Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Boomkwekerij

Haagplanten.net is een webshop en dus een soort online tuincentrum. Wij zijn zelf geen boomkwekerij, maar hebben er natuurlijk wel veel mee te maken. Onze haagplanten komen immers ook ergens vandaan. Daarom vinden wij het belangrijk op onze site ook aandacht te besteden aan de oorsprong van onze planten: de boomkwekerijen. Graag leggen we u uit wat er zoal moet gebeuren op een boomkwekerij, wat voor soort tuinplanten en bomen er allemaal gekweekt worden en waar de boomkwekerijen zich bevinden.

Wat gebeurt er op een boomkwekerij?

Wat gebeurt er op een boomkwekerij?

Iedereen heeft wel eens een boomkwekerij gezien: lang rijen met keurig onderhouden bomen die grootgebracht worden om later verkocht te worden. Op het platteland zijn ze overal in Nederland wel te vinden. Op boomkwekerijen worden uiteraard bomen gekweekt. Dit klinkt eenvoudig, maar er komt nog een hoop bij kijken. De bomen moeten goed onderhouden worden zodat ze er mooi uitzien als ze naar de klant gaan. Dit betekent dat ze in de juiste aarde moeten staan en altijd genoeg water moeten hebben, ook in drogere periodes. Bomen die onder de meest geschikte omstandigheden groeien zien er natuurlijk vanzelf al beter uit dan soortgenoten die te weinig zon of water krijgen. Boomkwekers zijn vakmensen, die precies weten welke soort boom welke verzorging nodig heeft. Daarnaast beschikken ze vaak over apparatuur om de bomen goed en snel te kunnen verzorgen, zodat ze in weinig tijd een grote hoeveelheid bomen in hun behoeften kunnen voorzien.

Het is vaak nodig om bestrijdingsmiddelen te gebruiken, om insecten weg te houden – zeker bij fruitbomen is dat het geval – en ook aan onkruid moet wat gedaan worden. Aangezien boomkwekers over het algemeen een hart voor de natuur hebben, proberen ze deze dit vaak zo milieuvriendelijk op te lossen, door zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen te gebruiken en ervoor te zorgen dat de middelen die ze gebruiken zo min mogelijk schade aan de natuur toebrengen. Het verspreiden van deze bestrijdingsmiddelen wordt vaak heel precies gedaan, waardoor er nooit teveel gebruikt wordt, of de middelen terecht komen op plaatsen waar dat niet hoort.

Malus Evereste
Boomkwekerij
Boomkwekerij-2

Naast bestrijdingsmiddelen en water is het ook belangrijk dat de bomen gesnoeid worden. Dit is niet alleen belangrijk voor het uiterlijk en de vorm van de boom, maar ook voor de groei. De bomen worden namelijk zowel boven als onder de grond gesnoeid. Door de wortels van de bomen te snoeien blijven die compact. Het is dan veel gemakkelijker om de boom uit te graven en te vervoeren, zonder dat deze schade oploopt. Ook de kans dat de boom goed verder groeit als hij eenmaal opnieuw geplant is, is veel groter bij bomen waarvan de wortels goed onderhouden zijn. Dit geldt voornamelijk voor boomkwekerijen in het open veld. Deze bomen kunnen anders namelijk te brede wortels ontwikkelen. Bij kwekerijen die hun bomen in een pot kweken, gaat dit anders. Door de potten hebben de bomen namelijk niet de kans om grote wortelpartijen te krijgen.

Boomkwekerijen zijn altijd bezig met het ontwikkelen van hun methodes en het verbeteren van hun gewassen. Door deze vooruitgang, wordt er steeds meer mogelijk. Zo is het tegenwoordig voor veel klanten belangrijk dat ze op elk moment van het jaar haagplanten kunnen bestellen en planten. Bij veel plantensoorten is dat ondertussen heel goed mogelijk. Ook het veredelen van gewassen, waarbij kwekers de sterkste en mooiste planten het meest verspreiden en door laten groeien, is een belangrijk onderdeel van het kweken van bomen. Zo krijgen de planten over de jaren heen steeds mooiere bladeren of bloemen, blijven ze langer groen in de herfst, of zijn ze minder vatbaar voor ziektes.

Wat gebeurt er na het bestellen van planten?

Wat gebeurt er na het bestellen van planten?

Op de meeste boomkwekerijen worden de bomen pas uit de grond gehaald op het moment dat ze verkocht zijn. Zo zitten de bomen nooit zonder water of grond onder hun voeten. Potgekweekte bomen worden zelfs helemaal niet uit hun aarde gehaald, die worden met pot en al naar de koper vervoerd. De verkochte bomen uit het open veld worden uitgegraven en krijgen meestal een kluit. Dat is een juten of metalen netje waar de wortels samen met de aarde in vastgebonden worden. De aarde beschermt de wortels tegen beschadiging, bijvoorbeeld door schokken op te vangen bij het vervoer, maar ook doordat de wortels zo niet aan het directe zonlicht blootgesteld worden. Vaak kunnen wortels daar namelijk niet goed tegen.

Kleinere planten worden soms ook met blote wortels geleverd. Er zit dan geen kluit of aarde om de wortels heen. Om ervoor te zorgen dat het directe zonlicht niet bij deze wortels terecht komt, worden de planten met blote wortels vaak vervoerd in dichte, kartonnen dozen.

Boomkwekerijen en Haagplanten.net

Wat voor bomen worden er gekweekt?

Op boomkwekerijen worden heel veel verschillende bomen gekweekt. Veel kwekerijen zijn gespecialiseerd in een bepaald type boom, zoals fruitbomen of coniferen. Een veelvoorkomend type boomkwekerij, dat u vast wel eens gezien hebt, is de kerstbomenkwekerij (Meestal wordt hier fijnspar voor gebruikt). Ook zijn er kwekerijen die zich specialiseren in kleinere soorten bomen of planten, zoals buxussen of rozen. Door de specialisatie weten de kwekers erg veel van hun type boom en kunnen de verzorging heel precies op de planten aanpassen. Grote bedrijven concentreren zich vaker op verschillende soorten planten. Deze bedrijven hebben vaak de apparatuur, mensen en kennis in huis om al deze plantensoorten de verzorging te geven die ze nodig hebben.

Boomkwekerijen en Haagplanten.net

Boomkwekerijen en Haagplanten.net

Overal in Nederland waar landbouw is, zijn ook boomkwekerijen te vinden. Wij, van Haagplanten.net, hebben voornamelijk goede contacten met kwekerijen in Brabant, waar wij zelf ook gevestigd zijn. Doordat wij de kwekerijen goed kennen, kunnen we met zekerheid zeggen dat de haagplanten die wij verkopen van hoge kwaliteit zijn. Doordat wij direct bij de kwekerijen inkopen, is het voor ons ook mogelijk onze prijzen laag te houden. We hoeven de planten namelijk niet op te slaan, zoals dat bij ‘echte’ tuincentra wel gebeurt. Dit scheelt een hoop kosten voor ons, en daarmee ook voor u.

Verdiep u verder in haagplanten op onze infopagina's! Tuinafscheiding, haag en tuin, haagplanten kiezen en haagplanten soorten: voor alle informatie over online bomen kopen kunt u gewoon op onze site terecht!