6 redenen om voor een ligusterhaag te kiezen

13 maart 2020
6 redenen om voor een ligusterhaag te kiezen

De liguster is al sinds jaar en dag een populaire haagplant in Nederlandse tuinen. Dat is ook niet zo gek: deze veelzijdige haagplant gaat goed samen met de meeste tuinstijlen. We geven u graag 6 goede redenen om voor een ligusterhaag te kiezen. Bent u overtuigd? Dan kunt u in onze webshop direct terecht voor de gewone liguster, de wintergroene liguster 'Atrovirens', de haagliguster of de bonte haagliguster.

liguster traditionele hagen

De gewone liguster (Ligustrum vulgare) is uitstekend geschikt voor een klassieke haag.

De liguster is heel geschikt in traditionele hagen

Wilt u een traditionele, klassieke haag creëren zoals die in Engeland door de eeuwen heen veel zijn terug te zien? Dan is de gewone liguster (Ligustrum vulgare) hier uitstekend geschikt voor. In de Victoriaanse tijd werd de gewone liguster al veelvuldig aangeplant in het Verenigd Koninkrijk. De liguster genoot daar een grote populariteit in stadstuinen. Vandaag de dag is de liguster nog steeds niet weg te denken uit Engelse tuinen. Een tuinafscheiding van liguster geeft uw tuin een gedistingeerde look zonder daarbij onnatuurlijk over te komen. Precies om deze reden gaat de gewone liguster dan ook goed samen met zowel formele als informele tuinontwerpen.

De gewone liguster is in onze webshop in diverse formaten verkrijgbaar. U kunt kiezen tussen gewone liguster met blote wortel, in pot of met kluit.

Liguster semi-wintergroen

De liguster is semi-wintergroen. Dat houdt in dat de meeste blaadjes aan zijn takken blijven hangen gedurende de winter.

De liguster is semi-wintergroen

De liguster is semi-wintergroen. Dat houdt in dat de meeste blaadjes aan zijn takken blijven hangen gedurende de winter. Een deel van het blad zal hij verliezen, maar dat is niet genoeg om uw privacy weg te nemen. De liguster is dus eigenlijk het perfecte compromis tussen wintergroen en bladverliezend. Dit maakt de liguster niet alleen uniek, maar zorgt er ook voor dat hij een natuurlijke uitstraling behoudt. Dat wil overigens niet zeggen dat uw ligusterhaag er ’s winters kaal bij komt te staan: het grootste gedeelte van zijn blad zal de haagplant onverzettelijk vasthouden.

Wilt u graag een liguster die nauwelijks tot geen blad verliest tijdens de koude maanden? Kies dan voor de Ligustrum vulgare 'Atrovirens', oftewel de wintergroene liguster 'Atrovirens'. Deze doorstaat menig Nederlandse winter fier en glorieus. Na de koude periode zal uw haag er nog net zo mooi bij staan als voorheen.

liguster

De liguster gedijt in nagenoeg iedere omstandigheid uitstekend.

De liguster verdraagt bijna elke omstandigheid

Een andere reden om voor de liguster te kiezen is het feit dat hij in nagenoeg elke omstandigheid prima gedijt. U woont aan de kuststreek of een gebied met veel luchtvervuiling? Geen probleem, de liguster weet hier prima raad mee. Evenals met een droge grond, volle zon, een schaduwrijke plek of harde wind. Het enige waar u de liguster niet blij mee maakt is met natte voeten, maar daarin is deze haagplant beslist niet de enige. Zoekt u een haagplant die in verschillende omstandigheden fier overeind blijft staan en zijn mooie uiterlijk behoudt? Dan is de liguster precies de haagplant waarnaar u op zoek bent.

Wilt u de liguster aanplanten in een natte bodem? Zorg dan voor een goed drainagesysteem. Heeft u dit er niet voor over? Kies dan liever voor een haagplant die natte voeten goed verdraagt zoals de haagbeuk, de olijfwilg of de Griselinia littoralis.

Ligusterhaag diervriendelijk

Wist u dat een ligusterhaag zorgt voor het nodige leven in uw tuin? Vogels nestelen zich graag in een ligusterhaag.

Een ligusterhaag is diervriendelijk

Wist u dat een ligusterhaag zorgt voor het nodige leven in uw tuin? De vogels nestelen zich maar wat graag in een ligusterhaag. Bovendien zorgen de witte, geurige bloemen waarmee de liguster bloeit voor de nodige vlinders en honingbijen in uw tuin. Na de bloei verschijnen er kleine, donkere besjes aan de takken van de liguster. Deze worden door kleinere vogelsoorten graag gegeten. De ligusterhaag is dus een diervriendelijke haag die van meerwaarde is voor vogels en nuttige insecten. Let op: als u de liguster zeer strak snoeit zal hij niet of minder goed tot bloei komen.

U zult dan dus ook minder bijen en vlinders in de tuin aantreffen. Ook zullen er minder besjes aan de takken verschijnen.

liguster groeit snel

De liguster kan zeker 30 tot 40 centimeter per jaar in hoogte toenemen.

De liguster groeit snel

U bent op zoek naar een haagplant die snel groeit, waardoor hij op relatief korte termijn voor veel privacy in de tuin zorgt? De liguster kan zeker 30 tot 40 centimeter per jaar in hoogte toenemen. U kunt de groei stimuleren door de ligusterhaag twee keer per jaar van een bemesting te voorzien. Snoei de liguster 1 à 2 keer per jaar om zijn verzorgde, compacte en jonge uiterlijk te behouden. Hoe vaker u de liguster snoeit, hoe meer vertakkingen er zullen ontstaan. Uw ligusterhaag zal dan dus steeds voller en dichter worden.

De liguster is een haagplant die snoei prima verdraagt. U kunt hem in een wat natuurlijkere vorm houden of strak scheren zodat de ligusterhaag een formeel voorkomen krijgt. U kiest zelf wat het beste bij uw tuinontwerp past.

Bonte haagliguster

De bonte haagliguster (Ligustrum ovafolium ‘Aureum’)

De bonte haagliguster is een interessante haagplant

Bent u juist niet op zoek naar een standaard, groene haagplant? Dan is de bonte haagliguster (Ligustrum ovafolium 'Aureum') wellicht precies wat u zoekt. Deze onderhoudsvriendelijke haagplant lijkt in alle opzichten veel op de haagliguster, met als opmerkelijke verschil het schitterende, tweekleurige blad. De bonte haagliguster wordt meestal als haag aangeplant, maar ook solitair kan deze liguster uw tuin zeker verrijken. Hij is net even anders dan andere haagplanten, en dat is precies de reden waarom sommige tuiniers voor deze ligustersoort kiezen.

Heeft u nog vragen over onze verschillende soorten liguster? Neem dan gerust contact met ons op. We vertellen u graag meer over deze mooie haagplanten. Wilt u direct online liguster bestellen? Dan kunt u uiteraard in onze webwinkel terecht.