Viburnum planten en snoeien

Viburnum planten en snoeien

Viburnum, of sneeuwbal, is een erg sierlijke tuin- en haagplant. Met zijn uitzonderlijke bloeiperiode, die al in de winter begint, vrolijkt deze plant uw tuin op, juist in de donkerste periode van het jaar. Hoewel een haag van viburnum niet helemaal blikdicht zal zijn, is hij wel wintergroen en dat maakt een hoop goed. Mocht u overwegen een sneeuwbalhaag aan te leggen in uw tuin: wij hebben hier de nodige informatie voor het planten en snoeien van deze prachtige haagplant.

Viburnum planten

Viburnum planten

Onze sneeuwbal is te koop op twee verschillende manieren: in een pot of met een kluit. Beide hebben hun eigen voor- en nadelen. Viburnum met een kluit is relatief goedkoper. De wortels zitten ingepakt in een juten netje, dat met de plant mee de grond in mag – als u een kluit met een metalen netje heeft moet deze wel verwijderd worden. De planten moeten na de levering zo snel mogelijk geplant worden, omdat ze niet in de kluit kunnen overleven. De kans op uitval is bij viburnum met een kluit relatief klein omdat de wortels beschermd worden door de kluit.

Sneeuwbal met een pot is wat duurder dan de versie met kluit. Dat komt doordat bij potplanten een meer arbeids- en kostenintensieve manier van kweken nodig is. De pot maakt op verschillende manieren dit prijsverschil echter goed. Ten eerste kan een plant met pot makkelijk een paar weken wachten tot hij geplant wordt, zolang hij maar genoeg water krijgt. Mochten de weersomstandigheden dus niet ideaal zijn bij de levering, is dat absoluut geen probleem. Ook is de kans op uitval nihil, omdat de wortels goed beschermd zijn door de pot.

Voor het planten van een haag is het handig van tevoren een geul te graven. Deze geul moet uiteraard recht zijn, en voor de afmetingen kunt u de afmetingen van de kluit of pot aanhouden. Zo weet u zeker dat alle wortels onder de rond belanden en de rest van de plant er netjes boven blijft. Woel de aarde in de geul los en voeg eventueel wat compost of wortelgroeimiddel toe. Zet de planten een voor een in de geul en druk de aarde voorzichtig maar stevig aan. Zo simpel is het!

Viburnum snoeien

Viburnum snoeien

De sneeuwbal is natuurlijk voornamelijk zo mooi vanwege zijn witte bloemetjes. Het is daarom vaak zo dat mensen erg voorzichtig zijn met snoeien, om de bloemknopjes niet weg te knippen. De haag zal er dan niet zo strak uitzien, maar dankzij de bloemetjes wel een mooi uiterlijk hebben. Als u de bloemetjes niet zo belangrijk vindt, is deze plant juist erg geschikt om in een strakke of zelfs creatieve vorm te snoeien. De viburnum verdraagt snoei erg goed en herstelt zich ook altijd weer.

Het beste moment om de Viburnum te snoeien is in maart, nadat hij uitgebloeid is. Zo worden de bloemen of bloemknoppen niet afgesneden en kan hij toch in een nette vorm gehouden worden. Mocht uw sneeuwbal veel te groot zijn geworden, dan is het mogelijk hem flink terug te snoeien, tot minimaal 50 cm boven de grond. Als u dit doet, is het handig de plant daarna wat extra compost en aandacht te geven, zodat hij zich weer goed herstelt.