aan te planten. Net als de meeste soorten laurierkers houdt hij echter niet van natte voeten. Vlak na de aanplant moet de Portugese laurier goed worden verzorgd. Zo moet hij regelmatig worden voorzien van extra water. Deze extra aandacht loont echter wel: u heeft daarna een uitermate fraaie haag in uw tuin staan die zeker de nodige bewonderende blikken naar zich toe zal trekken.

Laurier ‘Mano’
De laurierkers ‘Mano’ is geschikt om aan te planten in vrijwel alle grondsoorten

Laurier ‘Mano’

De laurier ‘Mano’ is een beetje anders dan de standaard lauriersoorten. De meeste soorten laurierkers staan bekend om hun grote blad. De laurier ‘Mano’ echter niet: deze haagplant wordt gekenmerkt door kleine, sierlijke bladeren. De nieuwe uitloop heeft een roodachtige kleur. Samen met de compacte groeivorm maakt dit de laurier ‘Mano’ een zeer elegante haagplant. Houd er rekening mee dat de laurier ‘Mano’ alleen geschikt is voor het aanleggen van lagere haagjes tot een hoogte van 150 centimeter. Ook voor hagen in de voortuin is de laurier ‘Mano’ om deze reden erg geschikt.

De laurierkers ‘Mano’ is geschikt om aan te planten in vrijwel alle grondsoorten. Standplaatsen in de zon zijn uitstekend, maar ook in de halfschaduw of volle schaduw zal deze lauriersoort prima gedijen. Ook de bloei van de laurier ‘Mano’ trekt vlinders en bijen aan. De dieppaarse besjes die de bloei verdringen zijn bovendien ook bijzonder geliefd bij vogels. Wanneer u op zoek bent naar een vogelvriendelijke haagplant is de laurier ‘Mano’ een uitstekende keuze.

Laurier ‘Elly’
Het bijzondere aan de laurier ‘Elly’ is dat zijn groeiwijze opgaand is, waardoor hij ideaal is om smalle hagen mee aan te leggen.

Laurier ‘Elly’

Ook de laurier ‘Elly’ is een haagplant met kleine, glanzende bladeren. Het bijzondere aan de laurier ‘Elly’ is dat zijn groeiwijze opgaand is, waardoor hij ideaal is om smalle hagen mee aan te leggen. Heeft u een kleine tuin? Dan is de laurier ‘Elly’ bijzonder geschikt voor u. Deze lauriersoort is geschikt om zowel hoge als lage hagen mee te creëren. Door de compacte groeivorm van deze heester kan er prima een privacyhaag mee worden aangelegd. Bent u op zoek naar een soort laurierkers waarmee u een zeer dichte tuinafscheiding kunt maken? Dan heeft u deze gevonden in de laurier ‘Elly’.

Zowel in de zon als in de schaduw groeit de laurier ‘Elly’ prima. Alle grondsoorten worden goed verdragen. Voor alle lauriersoorten geldt overigens dat een jaarlijkse bemesting met organische tuinmest of compost in het voorjaar geen overbodige luxe is. Indien nodig kunt u de haag nogmaals bemesten in het najaar: zo hebben de haagplanten er de hele winter profijt van. Het kan natuurlijk ook zijn dat u de unieke soorten laurierkers niet zo interessant vindt, maar liever voor een traditionele laurierhaag gaat. In dat geval raden wij de laurierkers ‘Novita’ of ‘Rotundifolia’ aan.

Online een laurierhaag kopen
Wanneer u online een laurierhaag wilt kopen, bent u bij ons dus aan het juiste adres.

Online een laurierhaag kopen

Ook de laurierkers ‘Genolia’, ‘Otto Luyken’, ‘Zabeliana’, ‘Etna’, ‘Herbergii’ en ‘Caucasica’ zijn zeer zeker de moeite waard om eens nader te bekijken. Alle soorten die in dit artikel worden genoemd zijn verkrijgbaar in onze webshop. Wanneer u online een laurierhaag wilt kopen, bent u bij ons dus aan het juiste adres. Al onze laurierkers is goed vertakt, gezond en sterk. Zo weet u zeker dat u een haag aanplant waarvan u nog vele jaren volop kunt genieten.

U heeft de keuze uit diverse soorten laurier in verschillende grootten. Of u nu op zoek bent naar jonge laurierplanten of naar een laurierhaag kant-en-klaar: bij ons vindt u zeker de juiste haag voor uw tuin.