Tuinplanten kiezen

Tuinplanten kiezen

Het kiezen van tuinplanten is natuurlijk heel belangrijk bij het inrichten van een tuin. Planten zijn in veel tuinen absoluut beeldbepalend en er hangt dan ook nogal veel af van de keuze van de juiste planten. Uiteraard is het niet zo dat sommige planten 'goed' zijn en andere 'fout'. Het gaat hier puur om uw eigen smaak. Elke plant heeft een eigen uitstraling en samen vormen ze een compositie die het uiterlijk van uw tuin bepaalt.

Wintergroen of bladverliezend?

Wintergroen of bladverliezend?

De eerste belangrijke keuze bij het kiezen van tuinplanten is de vraag of u wintergroene planten of bladverliezende planten in uw tuin wilt. Beide hebben uiteraard hun eigen voor- en nadelen. Wintergroene tuinplanten zorgen voor een gezellige kleur en een zomerse uitstraling, zelfs in de koudste tijd van het jaar. Veel mensen geven de voorkeur aan wintergroene planten omdat ze het niet leuk vinden als hun tuin er kaal bij staat in de winter. Voor groenblijvende hagen worden vaak coniferen, zoals de taxus gebruikt. Als solitaire planten zien wij ook vaak rhododendron, hulst of Japanse broodboom bij mensen die houden van groenblijvende planten.

Mocht u nou wel graag de seizoenen in uw tuin halen, dan hebben wij ook nog een groot assortiment aan bladverliezende tuinplanten. Een voordeel aan bladverliezende tuinplanten of haagplanten is dat ze er elk moment van het jaar anders uitzien. Als u dus houdt van afwisseling, is een tuin met bladverliezende planten een heel goed idee. Veel van onze bladverliezende tuinplanten krijgen in de herfst prachtige kleuren, voordat hun bladeren loslaten. Zowel haagbeuk als beuk zijn geliefde bladverliezenede haagplanten, maar kijk bijvoorbeeld ook eens naar de foto's bij onze amberboom 'Worplesdon' om te zien waar wij het over hebben. 

Het uiterlijk van een tuinplant

Het uiterlijk van een tuinplant

Natuurlijk gaat het bij het kiezen van de juiste plant niet alleen over de vraag of deze wintergroen is. Ook het uiterlijk van de plant is erg belangrijk. Planten zijn laag of hoog, hebben kleine of grote bladeren, groeien breed of smal. Verschillende planten kunnen verschillende functies in de tuin vervullen. U kunt bijvoorbeeld een grote of uitbundige bloeiende plant als blikvanger in uw tuin zetten met verder alleen maar lage planten. De gewone sering is bijvoorbeeld een plant die vrij hoog groeit en prachtig in bloei staat.

Verschillende planten geven een verschillende sfeer. Een tuin met netjes gesnoeide buxuskubussen of strak gesnoeide buxusvervangers en terrassen is een heel ander soort plaatje dan een huis dat helemaal begroeid is met klimop. Met de planten uit ons assortiment is zo'n beetje alles mogelijk. Bekijkt u daarom vooral onze catalogus eens en kom erachter welke sfeer u wilt creëren in uw tuin. En als u uw keuze heeft gemaakt, kunt u op onze site gemakkelijk tuinplanten kopen.

De mogelijkheden van buxusvervangers

Ook buxusvervangers zijn uitstekende tuinplanten die steeds meer worden gebruikt in Nederlandse tuinen. De behoefte om de buxus te vervangen is voortgekomen uit het feit dat de buxus steeds vaker met ziekten en plaagdieren zoals de buxusrups te maken krijgt. In de bestrijding van deze vervelende problemen gaat veel tijd en geld zitten, terwijl er geen garantie is op een goede uitkomst. Daarom kiezen veel mensen tegenwoordig voor deze buxus vervangers. Enkele voorbeelden van goede alternatieven voor de buxus zijn Japanse hulst, Chinese kamperfoelie en Japanse kardinaalsmuts.

De mogelijkheden van buxusvervangers als tuinplanten zijn groot. Zo kunt u een mooie Japanse hulststruik gemakkelijk solitair aanplanten. Vervolgens kan deze tuinplant in een mooie vorm worden gesnoeid. Denk aan een bolvorm, een kegelvorm of de eerdergenoemde blokvorm. Ook zijn buxus vervangers uitstekend geschikt om lage haagjes mee aan te leggen die dienen als afscheiding van een border of terras. Met buxus vervangers kunt u eigenlijk alle kanten op. U koopt de meest geschikte alternatieven voor de buxus bij Haagplanten.net.