Welke taxus is het meest geschikt voor de tuin?

7 maart 2019
Welke taxus is het meest geschikt voor de tuin?

Voor een coniferenhaag met een formeel karakter zijn er eigenlijk geen haagplanten beter geschikt dan de taxus. Maar wist u dat er verschillende soorten taxussen zijn? Niet iedere taxussoort is even geschikt om in de haag te gebruiken. Sommige soorten komen bijvoorbeeld beter tot hun recht als losstaande boom. De taxussen in de webshop van Haagplanten.net zullen met een beetje verzorging allemaal uitgroeien tot een mooie taxushaag, maar dan nog kunnen wij ons voorstellen dat u zich afvraagt welke taxus het meest geschikt is voor de tuin. Om die vraag te kunnen beantwoorden is het goed om niet alleen uw wensen, maar ook de verschillende taxussoorten nader te bekijken.

Welke soorten taxushagen zijn er?
Allereerst is er de Taxus baccata, ook wel de gewone taxus genoemd.

Welke soorten taxushagen zijn er?

Er zijn twee taxussoorten veruit het meest geschikt om in ons klimaat in de tuin te planten. Allereerst is er de Taxus baccata, ook wel de gewone taxus genoemd. Deze taxus komt bij ons in het wild voor. Dat is al een teken dat ons klimaat hem wel bevalt. De Taxus baccata leent zich vooral goed voor een formele haag omdat hij langzaam groeit en met zijn donkergroene naalden een bijzonder elegant uiterlijk heeft. Bovendien zijn gewone taxussen wintergroene haagplanten, dus u hoeft ook niet bang te zijn dat u een paar maanden per jaar tegen een kale haag aan zit te kijken.

De Taxus media deelt een groot deel van deze eigenschappen met de Taxus baccata. Deze soort komt echter niet in de natuur voor, omdat het een hybride kweekvorm is. Het is een kruising van de Taxus baccata met de uit Japan afkomstige Taxus cuspidata, om precies te zijn. De groei van deze soort is nog net iets compacter en langzamer dan bij de Taxus baccata. Bovendien is de Taxus media in twee verschillende varianten verkrijgbaar: de vrouwelijke Taxus media 'Hicksii' en de mannelijke Taxus media 'Hillii'. De taxus 'Hillii' kan de taxus 'Hicksii' bestuiven, zodat die in het najaar rode besjes aan de takken krijgt.

De beste taxussen voor een lage, formele taxushaag
De Taxus baccata is hier even geschikt voor als de Taxus media.

De beste taxussen voor een lage, formele taxushaag

Een lage haag die in een kaarsrechte, formele vorm gesnoeid wordt is hoe we de taxus het meest zien. Daar leent de taxus zich ook uitstekend voor. Door zijn groeisnelheid, die jaarlijks niet meer dan 15 à 20 centimeter bedraagt, zal hij zijn vorm lang behouden. Een taxushaag zal dus niet snel verwilderen. Eigenlijk maakt het niet zoveel uit welke taxussoort u hiervoor kiest: de Taxus baccata is hier even geschikt voor als de Taxus media. Kiest u voor de laatste, dan is het wel aan te raden om alleen de taxus 'Hillii' aan te planten, omdat die geen bessen krijgt en dus een strakke, groene “muur” blijft.

Natuurlijk kunt u er ook voor kiezen om een lage haag mét bessen in de tuin te planten. De haag zal er dan wat minder formeel uitzien, maar ’s winters wel wat kleur aan uw tuin toevoegen. In dat geval heeft u per ongeveer tien exemplaren van de taxus 'Hicksii' een taxus 'Hillii' nodig. Zo treedt er bestuiving op, waardoor de eerste bessen rond september verschijnen, soms zelfs al eind augustus. Zo’n soort taxushaag is een perfecte keuze om in de voortuin neer te zetten, want daar mag de haag niet te hoog worden. Bovendien komt er dan ook nog zonlicht uw huis binnen.

De beste taxussoorten voor een hoge privacyhaag
We hebben exemplaren van tussen de 1,80 en de 2 meter in de aanbieding die meteen na het planten voor bescherming tegen inkijk zullen zorgen.

De beste taxussoorten voor een hoge privacyhaag

Hoewel de taxus zelden de eerste soort is waar mensen aan denken bij een hoge privacyhaag, kan een taxushaag hoog genoeg worden om uw tuin tegen ongewenste blikken te beschermen. U heeft er alleen wel even geduld voor nodig, want met hooguit 20 centimeter groei per jaar duurt het toch al snel een jaar of tien voordat de taxushaag de juiste hoogte daarvoor bereikt. Eventueel kunt u dit al ondervangen door uw taxushaag kant en klaar te kopen. We hebben exemplaren van tussen de 1,80 en de 2 meter in de aanbieding die meteen na het planten voor bescherming tegen inkijk zullen zorgen.

Voor zo’n privacyhaag is eigenlijk alleen de Taxus baccata geschikt. De Taxus media is wel in staat om hoog genoeg te worden, maar als hij hoger dan 1,80 meter wordt en er komt bijvoorbeeld sneeuw op zijn takken te liggen, dan buigen die af naar de buitenkanten. Dit maakt meestal een vrij rommelige, onverzorgde indruk. Bij de gewone taxus heeft u dat risico niet. Daar heeft u na enkele jaren gewoon een dicht pak groene naalden waar geen nieuwsgierige blik doorheen komt. Voor dieren wordt het bovendien lastig om door zo’n haag heen te komen, omdat de taxus vrij dicht vertakt.

Waar moet ik op letten bij de aankoop van een taxushaag?
Bij kleigrond is een taxushaag dus af te raden. Ook zijn bijna alle onderdelen van de plant giftig.

Waar moet ik op letten bij de aankoop van een taxushaag?

De taxus is in veel opzichten de perfecte haagplant. Voor zowel beginners als gevorderden is het een plant die zonder al te veel moeite tot een prachtige haag uitgroeit. Toch zijn er wat zaken waar u op moet letten bij de aankoop van een taxushaag. Allereerst de grondsoort in uw tuin. Op bijna iedere goed gedraineerde grond is een taxus planten wel mogelijk, maar net zoals bij alle andere coniferen is natte grond schadelijk voor zijn wortels. Bij kleigrond is een taxushaag dus af te raden. Ook zijn bijna alle onderdelen van de plant giftig, wat relevant kan zijn als uw jonge kinderen of huisdieren veel in de tuin lopen.

Verder is zowel de Taxus baccata als de Taxus media echter een mooie, makkelijke haagplant. Een taxus snoeien hoeft maar twee keer per jaar te gebeuren en dan is hij weer helemaal klaar voor het volgende seizoen. Heeft u hulp nodig bij uw keuze? Onze klantenservice helpt u daar graag bij.