Welke laurierhaag past bij mijn tuin?

11 oktober 2018
Welke laurierhaag past bij mijn tuin?

Als u zich ook maar een beetje in haagplanten heeft verdiept, zal u niet zijn ontgaan dat de laurierkers een prachtige struik is waarmee elegante, wintergroene hagen worden gecreëerd. Daarnaast is deze haagplant ook nog eens heel veelzijdig. Er zijn immers verschillende soorten laurierkers die allemaal hun eigen unieke uitstraling hebben. En dat is goed nieuws, want elke tuin is natuurlijk ook anders. Daarom gaan we dieper in op de diverse soorten laurierkers en beantwoorden we ook direct de veelgestelde vraag: welke laurierhaag past bij mijn tuin?

Privacyhaag voor de grotere tuin. Laurier ‘Rotundifolia’
Privacyhaag voor de grotere tuin. Laurier ‘Rotundifolia’

Privacyhaag voor de grotere tuin

Heeft u een wat grotere tuin en wilt u op relatief korte termijn een zichtdichte tuinafscheiding creëren? Dan is de laurier 'Rotundifolia' een geschikte laurierkers voor u. Door zijn grote, frisgroene bladeren ontstaat er vrij snel een echte privacyhaag waar niet gemakkelijk doorheen wordt gekeken. Het glanzende blad van de laurierkers 'Rotundifolia' geeft uw tuin tegelijkertijd een mondaine uitstraling. U heeft de mogelijkheid om zowel wat lagere als hoge hagen aan te leggen met de laurierkers 'Rotundifolia'. Deze sterke groeier wordt geprezen om zijn robuustheid en groeit op bijna alle bodems uit tot een gezonde en schitterende haagplant. De laurier 'Rotundifolia' houdt echter niet van te natte voeten of een hele kalkrijke grond.

Een haag met een luxueuze uitstraling. Portugese laurier
Een haag met een luxueuze uitstraling. Portugese laurier

Een haag met een luxueuze uitstraling

Geeft u de voorkeur aan een haag die uw tuin een luxueuze uitstraling geeft? Een haag die ook goed in een formele, strakke vorm te snoeien is? Dan is de Portugese laurier uw beste vriend. Deze haagplant heeft elegante, donkergroene bladeren die een mooie glans hebben. De twijgen van de Portugese laurier hebben een dieproze gloed. Ook deze laurierhaag houdt niet van hele natte voeten. Verder gedijt hij in elke grondsoort prima. De Portugese laurier is een trekpleister voor vogels en vlinders, dus wanneer u geniet van deze gevleugelde bezoekers is deze haagplant de juiste keuze voor u. De bloei van de Portugese laurier is onopvallend, maar verspreidt een kenmerkende geur die door veel mensen als aangenaam wordt ervaren.

De perfecte laurierhaag voor een kleine tuin. laurier ‘Otto Luyken’
De perfecte laurierhaag voor een kleine tuin. laurier ‘Otto Luyken’

De perfecte laurierhaag voor een kleine tuin

Niet zelden wordt gezegd dat de laurierkers niet geschikt is om in een kleine tuin aan te planten. De plant groeit immers vrij breeduit en kan erg hoog worden. Dat neemt veel te veel ruimte in wanneer u geen hele grote lap grond ter beschikking heeft. Gelukkig zijn er ook soorten laurierhaag die vrij laag blijven en langzaam groeien, waardoor ze makkelijk bij te benen zijn in de kleinere stadstuin. De laurier 'Otto Luyken' is hiervan een goed voorbeeld. Deze haag wordt maximaal 1,25 meter hoog en groeit niet al te snel. Zijn glanzende blad geeft hem diezelfde luxueuze uitstraling als veel andere soorten laurierkers hebben, dus daarop hoeft u niet in te leveren. Een ander voordeel van de laurier 'Otto Luyken' is dat hij in nagenoeg elke omstandigheid gedijt.

Een lauriersoort die niet alleen laagblijvend is, maar ook vrij smal opgaat is de laurier 'Genolia'®. Ook deze laurierkers is dus heel geschikt voor kleine tot heel kleine tuinen. Wel is het belangrijk de laurierkers 'Genolia'® goed bij te houden middels snoei. Zo houdt u de haagplant in de juiste vorm voor uw kleine tuin. Voor de middelgrote tuin is de laurier 'Herbergii' een goede keuze. Zijn smalle, donkergroene blad geeft deze haagplant iets bijzonder sierlijks. Net als de laurier 'Otto Luyken' stelt de laurier 'Herbergii' weinig eisen aan zijn standplaats.

Een laurierhaag die net dat beetje extra heeft. laurier ‘Etna’
Een laurierhaag die net dat beetje extra heeft. laurier ‘Etna’

Een laurierhaag die net dat beetje extra heeft

Bent u dol op het uiterlijk van de laurierkers, maar heeft u liever een haagplant die net dat beetje extra geeft? Een laurierhaag met een bijzondere touch? Dan is de laurier 'Etna' echt iets voor u. De uitloop van het nieuwe blad van deze haagplant is namelijk oranjerood tot rood. Dat zien we niet terug bij de andere soorten laurierkers. De laurier 'Etna' groeit compact en zorgt dus voor een blikdichte haag. Zijn blad is donkergroen en heeft een sierlijke uitstraling. Snoeit u de laurier 'Etna' niet? Dan kan hij wel 3 tot 4 meter hoog worden. Mooier is natuurlijk om deze haagplant wel te voorzien van een jaarlijkse goede snoeibeurt. Zo houdt de haag, en daarmee ook uw tuin die verzorgde uitstraling waar de laurierkers bekend om staat.

Mooi in elke tuin. laurier ‘Caucasica’
Mooi in elke tuin. laurier ‘Caucasica’

Mooi in elke tuin

Een laurierkers die in elke tuin mooi staat is de laurier 'Caucasica'. De rijke, fris geurende bloei van deze haagplant maakt deze lauriersoort bij vrijwel iedereen erg geliefd. Ook deze lauriersoort wordt gekenmerkt door mooie groene bladeren, al zijn ze iets smaller en langer dan die van de andere typen laurierkers. De laurier 'Caucasica' groeit vrij snel en zorgt dus op vrij korte termijn voor een mooie, volle tuinafscheiding. Deze haagplant neemt minder ruimte in dan de andere soorten. Dat komt vooral omdat hij vrij smal opgaat. Dat maakt de laurier 'Caucasica' extra elegant. Een bijkomend voordeel van deze lauriersoort is dat hij ook op schaduwrijke plekken goed groeit. En hoewel hij geen natte voeten verdraagt, gedijt hij in nagenoeg elke omstandigheid prima.

Zoals u heeft kunnen lezen is de laurierkers een plant die op vele manieren toepasbaar is. Zo gaan veel soorten laurier heel goed samen met nagenoeg elk tuinontwerp. Daarnaast laat de laurierkers zich erg goed combineren met andere planten: de haagplant ‘vloekt’ niet snel met andere bloemen of struiken, maar vormt eerder een mooi geheel met de rest van uw tuin. Dat maakt de laurierkers een echte allemansvriend die niet voor niets erg geliefd is bij menig tuinliefhebber.