Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Haagplanten kiezen

Haagplanten kiezen

Bij Haagplanten.net kent u uit heel veel soorten haagplanten kiezen. Uit meer soorten dan u zelf waarschijnlijk kent, we zijn nu eenmaal niet allemaal haagplantenspecialist. Bepalen welke haagplant het beste bij uw tuin past, bij uw manier van tuinieren en bij uw ideeën over wat mooi is, zal dan ook niet eenvoudig zijn. Haagplanten.net heeft de ambitie om meer dan alleen een webshop te zijn, we willen ook informeren, en u zo helpen bij het kiezen van haagplanten.

Hagen kiezen met argumenten

Hagen kiezen met argumenten

We merken dat veel van onze klanten voor haagplanten kiezen waar ze al wel vaker van gehoord hebben: de taxus, de buxus, de liguster, de haagbeuk… Stuk voor stuk prachtige planten die we met veel plezier aan u verkopen, maar toch wel met enige bedenkingen, want sommige tuinen zouden beter af zijn met gelijkaardige hagen, alleen zijn die minder bekend. Wij zeggen: je moet hagen kiezen met argumenten, en bekendheid zou niet het doorslaggevende argument moeten zijn.

Voor de hand liggende argumenten die u kunt meewegen bij het kiezen van hagen zijn onder meer de grootte (hoeveel ruimte heeft u in de tuin?), het onderhoud (hoeveel tijd wilt u aan uw haag besteden?) en de prijs (wat is uw budget?). De meest geliefde haagplanten, de bekendste ook, zijn eenvoudig in onderhoud, maar er valt toch wel het nodige te zeggen over hun groei en hun prijs, en dat zijn argumenten waar u wat mee kunt.

Haagplanten grootte

Haagplanten grootte

Haagplanten kunnen te groot zijn voor uw tuin. Nederlandse tuinen zijn gemiddeld genomen niet heel groot, we leven nu eenmaal in een dichtbevolkt land en onze ruimtelijke ordening is zodanig, dat huizen en tuinen niet al te veel plek innemen. In die kleine tuinen kunnen grote, hoge hagen een uitdaging zijn. U moet veel snoeien om de haag in toom te houden en dat kost tijd.

Een bekende grote haag is de laurierkers. Die wordt niet eens zo hoog, maar wel breed en dat is voor veel mensen een bezwaar. Wij wijzen dan graag op de Portugese laurierkers, die wij ook verkopen: een prachtige haag met alle eigenschappen van de gewone laurierkers, alleen groeit deze laurier een stuk compacter. Een ideaal alternatief dus!

Maar niet alleen te grote of te brede hagen zijn lastig. Mensen die vragen hebben over haagplanten kiezen hebben het juist vaak over een te kale tuin: een tuin in een nieuwbouwwijk, bijvoorbeeld, waar nog weinig beschutting is. Dan is een snelgroeiende, forse haag een uitkomst. Hier zal de bekende liguster een groot deel van z’n populariteit aan te danken hebben. De olijfwilg en de glansmispel zijn goede voorbeelden van snelgroeiende hagen. Maar heeft u ook al eens gedacht aan de wereldkampioen snel groeien, de bamboe?

Haagplanten budget

Haagplanten budget

Uiteraard speelt ook geld een rol. Ieder budget is eindig. Hoewel we zelf echte tuinliefhebbers zijn, begrijpen we ook best dat het budget dat u aan uw tuin wilt besteden voor u echt grenzen heeft. Het huis, de badkamer, de auto – voor veel mensen zijn die zaken belangrijker en dat is natuurlijk helemaal niet gek. Haagplanten kunnen best duur zijn, maar bij Haagplanten.net vindt u ook de goedkope alternatieven (en we houden er sowieso scherpe prijzen op na).

Een klassiek voorbeeld van een dure haagplant is de taxus. Dat is geen hele snelle groeier, dus de kweker heeft er veel tijd in moeten stoppen, dat maakt de plant duurder. Die prijs is de plant overigens wel waard, de taxus is echt een geweldige plant met unieke eigenschappen. Toch raden we met plezier de thuja als gunstiger alternatief aan. Deze haag levert net als de taxus veel groen en privacy op en doet in de gewone Hollandse tuin nauwelijks voor de taxus onder.,/p>

Vervangende haagplanten kiezen

Vervangende haagplanten kiezen

We noemden hierboven al enkele alternatieven, vervangende haagplanten zogezegd: in plaats van taxus thuja, in plaats van gewone laurier de Portugese laurierkers… Het zoeken naar vervangende haagplanten is voor wie nog niet zo thuis is in het onderwerp, en ons assortiment niet uit z’n hoofd kent (en wie kent dat, behalve wij?) geen sinecure. Terwijl het soms bittere noodzaak is. Dat zien we bij de populaire buxus.

Wij houden van de buxus. Het is een echte klassieker, typisch zo’n haagplant die meteen ter sprake komt als je ergens vertelt dat je haagplanten verkoopt. Helaas neemt het gesprek dan soms een minder positieve wending: “wij hadden een buxus, ja, maar die is ziek geworden.” De buxus is vatbaar voor een vervelende schimmel en die is tegenwoordig volop aanwezig in Nederland. De buxushaag is daardoor een stuk minder geliefd geworden en dat is natuurlijk goed te begrijpen.

Wie van buxussen houdt maar ze vanwege die ziekte niet wil planten, moet vervangende haagplanten kiezen. Dat is bij ons gelukkig goed mogelijk, onze webwinkel wijst u de weg: de Japanse hulst, een aantrekkelijke haag die verrassend op de oude trouwe buxus lijkt, is het ideale alternatief. Waarmee u meteen op het terrein van de hulsten bent aangekomen, fantastische hagen die voor heel veel tuinen een ideale keuze zijn.

Haagplanten kiezen en kopen

Haagplanten kiezen en kopen

Voor wie van haagplanten houdt is haagplanten kiezen vooral lastig omdat je uiteindelijk mooie, aantrekkelijke heggen toch moet afstrepen, omdat de ruimte nu eenmaal beperkt is. Wie weinig verschillende soorten haagplanten kent zal het vooral moeilijk vinden om zich iets voor te stellen bij olijfwilg of schijnhulst, bij berberis of boerenjasmijn, en bij bamboe, hortensia of klimop zult u zich misschien afvragen of dat werkelijk geschikte haagplanten zijn. Gelukkig geeft Haagplanten.net het antwoord.

Ons assortiment hagen kunt u verkennen in het menu dat bovenaan iedere pagina verschijnt. U kunt dan de bekende en minder bekende soorten met elkaar vergelijken en op basis daarvan uw afweging maken. Zo maken we haagplanten kiezen eenvoudig door u te informeren. De volgende stap, haagplanten kopen, hopen we net zo eenvoudig te maken door het overzichtelijke bestelmenu en de veilige betaling. Zo brengen we haagplanten dichterbij.

Wilt u meer haagplanteninformatie? Lees dan ook eens haag en tuin, bomen online kopen of boomkwekerij, waar u alles leest over de kweek van onze tuinplanten!