Coniferen in de zomer

28 mei 2019
Coniferen in de zomer

De zomer komt eraan en we hopen natuurlijk met z’n allen dat het weer een lekkere warme zomer wordt, met veel zonnige dagen. De zomer is het seizoen bij uitstek om veel buiten te zijn en misschien daardoor ook wel een heel goed seizoen om in de tuin te werken. Tuinieren is erg seizoens- en weergevoelig werk. We vertellen u daarom graag welke verzorging coniferen in de zomer nodig hebben.

Coniferen snoeien
Bij het snoeien van coniferen is het heel belangrijk dat u voorzichtig te werk gaat.

Coniferen snoeien

Coniferen zijn over het algemeen erg robuuste planten, die maar weinig verzorging vereisen. Toch zijn er zeker in de zomer wel een aantal klusjes te verzinnen. Het snoeien van coniferen hoort daarbij. Het beste is om coniferen de eerste keer te snoeien voor de langste dag van het jaar. Toegegeven, dat is 21 juni, dus officieel moet deze snoeibeurt al geweest zijn wanneer de zomer begint. Veel coniferen, met name snelgroeiende, kunnen echter prima nog een keer gesnoeid worden in augustus. Zo houdt u uw haag mooi strak en netjes.

Bij het snoeien van coniferen is het heel belangrijk dat u voorzichtig te werk gaat. Coniferen kunnen wel tegen een stootje, maar de meeste herstellen maar nauwelijks wanneer ze teruggesnoeid worden op het oude hout. Het is daarom ook van belang een coniferenhaag goed bij te houden. Wanneer hij echt veel te breed wordt, is het namelijk erg moeilijk om hem nog terug op de gewenste breedte te krijgen. Dit geldt voor coniferen zoals de levensboom, de Californische cipres en de leylandii conifeer. De taxus is een uitzondering, die kan prima tegen snoei!

Coniferen zijn erg geschikt om te snoeien met een elektrische heggenschaar. Ze hebben naalden of schubben waarbij het niet zo opvalt wanneer ze doormidden zijn gezaagd (in tegenstelling tot bijvoorbeeld de grote bladeren van een laurier, die het beste met een kleine heggenschaar afgeknipt kunnen worden). Met een grote of elektrische heggenschaar is het makkelijker om een rechte haag te krijgen. Daarom zien coniferenhagen er vaak heel formeel en netjes uit. Een strak gesnoeide coniferenhaag kan zowel in de voortuin als de achtertuin een mooi uitzicht zijn.

Voldoende water geven (en op de juiste manier!)
Toch zijn er soms in de zomer droge periodes waarin het alsnog van belang is om de coniferen handmatig nat te houden.

Voldoende water geven (en op de juiste manier!)

In een vervelende, regenachtige zomer is alleen snoeien soms genoeg, maar aangezien we natuurlijk met z’n allen hopen op een lekker zonnige zomer, is het ook handig om te weten hoe en wanneer coniferen water moeten krijgen. De belangrijkste tijd om coniferen water te geven, is als ze net geplant zijn. In de eerste weken moeten de coniferen veel wortels laten groeien en hebben ze dus veel water nodig om te settelen op hun nieuwe plekje. Houdt daarom goed in de gaten dat de grond rond de coniferen altijd vochtig is.

Als de conifeer eenmaal goed wortel heeft geschoten, is water geven minder belangrijk. Toch zijn er soms in de zomer droge periodes waarin het alsnog van belang is om de coniferen handmatig nat te houden. Het beste is om in die periodes twee keer per week flink water te geven. U kunt hierbij zelfs een kuiltje graven om de kluit van de conifeer heen, zodat het water niet naar de zijkanten wegloopt. De grond heeft immers wat tijd nodig om het water in zich op te nemen voor het bij de wortels uitkomt.

Wat belangrijk is bij het water geven, is dat het water niet op de naalden terecht komt. Natuurlijk is dit op een regenachtig moment niet zo’n probleem – dan zijn de naalden toch al nat – maar op een zonnige dag werken de druppels als een soort vergrootglas. Wanneer de zon daarop schijnt kunnen er brandplekken ontstaan. Daarnaast is het sowieso een beter idee om de kluit direct water te geven, aangezien de naalden van een conifeer werken als een soort paraplu. Het water dat op de naalden valt, komt dus meestal niet terecht bij de kluit.

Verschillende soorten coniferen in de zomer
Een van de meest populaire haagconiferen is de taxus.

Verschillende soorten coniferen in de zomer

Verschillende coniferen brengen verschillende eisen en ook verschillende voordelen met zich mee. Een van de meest populaire haagconiferen is de taxus. Dit is ook een van de coniferen die het makkelijkst te verzorgen is, aangezien hij zo goed reageert op snoei. Waar u wel mee moet oppassen is het gif van de taxus. Elk deel van de taxus (behalve het vruchtvlees van de besjes) is giftig. Als u dus een tuin heeft waar vaak kinderen of huisdieren in rondlopen, is taxus misschien een beetje een gevaarlijke keuze. Pas op dat er niet van de taxus gegeten wordt.

De leylandii conifeer heeft een ander eisenpakket, die groeit namelijk enorm snel. Sommige soorten leylandii kunnen wel een meter per jaar groeien. Aangezien de leylandii een van de coniferen die niet op oud hout terug groeit, is het erg belangrijk dat deze ten minste een keer per jaar gesnoeid wordt en meestal twee keer. Mocht uw leylandii haag nu heel hard gaan, kan een keer per vier of zes weken snoeien nodig zijn. Zorg in elk geval dat de top nooit breder wordt dan de onderkant, want zo schermt hij zijn eigen zon af.

Natuurlijk hebben coniferen ook voordelen in de zomer. De dikke haag kan een lekker schaduwplekje maken op warme dagen. Daarnaast verspreiden veel coniferen een zachte maar aangename geur en de opvallende kleuren groen, geel of zelfs blauw van de conifeer geeft een tuin meteen een heel natuurlijk uiterlijk. Daarnaast zijn schubconiferen zoals de cipressen en de levensboom ook nog eens lekker zacht om te zien!