Coniferen als buxusvervanger: ja of nee?

27 juni 2019
Coniferen als buxusvervanger: ja of nee?

De buxus verliest steeds meer aan populariteit. Dit komt voornamelijk doordat de eens zo geliefde wintergroene haagplant steeds vaker te maken krijgt met nare buxusziekten en de buxusmot. Deze verschijnselen laten zich maar lastig bestrijden en brengen grote schade aan uw buxushaag aan. Daarom kiezen steeds meer tuiniers voor buxusvervangers: wintergroene haagplanten die uiterlijke gelijkenissen met de buxus vertonen. Voorbeelden zijn Japanse hulst en Lonicera nitida. Maar kunnen coniferen ook als buxusvervanger worden ingezet?

Coniferen: de ideale buxusvervanger?
Coniferen zijn net als de buxus wintergroen en goed in een strakke, klassieke haagvorm te snoeien.

Coniferen: de ideale buxusvervanger?

Bij de ideale buxusvervanger denkt de gemiddelde tuinier waarschijnlijk niet direct aan coniferen. En toegegeven, coniferen verschillen natuurlijk ook best wat met de conventionele buxusvervangers zoals Ilex crenata en Chinese kamperfoelie (Lonicera nitida). Traditionele buxusvervangers worden gekenmerkt door kleine, ovale tot ronde blaadjes die sterk aan het blad van de buxus doet denken. Coniferen hebben meestal schubben of naalden. Toch is de gedachte van coniferen als buxusvervanger niet zo vergezocht als hij in de eerste instantie lijkt. Coniferen zijn net als de buxus wintergroen en goed in een strakke, klassieke haagvorm te snoeien. Een formele haag ligt met veel haagconiferen zeker binnen handbereik.

Niet alle coniferen zijn geschikt als buxusvervanger. De buxus is een haagplant die niet al te snel groeit. Hierdoor houdt hij relatief lang zijn formele vorm. Veel coniferen staan juist bekend als ware snelgroeiers. Neem bijvoorbeeld de Leylandii conifeer: deze kan per jaar wel een meter in hoogte toenemen. Een dergelijke conifeer is dan ook niet geschikt als buxusvervanger. Bovendien hebben veel haagconiferen een enigszins robuuste uitstraling die ook niet echt aan de buxus doet denken. Kortom: wilt u coniferen als buxusvervanger in gaan zetten? Dan is het van belang dat u weet welke coniferen voor dit doel geschikt zijn.

Welke coniferen zijn geschikt als buxusvervanger?
Met stip op een staat dan ook de taxus: niet voor niets wordt deze wintergroene naaldconifeer door sommige tuiniers al gebruikt als buxusvervanger.

Welke coniferen zijn geschikt als buxusvervanger?

Een conifeer die niet al te snel groeit en zich goed laat snoeien is zeer geschikt als buxusvervanger. Met stip op een staat dan ook de taxus: niet voor niets wordt deze wintergroene naaldconifeer door sommige tuiniers al gebruikt als buxusvervanger. De taxus heeft weliswaar naalden in plaats van delicate, ronde blaadjes, maar toch zijn er aardig wat overeenkomsten tussen deze conifeer en de buxus. Zo groeien beide haagplanten niet erg snel, waardoor ze de vorm waarin u ze snoeit een langere tijd kunnen behouden. Ook zijn beide haagplanten bladhoudend en laten ze zich uitstekend snoeien.

Als enige conifeer is de taxus terug te snoeien tot op het kale hout. Waar andere coniferen bij radicale terugsnoei geen nieuwe scheuten vormen op het kale hout, kan de taxus dit wel. Deze conifeer loopt dan ook altijd weer uit na de snoei. Tel daarbij op dat de taxus in allerlei creatieve snoeivormen te knippen is, en u begrijpt wellicht waarom deze conifeer zo’n ideale buxusvervanger is. Tuiniers die van vormsnoei houden maar de buxusmot en nare buxusziekten buiten de tuin willen houden doen er goed aan om de taxus te overwegen als buxusvervanger.

