Liguster ziektes en plagen

Liguster kopen
Liguster ziektes en plagen

De liguster is een populaire haagplant die al sinds jaar en dag wordt aangeplant in Nederlandse tuinen. Een ligusterhaag creëert een prettige en natuurlijke sfeer in uw tuin. Daarnaast laat de plant zich goed snoeien en is hij over het algemeen goed gezond. Toch kan het gebeuren dat uw ligusterhaag last krijgt van een ziekte of ongedierte. Wat doet u in zo’n geval? En hoe kunt u voorkomen dat uw ligusterhaag ziek wordt? Maar eerst vertellen we u hoe u kunt herkennen of uw ligusterhaag ziek is.

Welke ziekten en plagen zijn bekend bij de liguster?

Uw ligusterhaag kan last krijgen van een aantal schimmelziekten. De bekendste is de bladvlekkenziekte. Daarnaast komt ook de verwelkingsziekte (Verticillium) nog wel eens voor bij de liguster. Ook zijn er plaagdieren waarvan bekend is dat zij bij de liguster voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan de ligustertrips, roestmijten, de anjerbladroller, de kleine wintervlinder en de groene appelwants. Deze beestjes kunnen een behoorlijke schade aan uw ligusterhaag toebrengen als u niet in actie komt.

Welke ziekten en plagen zijn bekend bij de liguster?

Symptomen van een zieke ligusterhaag

Heeft uw ligusterhaag last van een schimmelziekte? Dan ziet u dat nagenoeg altijd aan het blad. Het blad vertoont bruine of juist bleke vlekken en valt meer dan gewoonlijk uit. Ook het jonge blad van de liguster kan plotseling verdorren. De symptomen van ongedierte verschillen onderling nogal, afhankelijk van welk plaagdier de weg naar uw ligusterhaag gevonden heeft. Wees alert wanneer het blad van de liguster rafelig of dof wordt of zwarte stipjes vertoont. Ook aangevreten blad is een van de symptomen van ongedierte. Vindt u rupsen in uw ligusterhaag? Dan heeft u waarschijnlijk te maken met de kleine wintervlinder of de anjerbladroller.

Symptomen van een zieke ligusterhaag

Wat kan ik doen bij schimmelziekten in mijn ligusterhaag?

Heeft uw ligusterhaag last van een schimmelziekte zoals de bladvlekkenziekte of de verwelkingsziekte? Bij de bladvlekkenziekte is het zaak om alle aangetaste takken weg te snoeien tot op het kale hout. Voer de takken vervolgens direct af in een goed afgesloten zak. Maak uw snoeigereedschap uitgebreid schoon, anders bestaat de kans dat u uw heg opnieuw besmet. In enkele gevallen kan het nodig zijn de gehele ligusterhaag te snoeien, en dan zo kort mogelijk. Bij de wat meer agressieve schimmelziekten zoals de verwelkingsziekte is de oplossing helaas wat minder simpel. Wanneer er sprake is van Verticillium tast de schimmel ook de wortels van de liguster aan, evenals de bodem waarin uw haag is aangeplant.
Hij zal de sapstroom in het wortelstelsel van uw haag verstoren, met als gevolg dat uw ligusters niet meer genoeg voedingsstoffen op kunnen nemen om alle onderdelen van de planten gezond te houden.

Wanneer er sprake is van Verticillium zult u de gehele ligusterhaag dus moeten verwijderen en vervangen door een nieuwe. Wel is het zaak om ook de grond goed af te graven en opnieuw van humus te voorzien. De humus gaat nieuwe schimmelvorming tegen. Hierna is de grond klaar voor de komst van een nieuw te planten ligusterhaag. Let erop dat u haagplanten van goede kwaliteit aanschaft. Deze zijn minder vatbaar voor schimmelziekten en plaagdieren. Natuurlijk kan uw ligusterhaag nog steeds ten prooi vallen aan een ziekte, maar u verkleint de kans aanzienlijk!

Merkt u deze schimmelziektes op tijd op, dan kan het zijn dat erger te voorkomen is door zo snel mogelijk de aangetaste takken uit de planten te snoeien. Na het snoeien moet uw snoeigereedschap grondig schoongemaakt worden, want met name de Verticillium species verspreidt zich vooral via besmet snoeigereedschap. Bij een hardnekkige besmetting zit er niets anders op dan de haagplanten uitgraven, de grond ontsmetten en een nieuwe haag ervoor in de plaats zetten. Het ontsmetten is belangrijk, anders krijgt de nieuwe ligusterhaag binnen de kortste keren last van dezelfde problemen.

