Haagplanten Ligustrum Ovalifolium

Ligusterhaag

Een Haag van Heesters: Liguster

De Ligustrum ofwel Liguster soorten behoren tot de snelst groeiende haagplanten. Liguster soorten hebben door hun zachte blad een vriendelijke uitstraling en kunt u heel gemakklijk snoeien.  In strenge winters zullen Ligusters hun blad verliezen, maar dan schieten ze in het voorjaar weer opnieuw uit. Bloeien doen alle soorten met kleine, witte bloempjes. Deze zullen in een haag echter niet vaak zichtbaar zijn, vanwege het feit dat de takken die de bloemen dragen vaak voortijdig worden weggesnoeid. Grotere Liguster hagen trekken veel vogels aan, die in de haag bescherming vinden. Om een mooie haag te verkrijgen adviseren wij u om de planten 20 cm uit elkaar te planten. Direkt na het planten flink water geven en dit geregeld herhalen. De haag twee keer per jaar snoeien (in mei en september). De ideale hoogte van de Ligusterhagen ligt tussen de 50 cm en de 150 cm.
Liguster wordt vaak gebruikt als middelhoge afscheidingshaag. De bladeren zijn elliptisch, langwerpig en donkergroen van kleur en kan op alle soorten grond worden geplant, zowel in de zon als in half schaduw. Ligusters zijn zeer winterhard. 

 

Liguster kopen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Haagliguster

Ligustrum ovalifolium ofwel Haagliguster is een semi wintergroene haagplant. Dit betekent dat de Haagliguster in principe wintergroen is, maar dat het ook mogelijk is dat de plant een deel van of al het blad verliest in strenge winters. In de lente groeit verloren blad echter meteen weer aan. De Haagliguster heeft mooi diepgroen, ovaalvormig blad. Veel vogelsoorten komen af op de witte bloemen die de Haagliguster in juli vormt. Meestal zijn de struiken al gesnoeid voordat deze bloemen zichtbaar worden. De Haagliguster is een erg robuuste plant die bijna overal kan groeien en hierdoor erg populair is als haagplant. Een Haagliguster groeit ongeveer 30 cm per jaar, en regelmatig snoeien is dan ook noodzakelijk om een mooie, dichte haag te verkrijgen. De Haagliguster kan goed tegen luchtvervuiling en is daarom erg geschikt voor gebruik in stedelijke gebieden. Deze plant zal bijna overal goed groeien, behalve op erg natte plekken. De bladeren en bloemen van de Haagliguster zijn giftig wanneer deze gegeten worden.

Gewone liguster

Ligustrum vulgare ofwel Gewone Liguster is een populaire semi wintergroene plant. Semi wintergroen betekent dat de Gewone Liguster in strenge winters (een deel van) zijn blad verliest. De Gewone Liguster past prima in landelijke gebieden en biedt een veilig onderkomen aan vogels om hun nesten te bouwen. De Gewone Liguster heeft redelijk smal, langgerekt blad. De bladeren en bloemen van deze soort zijn giftig wanneer ze gegeten worden. 

Zie ook: Ligustrum vulgare 'Atrovirens' (Wintergroene Liguster 'Atrovirens')