Buxus versus Japanse hulst: wat is de beste keuze?

27 februari 2019
Buxus versus Japanse hulst: wat is de beste keuze?

Wanneer we het over de buxus hebben, is het bijna onvermijdelijk om ook buxusvervangers te benoemen. De laatste jaren neemt de populariteit van de buxus flink af doordat hij op grote schaal wordt geplaagd door buxusziekten. Ook vreet de buxusrups de eens zo geliefde heester in grote delen van Nederland volledig kaal. Daarom zijn tuiniers een aantal jaren terug op zoek gegaan naar een goede vervanger voor de buxus. Een van de populairste buxusvervangers is onmiskenbaar de Japanse hulst. Bent u een liefhebber van stijlvolle, elegante hagen met een formeel karakter? Daarvoor zijn beide haagplanten uitstekend geschikt. Maar wat is nu de beste keuze: buxus of Japanse hulst?

De Japanse hulst is sterker en gezonder
Ook de buxusrups laat de Japanse hulst volledig links liggen.

De Japanse hulst is sterker en gezonder

In vergelijking met de buxus is de Japanse hulst (wetenschappelijke naam: Ilex crenata) een stuk sterker en gezonder. Deze heester is immers niet vatbaar voor de verschillende buxusziekten. Ook de buxusrups laat de Japanse hulst volledig links liggen: dit plaagdier neemt alleen genoegen met het sap uit het buxusblad. Dat maakt de Japanse hulst een uitstekende buxusvervanger. Wel groeit de Japanse hulst iets sneller dan de buxus. Een haag van Japanse hulst moet dus iets vaker worden gesnoeid om hem mooi in vorm te houden. Dit geldt ook voor solitair geplante struiken die in specifieke vormen zijn gesnoeid.

Staat er een buxushaag in uw tuin? Dan is de kans aanwezig dat deze reeds lijdt onder problemen als buxusschimmel of de buxusmot. Zo niet, dan is er een vrij grote kans dat dit in de toekomst nog gebeurt. Met de Japanse hulst heeft u dit probleem in elk geval niet. De wintergroene heester kan wel tegen een stootje. Dat maakt de Japanse hulst een waardig alternatief voor de buxus. Het feit dat de Japanse hulst daarnaast heel goed gesnoeid kan worden en ook geschikt is voor vormsnoei maakt deze struik nog eens extra geliefd onder tuinliefhebbers.

De Japanse hulst heeft dezelfde elegantie als de buxus
Net als de buxus misstaat de Japanse hulst niet in formele tuinstijlen.

De Japanse hulst heeft dezelfde elegantie als de buxus

De Japanse hulst lijkt wat betreft zijn uiterlijk erg op de buxus – een ongeoefend oog ziet het verschil meestal echt niet. Het groene blad is van vergelijkbare grootte. Ook de vorm van het blad lijkt erg op dat van de buxus. Net als de buxus misstaat de Japanse hulst niet in formele tuinstijlen. Deze heester kan namelijk tot een zeer strakke en symmetrische haag worden gesnoeid. Zowel lage als hoge hagen zijn geen probleem voor de Japanse hulst. Hoe vaker deze heester wordt gesnoeid, hoe meer nieuwe vertakkingen er ontstaan. Zo krijgt de Japanse hulst een prachtige, dichte structuur.

Houdt u van de elegantie die de buxus uitstraalt? Dan zult u de Japanse hulst zeker ook kunnen waarderen. Eigenlijk biedt de Japanse hulst bijna precies dezelfde mogelijkheden als de buxus. We lieten al even vallen dat deze heester ook bijzonder geschikt is voor vormsnoei. De welbekende buxusbollen, kegels en spiralen kunt u ook prima creëren met de Japanse hulst. Ook de wat meer ingewikkelde snoeivormen zijn heel goed haalbaar met de Ilex crenata. Vooral de Japanse hulst ‘Dark Green’ en ‘Green Hedge’ zijn hiervoor erg passend.

De buxus is een kalkminnende heester – Japanse hulst niet
In tegenstelling tot de buxus houdt de Japanse hulst niet van kalk.

De buxus is een kalkminnende heester – Japanse hulst niet

Als u wel eens buxussen in uw tuin heeft gehad, weet u waarschijnlijk wel dat de buxus een kalkminnende haagplant is. Van wat kalk knapt de buxus vaak enorm op: het blad wordt groener en de struik oogt vitaler. In tegenstelling tot de buxus houdt de Japanse hulst niet van kalk. Dat is wel iets om rekening mee te houden wanneer u uw (zieke) buxushaag gaat vervangen door Japanse hulst. De Japanse hulst houdt van een goed doorlatende, voedingsrijke grond. Door de heester 2 keer per jaar te voorzien van een flinke bemesting krijgt hij alle mineralen en voedingsstoffen binnen die hij nodig heeft.

Ook kunt u de grond rondom uw Japanse hulsthaag eens per jaar voorzichtig omspitten en eventueel vermengen met humusrijke tuinaarde. Dit stimuleert de groei van de Japanse hulst. Zorg er altijd voor dat u de haag bemest na het snoeien – zo profiteert de Japanse hulst optimaal van alle goede stoffen die aan de grond worden toegevoegd. Het blad zal dan mooi groen zijn en de haagplant blijft in topconditie: precies zoals we hem graag zien!

Slotconclusie: welke haagplant is beter?

Als buxusvervanger raden wij meestal de Japanse hulst ‘Dark Green’ aan.

Slotconclusie: welke haagplant is beter?

Dit is een vraag die veel tuiniers ons stellen: zijn buxusvervangers nu wel of niet beter dan de buxus? We vinden dat een lastige vraag. Zowel de buxus als de verschillende soorten Japanse hulst zijn schitterende haagplanten waarmee u alle kanten op kunt. We vinden oprecht dat beide heesters een ware verrijking van uw tuinontwerp kunnen zijn – als haag geplant of solitair. Wanneer u buxusziekten en de buxusrups buiten de tuin wilt houden, is de Japanse hulst echter de beste optie. Hiermee speelt u op safe maar geniet u wel van de charme van een formele, wintergroene haagplant die erg veel op de buxus lijkt.

We vertellen u dan ook niet welke haagplant u zou moeten kiezen. Wel adviseren we u om uzelf goed in te lezen voor u overgaat tot het kopen van een nieuwe haag. De Japanse hulst is daarnaast verkrijgbaar in een aantal verschillende soorten. Als buxusvervanger raden wij meestal de Japanse hulst ‘Dark Green’ aan, aangezien deze soort de meeste gelijkenissen met de buxus vertoont. Ook de Japanse hulst ‘Green Hedge’ en ‘Convexa’ lijken veel op de buxus. De Japanse hulst ‘Convexa’ is echter wel alleen geschikt voor het vormen van lagere hagen. Kijk eens rustig rond in onze webwinkel en laat u inspireren door alle mooie heesters waaruit u kunt kiezen!