Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Hoe snel groeien coniferen?

Hoe snel groeien coniferen

Hoe snel groeien coniferen?

Een veelgehoorde klacht over coniferen is dat ze te snel groeien om onder controle te houden. En eerlijk is eerlijk: als u weinig tijd voor onderhoud heeft, vallen de meeste coniferensoorten af. Daar staat wel tegenover dat coniferensoorten doorgaans binnen korte tijd een hoge haag opleveren. Maar niet alle coniferen groeien even snel. Daarom gaan we graag in op de vraag: hoe snel groeien coniferen? Zo weet u snel welke coniferen bij uw tuinwensen passen en of u uw coniferenhaag het onderhoud kunt bieden dat hij nodig heeft.

De voordelen en nadelen van een snelgroeiende coniferenhaag
Is het een probleem dat coniferen snel groeien? Dat hangt van uw eigen voorkeuren af.

De voordelen en nadelen van een snelgroeiende coniferenhaag

Is het een probleem dat coniferen snel groeien? Dat hangt van uw eigen voorkeuren af. Wie niet te lang op een mooie formele haag wil wachten kan eigenlijk geen betere keuze maken dan een snelgroeiende coniferenhaag. U moet dan wel een aantal keren per jaar snoeien, maar het resultaat is altijd een strakke, stijlvolle haag die meer aan uw tuin toevoegt dan een gemetselde tuinafscheiding of een schutting. Groeien er bessen aan uw coniferenhaag, dan hebben zelfs vogels in de buurt iets aan uw haag.

Het wordt een groter probleem als u echt geen tijd heeft om regelmatig te snoeien. Veel coniferen lopen namelijk niet meer uit op het oude hout. De coniferensoorten met de hoogste groeisnelheid moeten daarom al snel drie à vier keer per jaar gesnoeid worden. Slaat u een paar van deze snoeibeurten over, dan kunt u de haag eigenlijk niet meer mooi in model snoeien, omdat er dan onherstelbare kale of dorre plekken in de haag ontstaan. Gelukkig doet dit probleem zich niet bij iedere coniferenhaag voor. Bovendien groeit niet iedere haag zo snel dat twee maanden niet snoeien direct een probleem is.

Snelgroeiende coniferen
Hebben we het over snelgroeiende coniferen, dan is er een soort die er echt uitspringt: de leylandii (volledige wetenschappelijke naam: Cupressocyparis leylandii).

Snelgroeiende coniferen

Hebben we het over snelgroeiende coniferen, dan is er een soort die er echt uitspringt: de leylandii (volledige wetenschappelijke naam: Cupressocyparis leylandii). Deze coniferensoort kan onder ideale omstandigheden wel een meter per jaar groeien. Er zijn maar weinig wintergroene haagplanten die daaraan kunnen tippen. Zelfs de enthousiast groeiende klimop haalt dat niet. Aan die hoge groeisnelheid heeft de leylandii zijn populariteit te danken. In het Verenigd Koninkrijk is het zelfs met afstand de best verkochte haagplantensoort. Op een haag op ooghoogte hoeft u met de leylandii ook maar twee à drie jaar te wachten.

Aan die hoge groeisnelheid van de leylandii kleven twee nadelen. Allereerst moet de leylandii jaarlijks minstens drie à vier keer gesnoeid worden. Hij is namelijk niet te verjongen als hij te groot of te breed wordt. Daarnaast is de leylandii wel snel hoog, maar dan is hij nog niet dicht genoeg voor een privacyhaag. Dat is deels te ondervangen door een kant en klare haag te planten die op de kwekerij al dicht genoeg gegroeid is, maar dat is een relatief prijzige optie. Wilt u een coniferenhaag die direct zichtdicht is als hij boven ooghoogte is? Dan kunt u ook een iets langzamer groeiende coniferensoort overwegen.

Coniferen met een gemiddelde groeisnelheid
Een prima alternatief voor de leylandii is de Californische cipres (Chamaecyparis lawsonia).

Coniferen met een gemiddelde groeisnelheid

Een prima alternatief voor de leylandii is de Californische cipres (Chamaecyparis lawsonia). Met een jaarlijkse groeisnelheid van rond de 30 centimeter moet u iets langer wachten tot deze coniferenhaag hoog genoeg is om uw tuin tegen de nieuwsgierige blikken van voorbijgangers te beschermen, maar u heeft er wel minder werk aan. Twee keer snoeien tussen maart en september is meer dan voldoende. Bovendien biedt de Californische cipres andere kleuren dan de leylandii. Beide soorten zijn in het geel te krijgen, maar er is ook een blauwe Californische cipres met een elegant blauwgroen gebladerte.

De thuja, ook wel bekend als de levensboom, heeft een iets andere uitstraling dan de cipressen, maar is ook een schubconifeer die zeer geschikt is voor het gebruik in een haag. Al moet daar wel bij gezegd worden dat de bladeren van jonge thuja’s wat meer naaldachtig van structuur zijn. Ook de thuja groeit jaarlijks ongeveer 30 centimeter. Bovendien is een thujahaag verrassend goed smal te houden, waardoor de thuja ook in een wat kleinere tuin past. Snoei de thuja nooit verder terug dan de takken groen zijn en hij zal u weinig problemen opleveren. De thuja 'Brabant' en de thuja 'Smaragd' zijn populair in Nederlandse tuinen, maar ook kweekvormen van de reuzenlevensboom (Thuja plicata) zijn de moeite waard.

Langzaam groeiende coniferen
Tussen de langzaam groeiende coniferen vinden we een van de populairste haagplanten ter wereld: de taxus.

Langzaam groeiende coniferen

Tussen de langzaam groeiende coniferen vinden we een van de populairste haagplanten ter wereld: de taxus. Voor veel mensen is de coniferenhaag synoniem met de taxushaag, maar zijn groeiwijze is heel anders dan die van andere haagconiferen. De taxus groeit namelijk maar 15 à 20 centimeter per jaar. Alleen de buxus groeit nog langzamer en dat is een loofboom. Voor een hoge coniferenhaag lijkt die groeisnelheid misschien een nadeel, maar er zijn kant en klare taxushagen van 2 meter verkrijgbaar. De taxus kan namelijk vrij hoog worden. En omdat hij ook nog eens opvallend compact groeit, is een hoge taxushaag uiterst zichtdicht.

Een ander voordeel van de taxushaag zit hem in het onderhoud. Een langzamere groei betekent minder snoeien. Een keer per jaar is voldoende, maar twee keer snoeien in een jaar levert een extra vol en strak resultaat op. Bovendien is de taxus een van de weinige coniferen die slapende knoppen op oud hout heeft. Dit betekent dat u een taxushaag kunt verjongen als u hem te groot geworden vindt. Door het zonlicht komen de slapende knoppen uit en groeit uw taxushaag gewoon verder, zonder kale takken of beschadigingen aan uw haag.