Mijn haag heeft de buxusziekte, wat nu?

21 februari 2019
Mijn haag heeft de buxusziekte, wat nu?

De buxusziekte is een van de gevaarlijkste plantenziektes. Wordt uw buxushaag hierdoor getroffen, dan kan het binnen enkele dagen al gedaan zijn. Dan zit er geen enkel blad meer aan uw zorgvuldig gesnoeide haag. En dat is uiteraard het tegenovergestelde van wat u verwacht wanneer u wintergroene haagplanten in uw tuin neerzet. Het vervelende is dat de buxusziekte erg lastig uit te roeien is. Bestrijden is mogelijk, maar bijna niet te doen. Toch zijn er verschillende dingen die u kunt doen als uw haag de buxusziekte heeft. Maar laten we eerst even stilstaan bij wat de buxusziekte precies inhoudt.

Wat is de buxusziekte precies?
Hoewel we het tot nu toe over “de buxusziekte” hebben, gaat het in de praktijk om twee verschillende schimmelziekten.

Wat is de buxusziekte precies?

Hoewel we het tot nu toe over “de buxusziekte” hebben, gaat het in de praktijk om twee verschillende schimmelziekten. De schimmel die het meest als de buxusschimmel aangeduid wordt is de Cylindrocladium buxicola. Wanneer deze in uw buxushaag actief is, zal de schimmel in eerste instantie vlekken op de bladeren achterlaten die lichtbruin of zwart van kleur zijn. Kijkt u wat dieper in de haag, dan zult u op de takken ook zwarte strepen zien verschijnen. Minstens even gevaarlijk is de Volutella buxi, die ervoor zorgt dat de bladeren uitdrogen. Ook hier is de kleur een belangrijk herkenningspunt: de bladeren zullen eerst bruin en daarna langzaam aan bleek worden.

Het grootste probleem is dat deze schimmels een voorkeur hebben voor de Buxus sempervirens en dat is nu juist de buxussoort die het meest geschikt is om voor een stijlvolle, strakke haagplant te gebruiken. Verder zijn de schimmels zeer hardnekkig. Als u ze opmerkt, is er een kans dat ze al een tijdje actief zijn en er daardoor weinig meer tegen te doen is. Het is dus zaak om uw buxushaag goed in de gaten te houden en bij het opmerken van symptomen zo snel mogelijk actie te ondernemen, anders is uw buxushaag een paar dagen later onherstelbaar beschadigd of zelfs dood.

Is de buxusziekte te bestrijden?
Bij chemische bestrijdingsmiddelen bestaat bovendien het risico dat de schimmels op termijn resistent worden tegen de actieve bestanddelen in de middelen.

Is de buxusziekte te bestrijden?

Wanneer u de buxusschimmels in een vroeg stadium opmerkt, is er iets tegen te doen. In zo’n fase is er vaak maar een kleine groep takken ziek. Deze kunt u wegsnoeien en weggooien. Omdat de schimmels zo agressief zijn, is het echter wel belangrijk om wat preventieve maatregelen te nemen. De zieke takken mogen onder geen beding de gezonde takken aanraken, want dan springt de schimmel gewoon over naar die takken. Gooi ze dus direct in een plastic zak of in de groenbak. Daarnaast kunnen er resten van de schimmels op het snoeigereedschap en zelfs uw kleding blijven zitten. Daarom moeten deze na gebruik grondig schoongemaakt worden.

Ook zijn er bestrijdingsmiddelen op de markt die dodelijk zijn voor de schimmels die de buxusziekte veroorzaken. Deze zijn voor particulieren echter moeilijk te verkrijgen. Bovendien maakt dat de situatie niet makkelijker. De behandeling moet in dat geval zeer regelmatig plaatsvinden en het is essentieel dat de buxushaag regelmatig op bruine of bleke plekken gecontroleerd wordt. Bij chemische bestrijdingsmiddelen bestaat bovendien het risico dat de schimmels op termijn resistent worden tegen de actieve bestanddelen in de middelen. Eventueel kan dat risico verkleind worden door verschillende middelen door elkaar te gebruiken, maar dan nog is de buxusschimmel bestrijden een klus die tijdrovend en heel duur is.

De oplossing: buxusvervangers
Goede alternatieven voor de buxus zijn de Japanse hulst en de Japanse kardinaalsmuts. Vooral de Japanse hulst 'Dark Green'® is nauwelijks van de buxus te onderscheiden.

De oplossing: buxusvervangers

Als uw hele haag getroffen is, kunt u de planten uit de grond halen en nieuwe ervoor in de plaats zetten. Verandert er echter niets aan de omstandigheden in uw tuin, dan is de kans groot dat de nieuwe buxushaag wederom het slachtoffer wordt van de buxusziekte. Een eenvoudigere en op de lange termijn veel goedkopere optie is om buxusvervangers in de tuin te planten. Buxusvervangers zijn planten die qua voorkomen heel veel op de buxus lijken, maar niet aantrekkelijk zijn voor de buxusschimmel. De schimmels gaan immers niet af op hoe de plant eruit ziet. De rupsen van de buxusmot trouwens ook niet.

Goede alternatieven voor de buxus zijn de Japanse hulst en de Japanse kardinaalsmuts. Vooral de Japanse hulst 'Dark Green'® is nauwelijks van de buxus te onderscheiden. Beide soorten hebben een klein, donkergroen blad dat ovaal van vorm is en een glanzende bovenzijde heeft. Het is dus niet verwonderlijk dat de Japanse hulst 'Dark Green'® de meest aangeplante buxusvervanger is. Het resultaat is hetzelfde: een lage, compacte haag die goed in vorm te houden is. De groeisnelheid van de Japanse hulst is weliswaar hoger dan die van de buxus, die ook wel uitzonderlijk laag is, maar zelfs voor de vormsnoei is het een geschikt buxusalternatief. Dat is de taxus overigens ook.

Andere soorten Japanse hulst werken ook goed als vervanger voor de buxus, al is de Japanse hulst 'Kanehirae' wat wilder van vorm. In plaats van de Japanse kardinaalsmuts kunnen ook de kardinaalsmuts 'Emerald ‘n Gold' en 'Emerald ‘n Gaiety' gebruikt worden voor een wat bonter alternatief voor een buxushaag. Ook de Chinese kamperfoelie (Lonicera nitida) wordt op basis van zijn bladeren vaak als buxusvervanger gebruikt. Houd er wel rekening mee dat deze plant veel sneller groeit dan de buxus en als gevolg daarvan aanzienlijk vaker gesnoeid moet worden.

De beste buxusvervangers online kopen
Moet uw buxushaag weg en bent u op zoek naar de beste buxusvervangers voor een goede prijs? Dan kunt u op het online aanbod van Haagplanten.net vertrouwen.

De beste buxusvervangers online kopen

Moet uw buxushaag weg en bent u op zoek naar de beste buxusvervangers voor een goede prijs? Dan kunt u op het online aanbod van Haagplanten.net vertrouwen. Bovendien zorgen wij ervoor dat de haagplanten met zorg vervoerd worden. Wilt u zo snel mogelijk een volgroeide vervanger voor uw buxushaag in de tuin hebben? Dan is de Chinese kamperfoelie een optie, maar u kunt ook een kant-en-klaarhaag planten die uit Japanse hulst bestaat.