Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Taxus snoeien

De taxus is een vrij eenvoudig te verzorgen haagplant. Toch is het wel degelijk van belang om een taxushaag snoeien onder de knie te krijgen. Dan kunt u ervoor zorgen dat uw taxus zo lang mogelijk meegaat en door de jaren heen mooi in vorm blijft. Een taxushaag kan namelijk bijzonder oud worden, wat het des te belangrijker maakt dat hij mooi blijft. Omdat taxus vrij traag groeit, is het niet nodig heel vaak te snoeien nadat u uw taxushaag geplant hebt. Eenmaal in vorm geknipt blijft uw taxushaag voorlopig in die vorm.

Taxus verzorgen

Hoe snoei ik mijn taxus?

Omdat een taxushaag vaak zo net en recht oogt, kan het misschien lijken alsof het een lastige klus is. Het is echter eenvoudiger dan sommige tuiniers denken. Het enige wat u nodig heeft is een kwalitatief goede snoeischaar, eventueel elektrisch. Wel is het belangrijk dat uw snoeigereedschap goed schoon en zo scherp mogelijk is. Met scherp snoeigereedschap krijgen de snoeiwonden een egale rand, die sneller en makkelijker herstelt dan rafelige randen. En met schoon snoeigereedschap verkleint u de kans op allerlei vervelende taxusziektes.

Indien u wilt dat uw taxushaag vooral in hoogte groeit, dan kunt ervoor kiezen alleen de zijkanten te snoeien. Dit is vooral handig als u wilt dat uw taxus uiteindelijk hoog genoeg wordt om als privacyhaag dienst te doen. In dat geval snoeit u de bovenkanten van de planten pas als uw taxushaag de gewenste hoogte bereikt heeft. Het wegsnoeien van de kroon vertraagt de groei nog verder en als u een hoge taxushaag in de tuin wilt, is dit niet ideaal.

U doet er goed aan om de bovenkant van uw haag iets smaller te snoeien dan de onderkant. Het verschil hoeft niet groot te zijn. Zo'n 10 centimeter verschil tussen de bovenste en de onderste takken is al voldoende om ervoor te zorgen dat uw taxushaag gelijkmatig zonlicht krijgt. De haag groeit na verloop van tijd vanzelf recht.

Groot onderhoud van een taxushaag

Wanneer snoei ik mijn taxus?

Om een mooie dichte haag te verkrijgen en te behouden, is het ideaal om taxus twee keer per jaar te snoeien. De meest geschikte momenten hiervoor zijn halverwege het voorjaar, tussen mei en half juni, en rond het einde van de zomer, in augustus of september. In principe kan de taxus bijna altijd wel gesnoeid worden, al is het sterk af te raden om uw taxushaag te snoeien in een periode waarin het vriest. Taxussen hebben hun energie in de wintermaanden al hard genoeg nodig om gezond en groen te blijven. Snoeiwonden zijn dan bij voorkeur al genezen.

Bewolkt weer is het meest geschikt om uw taxushaag te snoeien. Bij volle zon kunnen vooral jonge scheuten verbranden. Als het voor het snoeien net geregend heeft, is dat helemaal ideaal, want dan komt uw snoeigereedschap makkelijker door de takken heen en worden de snoeiwonden netter. Sommige tuiniers kiezen ervoor om hun taxus maar een keer per jaar te snoeien. Omdat de taxus zo langzaam groeit, levert dit vaak ook al een redelijk nette coniferenhaag op. Houd hierbij wel rekening met de groeispurt van de taxus, die meestal rond augustus plaatsvindt.

Mocht uw taxushaag toch uit vorm raken of te breed zijn uitgegroeid, dan is stevige terugsnoei goed mogelijk. De taxus is in tegenstelling tot de meeste coniferen namelijk zeer goed bestand tegen flinke snoei en zal weer uit kunnen groeien. Houd er in dat geval wel rekening mee dat het tot drie jaar kan duren voordat uw taxushaag weer helemaal dicht is gegroeid.

Het gif van de taxus

Gewone of elektrische heggenschaar?

Soms kan het moeilijk zijn om de juiste apparatuur te kiezen voor het snoeien. Bij een bouwmarkt of tuincentrum kunt u algauw overweldigd worden door alle soorten en merken snoeigereedschap die er te koop zijn. Beginners raden wij aan een gewone heggenschaar te gebruiken. Deze is eenvoudig te hanteren en u kunt er de kleinste takjes mee wegknippen. Investeer wel in een goede schaar die niet snel bot wordt. Beter direct een dure schaar aanschaffen waar u tien jaar mee doet dan iedere paar maanden een nieuwe schaar moeten kopen omdat uw scharen steeds stuk gaan.

Wanneer u een grote taxushaag in de tuin hebt staan en/of iets meer ervaring hebt met snoeien kunt u het beste kiezen voor een elektrische heggenschaar. Met een elektrische heggenschaar doet u minder lang over het snoeien. Wel moet u kiezen voor een heggenschaar die niet te zwaar voor u is en die u onder controle kunt houden, zodat u niet per ongeluk uw hele haag aan stukken snijdt. De taxus is ook zeer geschikt voor de vormsnoei en is daarom ook een veelgebruikt alternatief voor de buxus. In dat geval kunt u het beste een elektrische heggenschaar gebruiken voor de globale vorm en een tuinschaar of - zoals de professionals doen - een schapenschaar voor de details.

Gewone of elektrische heggenschaar?

Het gif van de taxus

Taxus is een giftige plant, niet alleen zijn opvallende rode bessen, maar ook de naalden en takjes zijn gevaarlijk indien ze gegeten worden. Daarom is het erg belangrijk om uw snoeiafval goed op te ruimen, vooral als u kinderen of huisdieren heeft. Ook als uw taxushaag op een plek staat waar dieren van buitenaf bij kunnen komen, zoals vee uit een aangrenzend weiland, is het belangrijk om snoeiafval op te ruimen. Sommige grazende dieren kunnen binnen enkele uren na het eten van onderdelen van de taxus al overlijden.

Toch is taxus niet alleen maar schadelijk. De Taxus baccata of gewone taxus wordt gebruikt om medicijnen te maken die helpen tegen bepaalde soorten kanker. Daarom is het soms ook mogelijk het snoeiafval van uw taxus te doneren. Zo kunt u in één klap uw tuin netjes houden en een goed doel ondersteunen. Met een taxushaag heeft u een mooie, groenblijvende haag die eenvoudig te verzorgen is. Eenmaal aangeplant en in vorm geknipt kunt u jaren lang van uw taxushaag blijven genieten. Taxussen kunnen met de juiste verzorging namelijk enkele duizenden jaren oud worden.

Taxushaag snoeien op Haagplanten.net

Taxussen van topkwaliteit online kopen

U kunt op Haagplanten.net rekenen voor de mooiste haagplanten, maar ook voor advies over hoe u deze planten en verzorgen moet. Heeft u er nog geen, maar wilt u wel een taxushaag planten? Dan kunt u bij ons terecht voor de beste exemplaren van deze prachtige haagconiferen. We garanderen u haagplanten van topkwaliteit, omdat we uitsluitend samenwerken met betrouwbare, deskundige kwekers. Dat is uiteraard ook het geval als u andere coniferen wilt kopen, zoals de thuja of de leylandii, of juist totaal andere groenblijvende haagplanten, zoals een laurierhaag.