Tuininspiratie: privacyhagen

Voor meer privacy in de tuin heeft u de keuze uit drie opties: een schutting, een muur of een haag. Al deze opties zijn effectief, maar een muur en een schutting leveren een wat saai opzicht op. Een privacyhaag ziet er altijd mooi en natuurlijk uit. Ze vragen om iets meer onderhoud dan de andere twee opties, maar geven daar veel schoonheid voor terug. Bovendien doet u vogels en insecten in de buurt een plezier met een privacyhaag in plaats van een schutting of muur. Hier doet u tuininspiratie voor een privacyhaag op.

Waar moeten haagplanten voor privacy aan voldoen?

Denken mensen aan een privacyhaag, dan zien ze vaak een hoge, strak gesnoeide haag voor zich. Er is best veel variatie mogelijk met privacyhagen, maar er zijn natuurlijk wel wat eigenschappen waar iedere privacyhaag aan moet voldoen. Zo moeten de haagplanten die u voor zo’n haag gebruikt hoger dan 1,80 meter kunnen worden en minimaal een redelijk dichte vertakking hebben. Planten die niet tot ooghoogte komen of heel erg open blijven kunnen hun sierwaarde hebben, maar ze maken het niet moeilijker om uw tuin in te kijken. Verder is het een voordeel voor uw privacy als de haagplanten wintergroen zijn, maar daar zijn uitzonderingen op.

Zo verkleuren de bladeren van een beukenhaag in het najaar. Ze drogen uit en worden bruin, maar ze blijven wel aan het opvallend dichte takkenstelsel van de groene beuk (Fagus sylvatica) of de rode beuk (Fagus sylvatica 'Atropurpurea') hangen. Vangen ze veel wind, dan kunnen er wel wat af vallen, dus uw beukenhaag planten op een beschutte plek is aan te raden. Ook de liguster is officieel niet wintergroen, maar behoudt als het niet te hard vriest het grootste deel van zijn bladeren. En die blijven dan nog groen ook. Vooral de wintergroene liguster (Ligustrum vulgare 'Atrovirens') kan uitstekend tegen de wintertemperaturen.

Coniferen voor een formele privacyhaag

Zoals gezegd is een rechte, formele privacyhaag de keuze waar de meeste tuiniers voor gaan. In veel gevallen kiezen tuiniers dan voor coniferen. Dat is een betrouwbare keuze. De meeste haagconiferen groeien redelijk snel, waardoor het wachten tot de haag de juiste hoogte bereikt niet lang duurt. Bovendien hebben alle wintergroene haagconiferen een compacte groeiwijze en is het eenvoudig om een coniferenhaag bij het snoeien in een rechte vorm te houden. De kleine naalden of schubben steken nooit uit de rechte vorm. Regelmatig snoeien is overigens een must, want schubconiferen als de thuja of de Californische cipres (Chamaecyparis lawsonia) lopen niet uit op oud hout.

Misschien wel de meest aangeplante van alle coniferen voor een formele haag is de taxus. Het is alleen niet de eerste keuze van veel tuiniers voor een privacyhaag. Met 10 tot 15 centimeter per jaar groeit de taxus namelijk niet snel, zeker niet vergeleken met de leylandii, die tot wel een meter per jaar kan groeien. De taxus is echter wel geschikt voor een formele privacyhaag. Hij groeit uiterst compact en levert als hij hoog genoeg is dus een uiterst zichtdichte haag op. Daar moeten natuurlijk wel wat jaren overheen gaan, maar die periode kunt u ook overslaan door een kant en klare taxushaag te planten. Met zo’n kant-en-klaarhaag heeft u direct privacy.

Minder formeel en toch privacy

Wilt u meer privacy in de tuin, maar past een strakke haag niet bij uw tuinontwerp? Dan zijn er ook minder formele opties dan een coniferenhaag. De meest voor de hand liggende plant voor een minder formele privacyhaag is de laurierkers (Prunus laurocerasus). Een laurierhaag oogt met zijn grote bladeren wat speelser, maar de grotere soorten, zoals de laurier 'Rotundifolia', de laurier 'Novita' en de laurier 'Genolia'®, worden hoog en compact genoeg voor privacy. Bovendien is de laurierkers opvallend onderhoudsarm voor zulke snelgroeiende haagplanten. Jaarlijks hebben ze eigenlijk niet meer dan één snoeibeurt nodig.

Een andere plantensoort die zich goed voor zulke hagen leent is de Japanse broodboom (Aucuba japonica). Het blad van deze planten vertoont veel overeenkomsten met dat van de laurierkers: ze zijn langwerpig en glanzen aan de bovenkant. Uniek aan de Japanse broodboom zijn de vlekken op het blad. Ook de klimop (Hedera) heeft dikke, ietwat glanzende bladeren die wat minder formeel overkomen dan een coniferenhaag. Klimop groeit niet uit zichzelf in haagvorm, dus de planten moeten wel over een raster geleid worden. Lukt dat, dan heeft u een mooie wintergroene haag die eigenlijk net zo smal is als een schutting. We hebben ook kant en klare varianten in de aanbieding.

Zijn er ook bloeiende privacyhagen?

Bloeiende haagplanten zijn over het algemeen bladverliezend. Dat is geen ideale eigenschap voor een privacyhaag. Toch kunnen we het ons voorstellen dat u graag op het mooie kleurenspel van een bloeiende haag uitkijkt. Een ideale keuze voor een bloeiende privacyhaag is de rhododendron. De rhododendron staat bekend om zijn uitbundige bloei, maar hij is ook nog eens wintergroen. Een rhododendronhaag kan ongeveer twee meter hoog worden en u heeft de keuze uit een breed scala aan verschillende bloemkleuren. Bovendien is de rhododendron een van de meest winterharde haagplanten die in West-Europa verkrijgbaar zijn. Temperaturen van -35 °C zijn geen probleem voor de rhododendron!

Voor de combinatie van privacy en een kleurrijk uitzicht kunt u ook bloeiende haagplanten die hun blad verliezen voor een wintergroene achtergrond planten. Zo zijn de bloemen alleen aan de kant van het huis te zien, maar het maakt uw tuin wel wat mooier. Let in zo’n geval wel op dat u kiest voor wintergroene haagplanten waarvan de bladkleur goed met uw bloeiende planten combineert.