Ilex crenata 'Maxima’ ®

Ilex crenata 'Maxima' ® is een sterke en compact groeiende groenblijvende heester die door zijn dichte vertakking zeer geschikt is als haagplant. Ovaalvormige glanzend bladeren, hebben bij het uitlopen een frisgroene kleur.

Door zijn sterke groei van 30 centimeter per jaar is het een echte aanrader voor een groenblijvende haag. De kleine witte bloemetjes en de zwarte besjes zijn alleen zichtbaar als u niet snoeit. Door meermaals te snoeien ontstaat er een zeer dichte, wintergroene haag voor privacy.

Een goede vochthoudende bodem zorgt voor een optimale groei. Ilex crenata ‘Maxima’ ® kan zowel in de zon als (half) schaduw optimaal groeien. Deze Japanse hulst is uiteraard een goede vervanger voor een Buxus in verband met Buxusziekte. Een echte aanrader.

Voordelen:

  • Goede vervanger voor Buxus (geen last van Buxusziekte)
  • Geschikt voor zowel kleine als grote hagen
  • Mag meermaals per seizoen worden gesnoeid
Eigenschappen
Groei per jaar: 30 cm
Standplaats: Zon / Halfschaduw / Schaduw
Vochtigheid: Vochtig / Normaal
Voeding: Humusrijk, goed doorlatende grond
Winterhardheid: Zeer goed winterhard

Er zijn geen producten beschikbaar.

Ilex crenata ‘Maxima’® in de tuin

Ilex crenata ‘Maxima’® is een charmante plant die maximaal 1,5 meter hoog wordt. Daarmee is deze plant ideaal als lage of middelhoge haag die bijvoorbeeld mooi gebruikt kan worden in borders of voortuinen. De ilex crenata ‘Maxima’® is wintergroen en behoudt dus gedurende het hele jaar haar mooie kleine blaadjes. De uitlopers van deze haagplant zijn licht of bijna geelgroen. Zo heeft de ilex crenata ‘Maxima’® dus ondanks dat het een wintergroene plant is, toch nog wat bijzonders te bieden in de lente.

Ilex crenata ‘Maxima’® is vrij gemakkelijk te snoeien en is door de kleine bladeren en dichte groeivorm ook ideaal voor vormsnoei. Creatieve tuiniers kunnen dus prima hun beeldhouwtalenten botvieren op deze haagplant. Let er wel op dat deze ilex crenata zo’n 30 cm per jaar groeit en dus relatief snel uit vorm groeit. Wie een strakke haag van ilex crenata ‘Maxima’® wil, zal dus meerdere keren per jaar moeten snoeien. Verder komt deze plant in veel eigenschappen overeen met de buxus. Het is daarom een populaire buxusvervanger.

Waarom zou je een buxus vervangen?

U heeft het woord ‘buxusvervanger’ of ‘buxusalternatief’ nu een paar keer langs zien komen en vraagt zich misschien af waarom iemand een buxus zou willen vervangen. Buxussen zijn erg populaire haagplanten voor kleine hagen en worden veel aangeplant. Helaas is de buxus ook behoorlijk vatbaar voor bepaalde ziektes. Zo heeft een buxus relatief vaak last van schimmels en ook de buxusmot begint een steeds groter probleem te worden in Nederland. De rupsen van deze vlinder zijn namelijk gek op de blaadjes van een buxus. Deze mot verspreidt zich in rap tempo door het land.

Natuurlijk bestaan er wel bestrijdingsmiddelen tegen deze ziektes en parasieten, maar die bevatten vaak giftige stoffen waarmee niet alleen de ziekte aangetast wordt. Het is daarom een veel natuurlijkere oplossing om gewoon een andere plant te kiezen om in uw tuin te zetten. De ilex crenata ‘Maxima’® heeft veel overeenkomsten met de buxus en is daarom een logische oplossing als u zoekt naar een plant die ongeveer dezelfde functie in de tuin kan vervullen. Net als de buxus kan de ilex crenata ‘Maxima’® gebruikt worden als borderhaagje, vormsnoeiboom en natuurlijk als solitaire struik.

Ilex crenata ‘Maxima’® kopen

Ilex crenata ‘Maxima’® is makkelijk te kopen via Haagplanten.net. Hierboven kunt u de grootte en vorm kiezen waarin u de plant wilt. Veel van onze planten zijn te koop als plant met blote wortels, met kluit of in pot. Sommige planten bestaan ook als kant-en-klaarhagen, wat het planten van een haag helemaal makkelijk maakt. Ons assortiment wordt regelmatig geüpdatet, dus als u vandaag niet vindt wat u zoekt, kunt u altijd op een ander moment terugkomen.