Berberis Thunbergii

Van de berberis-soorten is de Berberis Thunbergii wel de meest geliefde in tuinen en parken. De berberis Thunbergii wordt ook wel “Japanse Berberis” genoemd en is inderdaad een exoot in Nederland, hoewel de haag verwilderd vrij veel voorkomt in onze natuur. Het is een plant die in ons klimaat goed gedijd en zich ook onder extremere omstandigheden prima staande houdt. Sommige andere berberis-soorten zijn hier overigens wel inheems.

Berberis thunbergii kopen

Als haagplant worden Berberis-soorten zowel vanwege hun sierlijke bladeren als vanwege hun gele bloemen en rode of donkerblauwe bessen geplant. Ook voor inbraakbestrijding zijn ze erg nuttig: de doorns zijn een effectief afweermiddel. Op die manier houdt u ook ongedierte uit uw tuin vandaan. Berberis Thunbergii heeft de ideale combinatie van eigenschappen, maar het is zeker niet de enige berberis die als haagplant wordt geplant.

Berberis soorten

Er bestaan zo'n 450 tot 500 soorten berberis. Onder deze soorten zijn zowel bladverliezende en groenblijvende struiken. De hoogte varieert van 0,5 tot wel 4,00 meter. De variatie is dus heel groot. Dit hangt mede samen met de wijdverbreidheid van berberis. Het geslacht komt van nature voor in Europa, Azië, Afrika, Noord-Amerika en Zuid-Amerika.

Berberis thunbergiiIn onze streken komen bladverliezende soorten in het wild voor (“zuurbes”), soorten die wel oveereenkomsten vertonen met de berberis Thunbergii; andere exoten, als berberis frikartii en berberis verrucolosa, zijn echte groenblijvende heesters. De bladverliezende zijn juist populair om hun innemende herfstkleuren. De bladeren kleuren roze of rood voordat ze in het najaar of in de vroege winter van de struiken vallen.

Berberis als haagplant

Alle berberis heesters - groenblijvend of bladverliezend - zijn mede dankzij de dichte vertakking en de doorns uitermate geschikt als afscheidingshaag. De bladeren zijn klein en meestal eivormig. De berberis Thunbergii is geschikt voor alle soorten grond en kan in de zon en in halfschaduw worden geplant. In de winter verliest deze soort als gezegd wel haar bladeren.

Berberis kopen doet u natuurlijk in de webwinkel van Haagplanten.net. We hebben oog voor kwaliteit en kopen precies die planten in die de beste kansen hebben in uw tuin, in ons klimaat. Van de berberis Thunbergii weten we dat het een berberishaag met de beste kwaliteiten is. Bekijk ook onze andere haagplanten op de site en kies uw ideale haag.