Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

De taxus ten opzichte van andere coniferen

Taxus andere coniferen

De taxus ten opzichte van andere coniferen

Taxushagen zijn tegenwoordig in zoveel tuinen te zien, dat we wel kunnen zeggen dat de taxus tot de favoriete haagplanten van Europese tuiniers behoort. Voor een compacte coniferenhaag die er netjes uitziet en toch niet al te veel onderhoud vergt is de taxus de ideale haagplant. Maar waarom is het juist de taxus die zoveel vaker aangeplant wordt dan andere haagconiferen? Daarvoor kijken we naar de eigenschappen die de taxus ten opzichte van andere coniferen in sommige gevallen de meest aantrekkelijke keuze van alle coniferen maakt.

De taxus groeit relatief langzaam
Bij de taxus duurt dat aanzienlijk langer, omdat volwassen taxusplanten in een jaar tijd maar zo’n 15 tot 20 centimeter groeien.

De taxus groeit relatief langzaam

Coniferen groeien normaal gesproken vrij snel. Er zijn geen haagconiferen die kunnen tippen aan de groeisnelheid van de leylandii, maar een haag van twee meter kunt u bij de meeste coniferen wel met een paar jaar verwachten. Bij de taxus duurt dat aanzienlijk langer, omdat volwassen taxusplanten in een jaar tijd maar zo’n 15 tot 20 centimeter groeien. Voor sommige mensen lijkt dit misschien een nadeel, omdat het even duurt voordat een taxushaag goed hoog is, maar dat betekent ook dat een taxushaag de vorm waarin hij gesnoeid wordt behoorlijk lang behoudt. Mede daarom leent hij zich zo goed voor een formele coniferenhaag.

Een bijkomend voordeel is het feit dat de taxus redelijk onderhoudsarm is. Als u niet van snoeien houdt, is een leylandiihaag niet de juiste coniferenhaag voor u. Een taxushaag hoeft maar twee keer per jaar gesnoeid te worden om een strak, bijna deftig voorkomen te hebben. Bij de langzamer groeiende kweekvormen van de Taxus media kan het zelfs voorkomen dat een enkele keer snoeien per jaar al voldoende is.

De langzame groei van de taxus is ook een voordeel voor liefhebbers van vormsnoei. Die zijn de laatste jaren steeds meer op zoek naar alternatieven voor de buxus. De taxus krijgt geen last van de buxusziekte of de rupsen van de buxusmot. Hij heeft echter wel kleine bladeren, of eigenlijk naalden, en een trage groeisnelheid. Om in een mooie, ongebruikelijke vorm te snoeien is de taxus dus een van de beste buxusvervangers.

Een taxushaag kan verjongd worden
De taxus heeft dit soort knoppen wel en kan dus eenvoudig verjongd worden wanneer u ontevreden bent over de vorm van uw taxushaag.

Een taxushaag kan verjongd worden

Stel dat u al dan niet per ongeluk een paar snoeibeurten overslaat en uw coniferenhaag zijn vorm verliest. Wat doet u dan? Terugsnoeien tot het oude hout heeft bij de meeste coniferen desastreuze gevolgen, omdat er geen nieuwe scheuten groeien op dat hout. Vergeet u een of twee van de minstens vier snoeibeurten die een leylandii jaarlijks nodig heeft, dan is uw haag onherstelbaar beschadigd. Dit komt doordat coniferen in tegenstelling tot veel loofbomen geen slapende knoppen op het oude hout hebben. Deze zullen pas uitkomen als het licht er weer bij komt.

De taxus heeft dit soort knoppen wel en kan dus eenvoudig verjongd worden wanneer u ontevreden bent over de vorm van uw taxushaag. Binnen de kortste keren zal uw tuin weer een beetje mooier gemaakt worden door een dicht pak innemend groene naalden. Hier is de taxus echt uniek in onder de coniferen. Als u het snoeien een beetje bijhoudt is het gevaar dat uw taxushaag zijn vorm verliest vrij beperkt. Zijn groeitempo is immers niet hoog. Maar mocht het zover komen, dan is de oplossing eenvoudig.

De taxus is de enige conifeer met opvallende vruchten
Bij vrouwelijke exemplaren verschijnen nadat ze uitgebloeid zijn, zo rond september, rode bessen.

De taxus is de enige conifeer met opvallende vruchten

Coniferen danken hun naam aan de droge, houtige vruchten die aan de planten groeien. Denk bijvoorbeeld aan de dennenappel. Deze vruchten hebben een kegelvorm en “conus” is het Latijnse woord voor kegel. Het tweede deel komt van het werkwoord “ferre”, wat brengen of dragen betekent. Deze kegelvruchten vallen vaak niet op, maar de vruchten van de taxus doen dat wel.

Taxussen dragen tijdens de bloei kleine kegels, maar dat valt nauwelijks op. Bij vrouwelijke exemplaren verschijnen nadat ze uitgebloeid zijn, zo rond september, rode bessen. Deze bessen hebben een behoorlijke sierwaarde door die kleur, want die springt in het oog en wordt nog eens extra benadrukt door de donkergroene naalden. Wilt u uw tuin daarmee opfleuren? Zorg dan dat per tien stuks van de vrouwelijke Taxus media 'Hicksii' één exemplaar van de mannelijke Taxus media 'Hillii' geplant wordt, zodat die de vrouwelijke planten kan bestuiven.

Houd wel uw kinderen en huisdieren in de gaten als u die heeft. De bessen zien er aantrekkelijk uit, maar mogen niet gegeten worden. Het rode vruchtvlees is eetbaar, maar in de maag wordt de wand van de pitten verteerd en daarbij komt de zeer giftige stof taxine vrij. Dit kan een fatale afloop hebben. De enige wezens die er wel van kunnen eten zijn vogels. Die laten de pitten namelijk intact. Zij eten dan ook graag van de taxusbessen en helpen op die manier zelfs mee om de taxus verder te verspreiden.

Taxushagen zijn online te koop
Coniferen kopen doet u tegenwoordig gemakkelijk online, via de webshop van Haagplanten.net bijvoorbeeld.

Taxushagen zijn online te koop

Bent u enthousiast over de unieke eigenschappen van de taxus ten opzichte van andere coniferen? Dan hoeft u alleen nog maar te bepalen of de grond in uw tuin goed is voor een taxushaag. In dat opzicht is de taxus namelijk wel een echte conifeer: hij wil absoluut niet dat zijn wortels nat worden. Verder is het een kwestie van wat u zelf wilt. Voor een taxushaag die in het najaar mooie vruchten heeft is de Taxus media 'Hicksii' de juiste keuze. Moet de taxushaag uiteindelijk uw privacy beschermen? Kies dan voor de inheemse Taxus baccata.

Coniferen kopen doet u tegenwoordig gemakkelijk online, via de webshop van Haagplanten.net bijvoorbeeld. Hier kunt u precies de taxushaag kopen die u hebben wilt. Of dat nu een hoge kant-en-klaarhaag is die meteen geplant kan worden of een jonge taxushaag die langzaam met uw tuin meegroeit.