Welke soorten thuja zijn er?

22 oktober 2018
Welke soorten thuja zijn er?

levensboom/thuja kopen

Wanneer we het hebben over populaire conifeersoorten, is de thuja, ook wel levensboom genoemd, daar onmiskenbaar één van. De thuja leent zich uitstekend voor het creëren van een wintergroene haag met een natuurlijk en toch strak karakter. Wat de levensboom ook erg geliefd maakt is dat deze boom oersterk is en heel oud kan worden. De perfecte ingrediënten voor het aanleggen van een thujahaag zijn dus aanwezig. Maar welke soorten thuja zijn er? Wat onderscheidt de verschillende soorten thuja? En voor welke kunt u het beste kiezen?

Westerse levensboom 'Smaragd'
Westerse levensboom 'Smaragd'. Gekenmerkt door zijn mooie, smaragdgroene kleur.

Westerse levensboom 'Smaragd'

Een populaire thujasoort is de Westerse levensboom 'Smaragd', wetenschappelijke naam Thuja occidentalis ‘Smaragd’. Zoals zijn naam al doet vermoeden wordt deze thujasoort gekenmerkt door zijn mooie, smaragdgroene kleur. Deze soort groeit met zo’n 20 centimeter per jaar niet al te snel. Dat maakt deze haagplant de ideale kandidaat voor een wat kleinere tuin waarbij het noodzakelijk is om de haag goed bij te houden middels snoei. Op zowel een zonnige of wat meer schaduwrijke plek komt de thuja 'Smaragd' prima tot zijn recht. Hij gedijt op elke grondsoort goed, maar is wel gevoelig voor droogte. Bent u op zoek naar een compacte maar toch sierlijke coniferenhaag die helemaal zichtdicht is? Dan is de thuja 'Smaragd' een prima keuze.

Westerse levensboom 'Brabant'
Westerse levensboom 'Brabant'. Ook is deze thujasoort zeer winterhard.

Westerse levensboom 'Brabant'

De Thuja occidentalis 'Brabant', beter bekend als de Westerse levensboom 'Brabant', lijkt in vele opzichten op de thuja 'Smaragd'. Ook deze thuja houdt niet van een te droge grond. Het verschil met de thuja 'Smaragd' is dat de Westerse levensboom 'Brabant' iets sneller groeit: gemiddeld 20 tot 30 centimeter per jaar. Ook is deze thujasoort zeer winterhard. Qua uiterlijk doet hij niets onder voor de andere thujasoorten. Sterker nog, de mooie groene kleur is hetzelfde en de nieuwe uitloop heeft zelfs een gelige gloed die door veel mensen erg gewaardeerd wordt. Met als veel andere coniferen is de thuja 'Brabant' eenvoudig te onderhouden. Ook dat maakt deze boom zo ongekend populair bij tuinliefhebbers.

Reuzenlevensboom 'Martin'
Reuzenlevensboom 'Martin'. Een conifeer die een grote hoogte kan bereiken.

Reuzenlevensboom 'Martin'

De Reuzenlevensboom 'Martin', in het Latijn Thuja plicata 'Martin' genoemd, is zoals zijn naam al doet vermoeden een conifeer die een grote hoogte kan bereiken. Een haag van 5 meter hoogte kan in principe gerealiseerd worden met de Reuzenlevensboom 'Martin'. Deze thuja levert een compacte en zichtdichte haag op. Daarnaast geeft zijn sierlijke, glanzende blad deze haag nog eens een extra mooie uitstraling. Wie een ijzersterke conifeer zoekt die in de meeste omstandigheden goed gedijt, heeft een hele goede aan de Thuja plicata 'Martin'.

Reuzenlevensboom 'Atrovirens'
Reuzenlevensboom 'Atrovirens'. Wanneer u dichtbij deze boom staat zal als eerste de frisse, subtiele coniferengeur opvallen.

Reuzenlevensboom 'Atrovirens'

De Reuzenlevensboom 'Atrovirens', ook wel Thuja plicata 'Atrovirens' genaamd, is een winterharde conifeer met een prachtig, glanzend blad. Wanneer u dichtbij deze boom staat zal als eerste de frisse, subtiele coniferengeur opvallen. De geur wordt versterkt wanneer het blad van de Reuzenlevensboom 'Atrovirens' verpulverd wordt. Deze haagplant heeft een jonge, vitale uitstraling. Snoeit u de boom één á twee keer per jaar? Dan stimuleert u de dichte vertakkingsvorm en zal de thuja zijn jeugdige uiterlijk behouden. Ook deze haagplant is geschikt voor het creëren voor de hogere hagen.

Reuzenlevensboom 'Excelsa'
Reuzenlevensboom 'Excelsa'. Net als de andere thuja plicata’s heeft deze haagplant een elegant, glanzend blad.

Reuzenlevensboom 'Excelsa'

Ook de Thuja plicata 'Excelsa', beter bekend als de Reuzenlevensboom 'Excelsa', is een oersterke conifeer die naast winterhard ook wintergroen is. Net als de andere thuja plicata’s heeft deze haagplant een elegant, glanzend blad. Deze levensboom laat zich goed snoeien, maar verdraagt geen radicale terugsnoei tot op het kale hout. Daar is hij overigens niet de enige in: ook de andere thuja’s dienen met enige voorzichtigheid te worden gesnoeid. Wel kunt u deze haagplant een á twee keer per jaar snoeien: dat is zelfs aan te raden om een volle, compacte haag te creëren. De thuja plicata 'Excelsa' groeit prima op nagenoeg elke grondsoort, maar net als bij de andere thujasoorten is langdurige droogte niet goed voor de boom.

Omdat thuja’s vaak wat gevoelig zijn voor droogte, is een standplaats in de volle zon niet altijd even handig. Ze kunnen wel op zonnige plekken worden aangeplant, maar het is in dat geval raadzaam om de thuja zo nu en dan met water te besproeien als er sprake is van aanhoudende warmte of zonnige perioden. Verder is de thuja een haagplant die geen bijzondere verzorging vereist. Met de verschillende soorten thuja kunt u voor relatief weinig inspanning een prachtige wintergroene tuinafscheiding in uw tuin aanplanten!