Past een taxushaag bij mijn tuinstijl?

10 januari 2020
Past een taxushaag bij mijn tuinstijl?

De taxus is een haagplant die al jarenlang uitermate geliefd is onder tuiniers van alle leeftijden. De wintergroene conifeer is uitstekend geschikt om een zichtdichte haag te creëren. Ook kan de taxus ook prima solitair worden aangeplant. Maar hoe weet u of een taxushaag past bij uw tuinstijl? We vertellen u graag in welke soorten tuin de taxus kan worden aangeplant. Bent u op zoek naar wat tuininspiratie? Dan bent u hier aan het juiste adres.

De taxus: wat voor conifeer is dat?
De taxus is ietwat anders dan de klassieke conifeer. Zo heeft de taxus donkergroene naalden. Dit geeft hem al een andere uitstraling.

De taxus: wat voor conifeer is dat?

De taxus is ietwat anders dan de klassieke conifeer. Zo heeft de taxus donkergroene naalden. Dit geeft hem al een andere uitstraling dan bijvoorbeeld de thuja, de Leylandii conifeer of de Californische cipres. Daarnaast is de taxus de enige conifeer die zich tot in het oude hout laat terugsnoeien. Andere coniferen lopen op plekken die te ver zijn teruggesnoeid niet meer uit en laten dus lelijke kale plekken zien. Met de taxus heeft u hiervan geen last. Daarnaast is de taxus in een nog strakkere haagvorm te snoeien dan veel andere coniferen. Een taxushaag vormt niet zelden een dichte, symmetrische groene muur als tuinafscheiding.

Ook kan de taxus solitair worden aangeplant. Hij groeit dan uit tot een prachtige hoge boom. Daarnaast kunt u de taxus in creatieve snoeivormen knippen. Deze conifeer is dus behoorlijk veelzijdig. Maar in welke tuin komt de taxus nu precies het beste tot zijn recht?

Taxus: schitterend in de formele tuin
Ambieert u een formeel tuinontwerp? Dan past de taxus hierin prima thuis.

Taxus: schitterend in de formele tuin

Ambieert u een formeel tuinontwerp? Dan past de taxus hierin prima thuis. Van vormsnoei tot een strakke, symmetrische haag: deze conifeer siert uw formele tuin op fraaie wijze. U kunt hiervoor de gewone taxus (Taxus baccata) gebruiken, maar ook de mannelijke Taxus media 'Hillii' en de vrouwelijke Taxus media 'Hicksii' zijn hiervoor uitstekend geschikt. De Taxus media 'Hillii' draagt in het najaar niet de kenmerkende rode bessen. Alle soorten taxus zijn in een strakke haagvorm te snoeien. Hoe vaker u de taxus snoeit, hoe meer vertakkingen er ontstaan. De conifeer zal dus steeds compacter worden.

Let er wel op dat de Taxus media 'Hillii' en de Taxus media 'Hicksii' maximaal 1,80 meter hoog kunnen worden. Daarna zullen deze coniferen bovenaan gaat uitwaaieren, wat een rommelig effect geeft. De formele haagvorm is dan verdwenen. De Taxus baccata kan hoger worden: een haag tot 2,5 meter hoogte is doorgaans geen probleem.

Taxus in een informeel tuinontwerp: kan dat?
Een symmetrische haag, een statige solitair geplante taxusboom, schitterende snoeivormen…dat de taxus prachtig staat in formele tuinontwerpen mag wel duidelijk zijn.

Taxus in een informeel tuinontwerp: kan dat?

Een symmetrische haag, een statige solitair geplante taxusboom, schitterende snoeivormen…dat de taxus prachtig staat in formele tuinontwerpen mag wel duidelijk zijn. Maar staat deze conifeer ook in informele tuinontwerpen mooi? Door de veelzijdigheid van de taxus staat de haagplant inderdaad in zowel statige als natuurlijke tuinontwerpen mooi. De taxus laat zich prima combineren met andere wintergroene beplanting, maar ook bladverliezende en bloeiende struiken staan mooi in combinatie met de taxus. Als u kiest voor een strakke taxushaag en deze combineert met bloeiende planten en struiken geeft dit een heel mooi effect.

Ook kunt u een taxushaag creëren die u wat minder vaak snoeit, waardoor hij vanzelf een minder formeel uiterlijk krijgt. Snoei de taxushaag dan maximaal 1 keer per jaar. Zo krijgt de heg een natuurlijke uitstraling die het erg goed doet in een informeel tuinontwerp.

Een taxushaag staat in bijna elke tuin goed
In diverse tuinontwerpen komt de taxus dus heel mooi tot zijn recht. Veel valt en staat met de manier hoe u de taxus snoeit en waar u hem aanplant.

Een taxushaag staat in bijna elke tuin goed

In diverse tuinontwerpen komt de taxus dus heel mooi tot zijn recht. Veel valt en staat met de manier hoe u de taxus snoeit en waar u hem aanplant. In zowel grote als kleine tuinen kan de taxus worden toegepast. De conifeer is een trage groeier: gemiddeld neemt de taxus 15 tot 20 centimeter per jaar in hoogte toe. Hij blijft dus lang in vorm, waardoor hij onderhoudsvriendelijk is en niet snel teveel ruimte in zal nemen. Een taxushaag voorziet u het hele jaar rond van privacy in uw tuin.

Zoals we al even lieten vallen kan de taxus ook solitair worden aangeplant. U kunt hem ook dan op de hoogte houden die wenselijk is voor uw tuin. In grote tuinen mag de boom immers best wat ruimte krijgen en een mooie hoogte bereiken. In kleinere tuinen komt de taxus mooier uit als hij in vorm gesnoeid wordt. Met deze haagconifeer kan best wat geëxperimenteerd worden: hij past zich immers eenvoudig aan uw tuinontwerp aan.

Kant en klare taxushaag voor het ultieme gemak
Een nadeel van de taxus als haagplant kan zijn dat hij langzaam groeit. Wanneer u een mooie, volle taxushaag op respectabele hoogte in uw tuin wilt hebben staan, zult u dus even geduld moeten hebben.

Kant en klare taxushaag voor het ultieme gemak

Een nadeel van de taxus als haagplant kan zijn dat hij langzaam groeit. Wanneer u een mooie, volle taxushaag op respectabele hoogte in uw tuin wilt hebben staan, zult u dus even geduld moeten hebben. U kunt echter ook kiezen voor een kant en klare taxushaag. Deze biedt het ultieme gemak. Als u taxus kant en klaar wilt kopen kunt u hiervoor in onze webwinkel terecht. Een kant en klare taxushaag bestaat uit diverse haagelementen die allemaal een meter breed zijn. De hoogte varieert. De haagelementen zijn volwassen en al helemaal uitgegroeid. U plant dus direct een schitterende taxushaag in uw tuin.

Kies een kant en klare taxushaag uit op de hoogte die u wilt. Wilt u een heg van 10 meter aanleggen? Dan heeft u 10 haagelementen nodig. Na de aanplant van de kant en klare taxushaag groeien de haagelementen nog iets naar elkaar toe, maar u geniet direct van uw privacy en van het prachtige uitzicht op een wintergroene haag in uw tuin. Kiest u toch liever voor een jonge taxushaag die in uw tuin nog verder mag groeien? Ook dan heeft u in onze webwinkel voldoende keuze.

Neem bij vragen vooral contact met ons op: we voorzien u met plezier van een professioneel en passend advies.