Een coniferenhaag, maar dan anders

31 oktober 2018
Een coniferenhaag, maar dan anders

De coniferenhaag is een boom die veel gebruikt wordt om hagen mee te creëren. Regelmatig zien we hagen van thuja, Californische cipressen, leylandii coniferen en taxus terug in Nederlandse tuinen. Deze hagen zijn weliswaar prachtig, maar worden door sommige mensen als saai en voorspelbaar gezien. Juist omdat we ze zo vaak terugzien, zijn we gewend geraakt aan de aanblik van een wintergroene muur van coniferen. Vindt u coniferen heel erg mooi en praktisch, maar twijfelt u om een coniferenhaag aan te planten omdat dit weinig origineel is? Dan kunt u altijd nog het volgende overwegen: een coniferenhaag, maar dan anders.

Variëren met coniferen

Bij het woord conifeer denken veel mensen aan bomen als de thuja en leylandii coniferen, aangezien we die het meest zien. Maar de coniferenfamilie is erg groot: er zijn maar liefst 588 soorten coniferen. Lang niet al deze coniferen zijn geschikt om in een haag te gebruiken, maar het zegt wel wat over de grote variëteit. Er zijn coniferen in verschillende kleuren. Ook hebben niet alle coniferen hetzelfde blad. Dat maakt deze boomsoort juist zo veelzijdig en zelfs een tikkeltje mysterieus.

De coniferen die als haagplant te gebruiken zijn vindt u allemaal bij Haagplanten.net. Wij hebben al voor u geselecteerd welke coniferen hiervoor geschikt zijn. Het leuke is dat u ook kunt variëren met coniferen: een gemengde coniferenhaag staat niet alleen prachtig, maar is ook iets origineler dan een standaard haag. Houd er wel rekening mee dat u geen heel strak resultaat zult krijgen: de uitstraling van een dergelijke haag is iets ruiger dan een in formele vorm gesnoeide taxushaag of coniferenhaag. Maar eigenlijk heeft dat ook zo zijn charme!

Een haag van fijnspar
In tegenstelling tot veel andere coniferen, die juist wintergroen zijn, verliest de fijnspar zijn naalden.

Een haag van fijnspar

Een coniferensoort die we niet heel vaak terugzien in haagvorm is de fijnspar. En dat terwijl deze conifeer een van de meest voorkomende is in Europa! Deze sierlijke conifeer staat ook wel als ‘kerstboom’ bekend. Niet iedereen weet dat deze boom ook ideaal is om een haag mee te vormen. Bovendien heeft een haag van fijnspar een heel ander karakter dan een ‘gewone’ coniferenhaag. In tegenstelling tot veel andere coniferen, die juist wintergroen zijn, verliest de fijnspar zijn naalden. Wel is de boom goed winterhard.

Wat de fijnspar zo geschikt is als haagplant is dat deze snoei erg goed verdraagt. Snoei is ook broodnodig wanneer u de fijnspar als haagplant aan wilt planten. Het helpt de haag namelijk steeds dichter te worden en goed in toom te houden. En dat is nodig, want zonder gesnoeid te worden kan de boom wel 25 tot 35 meter hoog worden! Een haag van fijnspar is dan ook vooral geschikt om aan te planten in de wat grotere tuin. Verder is een standplaats in de volle zon of halfschaduw het meest geschikt. Een haag van fijnspar is zeker het overwegen waard: de boom creëert een prachtige sfeer in uw tuin en u heeft niet langer last van inkijk!

Japanse lariks als haagplant
Bruine, kale plekken door snoeischade

Japanse lariks als haagplant

Een andere bladverliezende haagplant is de Japanse lariks. Net als de fijnspar kan de Japanse lariks een grote hoogte bereiken: 25 tot 30 meter is niet ondenkbaar. Ook is deze conifeer een naaldconifeer, waarmee u uw tuin een geheel ander karakter geeft dan met een meer standaard conifeer. Wanneer de Japanse lariks goed bijgehouden wordt middels snoei, zal hij u niet figuurlijk boven het hoofd groeien. Deze conifeer mag echter niet tot op het kale hout worden teruggesnoeid.

De Japanse lariks onderscheidt zich van andere coniferen door zijn prachtige, blauwgroene naalden. In de herfst worden de naalden gekenmerkt door hun prachtige, goudgele herfstkleur. De horizontale vertakking van de Japanse lariks zorgt ervoor dat u weinig inkijk heeft: de haag is mooi blikdicht. Bij Haagplanten.net vindt u de Japanse lariks als kant-en-klaarhaag: op deze manier plant u direct een volgroeide haag aan. Deze hoeft u alleen nog bij te houden door hem te snoeien. Verder heeft u er weinig omkijken naar. De Japanse lariks is de ideale haagplant voor iedereen die geen standaard coniferenhaag wil, maar juist een wat meer bijzondere haag met een excentriek tintje.

Een haag van watercipres
Zoals de naam van deze boom al doet vermoeden is de watercipres de ideale haagplant voor een natte tot zeer natte grond.

Een haag van watercipres

Ook de watercipres is een conifeer die bladverliezend is. Zoals de naam van deze boom al doet vermoeden is de watercipres de ideale haagplant voor een natte tot zeer natte grond. Deze haagplant kan eens per jaar worden gesnoeid voor een optimaal resultaat. Zo stimuleert u de groei en de goede vertakking van de watercipres. Net als de Japanse lariks kleurt het blad van deze conifeer in aanloop naar de herfst goudgeel. De watercipres is zeer winterhard. Al met al een originele haagplant die heel geschikt is om een haag mee te creëren.

De watercipres is erg geschikt als u in een omgeving woont waar veel water in de buurt is, bijvoorbeeld aan een meertje, sloot of rivier. Is dit niet het geval? Ook dan kunt u de watercipres aanplanten. Zorg dan wel dat de conifeer voldoende bewaterd wordt. Wanneer u op zoek bent naar een conifeer met een heel andere uitstraling dan de gemiddelde coniferenhaag, is de watercipres zeker een te overwegen optie.

Gewone coniferen
Wat ons betreft zijn alle soorten coniferen prachtig: ze hebben immers allemaal een geheel eigen uitstraling en elegantie.

Toch liever ‘gewone’ coniferen?

Het kan natuurlijk zijn dat de bovengenoemde conifeersoorten helemaal niets voor u zijn. Ook wanneer u liever een wat meer conventionele coniferenhaag in uw tuin aanplant bent u bij ons aan het juiste adres. Met verschillende soorten Leylandii coniferen, levensbomen en Californische cipressen in ons assortiment vindt u altijd een conifeer die goed bij u past. Heeft u liever een taxushaag? Geen probleem! Wij hebben drie mooie soorten taxus in ons assortiment. Wat ons betreft zijn alle soorten coniferen prachtig: ze hebben immers allemaal een geheel eigen uitstraling en elegantie.