Tuininspiratie: taxus

Er zijn zoveel voordelen aan de taxus dat het niet verwonderlijk is dat deze coniferen zo populair zijn voor gebruik in de haag. Ze zijn wintergroen, gemakkelijk te snoeien, stellen weinig eisen aan hun standplaats en kunnen eeuwen oud worden. Maar wist u ook dat u de taxus op verschillende manieren kunt gebruiken in uw tuin? We laten u graag zien hoe, zodat u wat tuininspiratie voor de taxus op kunt doen.

Vaak te zien: lage taxushaag in de voortuin

Veel mensen kiezen voor een taxushaag in zijn meest klassieke vorm: een lage haag in de voortuin. Voor dit type haag is de taxus zo populair omdat er maar weinig haagplanten zijn die zich er zo goed voor lenen. De taxus groeit erg langzaam; onder optimale omstandigheden slechts 15 tot 20 centimeter per jaar. Alleen de buxus groeit nog langzamer, maar die heeft met zijn kleine ronde bladeren een heel ander uiterlijk dan de taxus. Door die trage groei zal een taxushaag zijn vorm niet snel verliezen. De haag blijft zo niet alleen laag, maar ook nog eens mooi in vorm.

Een taxushaag heeft dus niet veel onderhoud nodig om strak te blijven. Ook dat is een enorm voordeel van de taxus. Coniferen lenen zich bij uitstek voor een formele haag, maar zeker bij schubconiferen als de thuja, de Californische cipres en de leylandii moet u het snoeien heel goed bijhouden. Die groeien een stuk sneller en raken dus vrij snel hun model kwijt. Bovendien groeien er geen nieuwe scheuten op oud hout bij schubconiferen. Bij de taxus is dit wel het geval. Van een hoge taxushaag is dus zo een lager exemplaar te maken door hem sterk terug te snoeien.

Lage taxushagen zijn vooral veel te zien in voortuinen, omdat een haag daar niet hoger dan een meter mag zijn. Bovendien houden hoge hagen het zonlicht weg uit uw huiskamer. Dat betekent echter niet dat een lage taxushaag alleen in de voortuin mag staan. Als u in uw achtertuin graag nog zicht heeft op uw omgeving is een lage taxushaag ook een uitstekende tuinafscheiding.

De taxus als privacyhaag

Laat u uw taxushaag gewoon zijn gang gaan, dan wordt hij na een aantal jaren hoog genoeg om hem als privacyhaag te gebruiken. Als u dit wilt, kunt u alsnog uw taxushaag snoeien om hem in vorm te houden, maar snoei dan alleen in de breedte en niet in de hoogte. Zo kan hij zijn mooie vorm behouden terwijl hij de hoogte in groeit. Heeft uw taxushaag eenmaal een hoogte van 1,80 meter of hoger bereikt, dan is het een uitstekende privacyhaag, want de taxus groeit zeer compact. De Taxus media 'Hicksii' en de Taxus media 'Hillii' groeien zelfs nog compacter dan de inheemse Taxus baccata.

Een hoge taxushaag is dus gegarandeerd zichtdicht. Het kan alleen wel een aantal jaar duren voor de planten in uw haag die hoogte bereiken. Door de jaren heen hebben we veel tuiniers daarom voor andere wintergroene haagplanten zien kiezen, terwijl ze eigenlijk liever gewoon een taxushaag in de tuin hebben staan. Wilt u direct genieten van de privacy die een taxushaag u kan bieden? Kies dan voor een kant en klare taxushaag op ooghoogte of hoger. Bij Haagplanten.net zien we dat juist de taxus een populaire soort is bij onze kant-en-klaarhagen en vanwege hun beperkte groeisnelheid kunnen we dit ons goed voorstellen.

Wilt u toch liever jonge taxusplanten zien uitgroeien tot een haag die uw tuin tegen inkijk kan beschermen? Dan kunt u het beste voor de Taxus baccata kiezen. Deze groeit iets sneller dan de taxus 'Hillii' en de taxus 'Hicksii'.

Vormsnoei met de taxus

We noemden al eerder de buxus als enige plant die langzamer groeit dan de taxus. Die trage groei maakt de buxus en de taxus geschikt voor een lage haag, maar bijvoorbeeld ook voor de vormsnoei. Tuiniers die vanwege de buxusmot en de buxusziekte op zoek moeten gaan naar buxusvervangers komen verrassend vaak bij de taxus uit. Verrassend, omdat de taxus met zijn naalden helemaal niet op de buxus lijkt. Hij groeit daarentegen een stuk langzamer dan de andere voor de hand liggende buxusalternatieven: de Japanse hulst, de Japanse kardinaalsmuts en vooral de snelgroeiende Chinese kamperfoelie.

Bovendien zijn de buxus en de taxus allebei inheemse haagplanten. Gedijen op Nederlandse grond is dus bijna altijd gegarandeerd voor de taxus, al kunnen ze er als rechtgeaarde haagconiferen erg slecht tegen als hun wortels langere tijd onder water staan. Verder gaat u met de taxus als vormsnoeiplant eigenlijk hetzelfde te werk als bij de buxus. Snoei vier keer per jaar of vaker de planten in de vorm die u voor ogen heeft. Gebruik hier klein snoeigereedschap voor, zoals een tuinschaar, zodat u veel controle over de uiteindelijke vorm heeft.

De mooiste taxussen voor uw tuin online kopen

Met een taxushaag kunt u zoveel doen dat we kunnen voorstellen dat het moeilijk kiezen is. Gaat u voor een hoge haag, een lage haag of toch een vormsnoeiplant? En dan hebben we het nog niet eens gehad over de mooie rode bessen die vrouwelijke taxussen zoals de taxus 'Hicksii' in het najaar krijgen. Gelukkig kunt u bij de taxus gemakkelijk kiezen voor een ander type haag, omdat deze soort zoveel beter op snoei reageert dan de meeste andere coniferen.

Wilt u uw taxuhaag een goede start geven? Koop uw haagplanten dan bij Haagplanten.net om te profiteren van uitstekende kwaliteit tegen een aantrekkelijke prijs. Dat bieden we u uiteraard ook als u voor andere wintergroene haagplanten kiest, zoals de laurierkers, de hulst of de vuurdoorn. Verder hebben we een ruim assortiment aan aantrekkelijke bloeiende haagplanten.