Veelgestelde vragen over de thuja (levensboom)

14 november 2018
Veelgestelde vragen over de thuja (levensboom)

De thuja, ook wel levensboom genoemd, is ongekend populair als haagplant. We komen ze zowel solitair geplant als in wintergroene hagen tegen. In vrijwel elke tuin komt een thujahaag goed tot zijn recht. Deze conifeer laat zich goed met diverse tuinstijlen combineren en staat bovendien goed bij veel andere beplanting. Regelmatig krijgen we dan ook vragen over de thuja binnen van tuiniers. Daarom hebben we veelgestelde vragen over de thuja (levensboom) voor u op een rijtje gezet.

Wanneer plant ik thuja?
De levensboom kan het hele jaar door geplant worden. Wanneer het vriest is het echter geen goed idee om thuja aan te planten.

Wanneer plant ik thuja?

De levensboom kan het hele jaar door geplant worden. Wanneer het vriest is het echter geen goed idee om thuja aan te planten. De wortels kunnen zich in bevroren grond niet optimaal ontwikkelen. Daarnaast bestaat er kans dat het wortelstelsel door de kou beschadigd raakt. Ook is het lastig om in een bevroren grond te graven. Aan de andere kant is het ook niet wenselijk om de thuja te planten bij extreem hoge temperaturen. Dit kan de wortels van de conifeer beschadigen.

Welke grondsoort vereist de thuja?
Toch heeft de levensboom een lichte voorkeur voor een bodem die niet al teveel klei bevat.

Welke grondsoort vereist de thuja?

De thuja groeit op verschillende grondsoorten uit tot een krachtige en gezonde conifeer. Erg veeleisend is deze haagplant wat dat betreft niet. Er zijn weinig bodems waarop de thuja echt niet wil groeien. Toch heeft de levensboom een lichte voorkeur voor een bodem die niet al teveel klei bevat. Verder wordt een goed doorlatende grond die voldoende voedingsstoffen bevat zeker gewaardeerd door de thuja. Met een goede basisbemesting komt u echter al een heel eind!

Hoe snel groeit de thuja?
Gemiddeld groeien thuja coniferen 20 tot 30 centimeter per jaar.

Hoe snel groeit de thuja?

Gemiddeld groeien thuja coniferen 20 tot 30 centimeter per jaar. Wel zijn er verschillende soorten thuja. Onderling kan de groei wat verschillen. Zo groeit de Westerse levensboom 'Smaragd' bijvoorbeeld 20 centimeter per jaar, terwijl de Reuzenlevensboom 'Martin' op jaarbasis de 30 centimeter haalt. Over het algemeen kunt u stellen dat de thuja niet de snelst groeiende conifeer is. Wel heeft hij een mooie, dichte vertakking. Hierdoor creëert u met gemak een blikdichte privacyhaag.

Hoe hoog kan de thuja worden?
Ongesnoeid kunnen de verschillende soorten thuja gemiddeld 6 tot 10 meter hoog worden.

Hoe hoog kan de thuja worden?

De thuja is bijzonder geschikt voor het aanleggen van een hoge haag. Maar ook wat lagere hagen zijn geen probleem, mits u de thujahaag bijhoudt middels snoei. Ongesnoeid kunnen de verschillende soorten thuja gemiddeld 6 tot 10 meter hoog worden. Bij deze hoogte kunnen we echter niet meer spreken van een haag. Maar een strakke haag van 2,5 tot 3 meter hoog ligt met de levensboom zeker wel binnen handbereik.

Hoe verzorg en snoei ik een thujahaag?
In principe eist deze conifeer geen bijzonder onderhoud, maar een goede snoeibeurt op zijn tijd kan de thuja wel waarderen.

Hoe verzorg en snoei ik een thujahaag?

Een thujahaag blijft op zijn mooist wanneer hij goed onderhouden wordt. In principe eist deze conifeer geen bijzonder onderhoud, maar een goede snoeibeurt op zijn tijd kan de thuja wel waarderen. Wij raden aan de thuja een tot twee maal per jaar te snoeien. De eerste snoeibeurt kan het best plaatsvinden rond het einde van mei of het begin van juni. Voor een zeer strak resultaat kunt u de thujahaag in augustus nogmaals snoeien. Let op: u kunt coniferenhagen beter niet meer snoeien na september. De kans bestaat dan dat uw thuja beschadigd raakt door vorst.

Daarnaast dient de thuja ook bemest te worden. Dit kunt u eens per jaar in het voorjaar doen. Rond het einde van maart is de beste periode om uw thujahaag te bemesten. Eind augustus kunt u de thuja eventueel nogmaals bemesten indien nodig. Als de thujahaag echter goed groeit en mooi van kleur blijft is dit in principe niet nodig. Gebruik voor het bemesten van uw thujahaag bij voorkeur coniferenmest. Deze bevat alle mineralen en voedingsstoffen die de levensboom nodig heeft.

Waar kan ik thuja kopen?
Tegenwoordig is het snel en eenvoudig om haagplanten online te kopen.

Waar kan ik thuja kopen?

Tegenwoordig is het snel en eenvoudig om haagplanten online te kopen. Ook de thuja kunt u op deze manier kopen. Bij Haagplanten.net koopt u verschillende soorten thuja, waaronder de Westerse levensboom 'Brabant', de Westerse levensboom 'Smaragd' en de Reuzenlevensboom 'Martin', 'Excelsa' en 'Atrovirens'. U kunt de diverse soorten thuja in pot, met kluit of als kant-en-klaarhaag kopen. Ook heeft u de keuze uit verschillende hoogten. Wanneer u thuja online koopt is het noodzakelijk om dit op een goed adres te doen. Zo bent u verzekerd van haagplanten die in goede conditie verkeren en daarnaast ook goed vertakt zijn. Bij ons heeft u deze garantie. Voordat de door u bestelde thuja’s de kwekerij verlaten, onderwerpen we ze eerst nogmaals aan een strenge kwaliteitscontrole. Zo weet u zeker dat er straks een schitterende en wintergroene haag in uw tuin staat!