De taxus is overigens niet de enige conifeer die geschikt is als buxusvervanger. Ook de thuja ‘Smaragd’, een type levensboom, is geen heel vreemd alternatief voor de buxus. Waar andere soorten thuja nogal snel groeien, wordt de thuja ‘Smaragd’ gekenmerkt door een wat tragere groei en een sierlijk, verfijnd uiterlijk. Zo doet hij minder robuust aan dan zijn broertje, de thuja ‘Brabant’. Ook is de levensboom heel geschikt voor vormsnoei. Let op: in tegenstelling tot de taxus loopt de thuja ‘Smaragd’ niet uit op het kale hout. Enige voorzichtigheid tijdens het snoeien is dus geboden.

Coniferen als buxusvervanger snoeien en verzorgen
Zo zult u coniferen als buxusvervanger iets regelmatiger moeten snoeien. Dit geldt vooral voor de thuja ‘Smaragd’, die iets sneller groeit dan de taxus.

Coniferen als buxusvervanger snoeien en verzorgen

Wanneer u coniferen als de taxus of de thuja ‘Smaragd’ als buxusvervanger inzet, hebben ze een iets andere behandeling nodig dan een reguliere coniferenhaag. Zo zult u coniferen als buxusvervanger iets regelmatiger moeten snoeien. Dit geldt vooral voor de thuja ‘Smaragd’, die iets sneller groeit dan de taxus. Om de haagplant mooi te houden is 2 à 3 keer per jaar snoeien zeker geen overbodige luxe. Wanneer u de coniferen regelmatig snoeit, is het ook belangrijk om ze in goede conditie te houden. Hoewel zowel de taxus als de thuja ‘Smaragd’ snoei heel goed verdragen, vergt een snoeibeurt toch best veel van een haag.

Met het bemesten van uw coniferen komt u echter al een heel eind. Gebruik bij voorkeur organische mest: deze werkt een langere tijd door. Voedingsstoffen worden dus trager vrijgegeven aan uw coniferen, waardoor ze er over een lange periode van kunnen profiteren. Er is speciale coniferenmest verkrijgbaar. Deze bevat alle mineralen en voedingsstoffen die coniferen hard nodig hebben om te groeien en een mooi groen blad te houden. Bemesting is een essentieel onderdeel van het onderhouden van uw coniferen. U kunt in het voorjaar een basisbemesting geven en in het najaar opnieuw.

Als u kiest voor een meststof die over een langere periode werkt, zullen uw coniferen daar zowel in het groeiseizoen als tijdens de winter optimaal van profiteren. Vergeet ook niet om uw coniferen tijdens perioden van langdurige droogte van extra water te voorzien. Zo voorkomt u dat uw haag sterft door de hitte. Bent u bereid uw coniferen enkele malen per jaar goed te verzorgen? Dan kunt u zeker kiezen voor coniferen als buxusvervanger. Of u nu gaat voor de klassieke, formele haag of voor sierlijke snoeivormen: zowel de taxus als de thuja ‘Smaragd’ zijn hiervoor geknipt.

Coniferen als alternatief voor de buxus: de conclusie
De taxus lijkt van alle coniferen misschien nog het meest op de buxus.

Coniferen als alternatief voor de buxus: de conclusie

Uit dit verhaal kunt u dus concluderen dat bepaalde soorten coniferen uitstekend geschikt zijn als alternatief voor de buxus. Want hoewel ze op het eerste gezicht misschien niet erg veel met elkaar gemeen hebben, zijn er zeker wel mooie overeenkomsten. De taxus lijkt van alle coniferen misschien nog het meest op de buxus. Dat neemt echter niet weg dat de thuja ‘Smaragd’ ook een fraai alternatief voor de buxus kan zijn. Gaat u uw oude buxushaag vervangen en voelt u wel wat voor de conifeer als buxusvervanger? U kunt de verschillende soorten coniferen snel en eenvoudig kopen in onze webshop.

Een mooie en gezonde tuin die vrij is van ziektes en plagen begint altijd bij Haagplanten.net.