Haagplanten

Haagplanten

Haagplanten kopen

Struiken en bomen die kunnen dienen als tuinafscheiding (of van een deel van de tuin) worden haagplanten genoemd. Bij Haagplanten.net gebruiken we dit woord als verzamelnaam voor alle tuinplanten die we verkopen, variërend van klimop en hortensia tot beuken en taxussen. Uiteraard zijn er ook andere woorden in gebruik (heggen, heesters, soms ook hegplanten) – we merken echter dat de term haagplanten niet voor verwarring zorgt.


Haagplanten geschiedenis

Haagplanten.net is een webshop voor Haagplanten. In de lange geschiedenis van haagplanten is het internet natuurlijk maar een heel kort hoofdstuk, maar wel een belangrijk hoofdstuk, want het internet en de mogelijkheden van online winkelen hebben de bereikbaarheid, de prijs en de selecte van haagplanten zeker beïnvloed. Maar laten we ons verhaal beginnen bij het begin.

De vroegste mensen kenden al struiken en heesters, ze voorzagen onze voorouders van vruchten, van bloemen en later ook van hout. Toch duurde het nog lang voordat struiken en bomen ook echt in cultuur gebracht werden. Gewassen als graan en hennep gingen de bomen hier in voor – die leverden vezels voor voeding en kleding, terwijl de vruchten en bloemen gewoon in het wild te plukken waren en het hout nog door wildkap werd gewonnen.

Haagplanten geschiedenis

De Grieken en de Romeinen kenden al enkele haagplanten die ze een symbolische waarde toekenden, zo stond de klimop voor de kunsten en was de hulst de plant die bij het midwinterfeest werd gebruikt – zoals de hulst ook nu nog de kerstplant bij uitstek is. In de middeleeuwen nam de kennis van kruiden verder toe en werden veel haagplanten als bron van geneeskrachtige kruiden geplant. Zo ontstond stilaan de moderne tuin, als een hof van struiken en sierplanten, met een haag er rond.

Tegelijk met deze ontwikkeling kwam er in de landbouw meer behoefte aan afscheidingen tussen weilanden. In heuvelachtige gebieden werden daarvoor vaak bomen aangeplant in lange rijen, beuken bijvoorbeeld, maar steeds vaker ook lage struiken. Ook hier kreeg het principe van de haagplant dus meer en meer zijn moderne invulling. Maar pas na de middeleeuwen zou de tuin echt ingrijpend veranderen.

De naam “Tuin”, komt overigens van het middeleeuwse “Tun” , wat zoveel betekent als een omheind stuk grond. Deze omheiningen werden toen vaak gemaakt van wilgen staken met daartussen gevlochten wilgentenen.

 

Haagplanten

Haagplanten bij Haagplanten.net

De handel in haagplanten heeft in de loop van de geschiedenis natuurlijk ook steeds andere vormen aangenomen. Aanvankelijk haalde men gewoon wat stekken uit de lokale bossen, maar in de Gouden Eeuw en de eeuwen daarop werden juist exotische planten geliefd, die andere eigenschappen hebben dan de hier inheemse begroeiing, en de tuin zo echt bijzonder maken. In zulke planten ontstond een professionele handel, met tussenpersonen en botanische tuinen waar nieuwe kruisingen ontstonden.

De situatie in de tweede helft van de twintigste eeuw borduurde hier op voor: professionele boomkwekerijen teelden de beste haagplanten, en vervolgens bereikten die via allerlei tussenstappen de consument, die de haagplanten dan bijvoorbeeld ophaalde bij een tuincentrum in de buurt. Haagplanten.net verkende al vroeg de mogelijkheden van het internet, want wij zagen in dat het simpeler kon: minder tussenpersonen, direct contact met de kwekers.

Zo is de handel in haagplanten anno nu: er zijn kwekerijen, er zijn tuinliefhebbers, en daartussen staan wij, het team van Haagplanten.net. De planten die u op onze website ziet nemen we direct af bij de beste kwekers van Europa, waarmee we een jarenlange samenwerking hebben, en omdat we veel tussenstappen hebben kunnen wegnemen doen we dit voor een scherpe prijs. Voor de liefhebber van haagplanten is het dus allemaal veel simpeler geworden!

Haagplanten ideeën

Haagplanten ideeën

Een ander voordeel van het internet is dat we er heel makkelijk kennis en ideeën kunnen delen. Bij Haagplanten.net houden we van ons product, dat spreekt vanzelf, en we vinden het dan ook leuk om haagplanten-ideeën voor in de tuin op onze website te delen. Zo kunt u bij ons bijvoorbeeld gemengde hagen kopen, pakketten van verschillende planten waarvan wij weten dat ze samen een prachtige heg vormen, en die wij u dus graag in combinatie aanbieden.

Onze website gebruiken we ook volop om haagplanteninformatie bij elkaar te brengen. U vindt hier allerlei tips over de verzorging van uw heggen, bijvoorbeeld over snoeien, planten en bemesten. Op die manier doet u op meerdere manieren uw voordeel met de jarenlange kennis en ervaring die wij hebben: niet alleen koopt u haagplanten van de beste kwaliteit voor de beste prijs, u krijgt daar ook volop informatie bij, zodat de planten ook werkelijk goed zullen gedijen in uw tuin. We maken het bovendien zo makkelijk mogelijk om haagplanten te kiezen!

Haagplanten online kopen

Haagplanten online kopen

Uiteindelijk is onze webshop er om het voor u makkelijk te maken haagplanten te kopen: wij hebben alle soorten haagplanten, de populairste zijn onze bladhoudende of wintergroene hagen. Daar is de site ook op ingericht. Het bestellen en het bepalen van de hoeveelheid benodigde haagplanten is zo eenvoudig mogelijk gemaakt. Zo zijn we het sluitstuk van een lange geschiedenis!

Wilt u nog meer weten over bomen online kopen, hagen en heggen of over de wisselwerking tussen haag en tuin? Bekijk dan zeker onze verdiepende pagina's!