Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Taxus snoeien

Taxus baccata is geen bijzonder moeilijk te verzorgen haagplant. Toch is het wel degelijk van belang om een taxushaag snoeien onder de knie te krijgen. Dan kunt u ervoor zorgen dat uw taxus zo lang mogelijk meegaat en door de jaren heen mooi in vorm blijft. Een taxushaag kan namelijk bijzonder oud worden, wat het des te belangrijker maakt dat hij mooi blijft. Omdat taxus vrij traag groeit, is het niet nodig heel vaak te snoeien nadat u uw taxushaag geplant hebt. Eenmaal in vorm geknipt blijft uw taxushaag voorlopig in die vorm. Mocht u geïnteresseerd zijn in vormsnoei, dan is dat met taxus zeer goed mogelijk. Maar dit betekent helaas ook dat foutjes lang zichtbaar blijven.

Taxus verzorgen

Taxus verzorgen

Om een mooie dichte haag te verkrijgen en te behouden, is het ideaal om taxus twee keer per jaar te snoeien. De meest geschikte momenten hiervoor zijn in augustus-september en mei tot half juni. Maar in principe kan taxus altijd wel gesnoeid worden mits het niet vriest. Ook kan uw haag eventueel volstaan met één snoeibeurt per jaar indien dat beter uitkomt.

Bewolkt weer is het meest geschikt – bij volle zon kunnen de net geknipte takjes verbranden. Gelukkig is dit meestal geen probleem in het Nederlands klimaat! Het enige wat u nodig heeft is een kwalitatief goede snoeischaar, eventueel elektrisch. Indien u wilt dat uw taxushaag vooral in hoogte groeit, dan kunt ervoor kiezen alleen de zijkanten te snoeien. U doet er goed aan om de bovenkant van uw haag iets smaller te snoeien dan de onderkant, dit zorgt er namelijk voor dat uw haag gelijkmatig zonlicht krijgt.

Groot onderhoud van een taxushaag

Groot onderhoud van een taxushaag

Mocht uw taxushaag toch uit vorm raken of te breed zijn uitgegroeid, dan is stevige terugsnoei goed mogelijk. De taxus is namelijk zeer goed bestand tegen flinke snoei en zal weer uit kunnen groeien. Indien u ervoor kiest om uw taxushaag helemaal terug te snoeien, hou er dan rekening mee dat het tot wel drie jaar kan duren voordat uw taxushaag weer helemaal dicht is gegroeid.

Het gif van de taxus

Het gif van de taxus

Taxus is een giftige plant, niet alleen zijn opvallende rode bessen, maar ook de naalden en takjes zijn gevaarlijk indien ze gegeten worden. Daarom is het erg belangrijk om uw snoeiafval goed op te ruimen, vooral als u kinderen of huisdieren hebt. Toch is taxus niet alleen maar schadelijk. Dat een giftige plant ook heilzaam kan zijn klinkt misschien tegenstrijdig, of zelfs een beetje zweverig. Maar taxus wordt gebruikt om medicijnen te maken die helpen tegen bepaalde soorten kanker. Daarom is het soms ook mogelijk het snoeiafval van uw taxus te doneren. Zo kunt u in één klap uw tuin netjes houden en een goed doel ondersteunen.

Taxus baccata is kortom een prima keuze voor wie een haag wil hebben die niet teveel onderhoud vereist. Met een taxushaag heeft u een mooie, groenblijvende haag die eenvoudig te verzorgen is. Laat u zich vooral niet afschrikken door de gedetailleerde beschrijving van het snoeien! Eenmaal aangeplant en in vorm geknipt kunt u jaren lang van uw taxushaag blijven genieten – een taxushaag is een langetermijninvestering. Meer lezen over onze verschillende soorten taxushaag of de ins en outs van een taxus kopen, volg dan de links en leer alles over de Taxus baccata als haag!

Gewone of elektrische heggenschaar?

Gewone of elektrische heggenschaar?

Soms kan het moeilijk zijn om de juiste apparatuur te kiezen voor het snoeien. Bij een bouwmarkt of tuincentrum kunt u algauw overweldigd worden door alle soorten en merken die er te koop zijn. Beginners raden wij aan een gewone heggenschaar te gebruiken. Deze is eenvoudig te hanteren en u kunt er de kleinste takjes mee wegknippen. Investeer wel in een goede schaar die niet snel bot wordt. Beter direct een dure schaar aanschaffen waar u tien jaar mee doet dan iedere paar maanden een nieuwe schaar moeten kopen omdat uw scharen steeds stuk gaan.

Wanneer u een grote taxushaag in de tuin hebt staan en/of iets meer ervaring hebt met snoeien kunt u het beste kiezen voor een elektrische heggenschaar. Met een elektrische heggenschaar doet u minder lang over het snoeien. Wel moet u kiezen voor een heggenschaar die niet te zwaar voor u is en die u onder controle kunt houden, zodat u niet per ongeluk uw hele haag aan stukken snijdt. De taxus is ook zeer geschikt voor de vormsnoei en is daarom ook een veelgebruikt alternatief voor de buxus. In dat geval kunt u het beste een elektrische heggenschaar gebruiken voor de globale vorm en een tuinschaar of - zoals de professionals doen - een schapenschaar voor de details.

Taxushaag snoeien op Haagplanten.net

Taxushaag snoeien op Haagplanten.net

Zoals u ziet is Haagplanten.net meer dan alleen een webshop. Wij bieden uitkomst bij problemen die eventueel kunnen opduiken bij het planten, snoeien of verzorgen van haagplanten. Aan de hand van onze informatie hopen wij u op weg te kunnen helpen. Wij delen graag onze expertise! Dat is de service van Haagplanten.net