Bekijk meer arrow-down
Bekijk minder arrow-up
Wat kan ik doen bij schimmelziekten in mijn ligusterhaag?

Ongedierte dat de liguster aantast

Verschillende insecten eten graag van onderdelen van de liguster. Een daarvan komt zelfs zo vaak voor in de planten dat hij ernaar vernoemd is. De ligusterpijlstaart is een vrij grote nachtvlinder die in zijn volwassen vorm graag een bloeiende ligusterhaag bezoekt om de nectar uit zijn bloemen te eten. Zijn rupsen kunnen echter een bedreiging voor uw ligusterhaag zijn. Ze zullen niet snel in zulke grote aantallen in de haag voorkomen om over een plaag te spreken, maar de gaten die ze in de bladeren achterlaten maken uw ligusterhaag niet mooier. Door hun paars witte strepen en hun formaat zijn de rupsen van de ligusterpijlstaart vrij makkelijk te zien en handmatig uit de haag te verwijderen.

Gaten in de bladeren hoeven echter niet per se op de ligusterpijlstaart te wijzen. Als deze gaten gepaard gaan met een rafelige bovenzijde van het blad, heeft u waarschijnlijk met de groene appelwants te maken. Deze insecten brengen niet alleen ellende, want ze eten ook bladluizen en rupsen op. Omdat appelwantsen meestal in afgevallen bladeren onder hagen overwinteren, helpt het weggooien van het bladafval al enorm tegen verspreiding van de groene appelwants. De penseelkever kan eveneens zowel nuttig als schadelijk zijn. Hij vreet de zachte witte delen van de bloemen aan, maar draagt ook bij aan verdere verspreiding van de liguster.

De trips kan voor vale bladeren met kleine zwarte vlekken zorgen. Deze lancetvormige insecten zijn vaak redelijk goed te zien en kleine aantallen verdwijnen al als u met water sproeit. Verder komt het relatief vaak voor dat de rupsen van de kleine wintervlinder van de groeipunten van de jonge bladeren eten. Eventueel kunt u dit voorkomen door een lijmband op de stam aan te brengen. Vrouwelijke wintervlinders kunnen namelijk niet vliegen en hiermee voorkomt u dat ze de planten in kunnen klimmen om eieren te leggen.

Bekijk meer arrow-down
Bekijk minder arrow-up
Ongedierte dat de liguster aantast

Waar let ik op bij de aanschaf van een nieuwe ligusterhaag?

Het is dus belangrijk dat uw nieuwe ligusterhaag in een goede gezondheid verkeert wanneer u hem aanplant. Een goede plantgezondheid begint al bij de kweker. Haagplanten.net werkt samen met de beste kwekerijen die er zijn. De liguster die u bij ons koopt is met de grootste zorg en alle liefde opgekweekt tot een krachtige en vitale haagplant. De heesters hebben voldoende ruimte en tijd gehad om zich te ontwikkelen. Bestelt u liguster in onze webshop? Dan komt deze direct vanuit de kwekerij naar u toe. U krijgt dus altijd verse haagplanten aangeleverd.

Verder kunt u kiezen uit verschillende soorten liguster. Geeft u de voorkeur aan een haag die ’s winters minder blad verliest? Dan is de wintergroene liguster ‘Atrovirens’ een geschikte haagplant voor u. U kunt tevens kiezen tussen haagplanten in pot of met kluit. Wilt u direct een mooie, volgroeide en zichtdichte haag aanplanten? Kies dan voor een kant-en-klare ligusterhaag! Deze is direct op de hoogte die u wenst en is al helemaal volwassen. De haag bestaat uit verschillende haagelementen die u naast elkaar aanplant. Zo ontstaat er gelijk een mooie en compacte ligusterhaag. Op onze site berekent u eenvoudig hoeveel haagplanten u nodig heeft voor het aanleggen van uw nieuwe heg. Zo kunt u nog een lange tijd genieten van een gezonde ligusterhaag!

loader
Laden...