Hoe snel groeit taxus?

14 december 2018
Hoe snel groeit taxus?

Verreweg de meeste coniferen zijn rasechte snelgroeiers. Een uitzondering hierop vormt de taxus: deze haagplant staat bekend om zijn relatief trage groei. Maar klopt dat wel? Hoe snel groeit taxus nu echt? En is er iets dat u kunt doen om uw taxushaag sneller te laten groeien? In dit blogartikel gaan we hier dieper op in.

Taxus: een langzame groeier?
De taxus groeit doorgaans namelijk 15 tot 20 centimeter op jaarbasis.

Taxus: een langzame groeier?

Als we op internet zoeken, komen we tegenstrijdige informatie tegen over de groeisnelheid van de taxus. Waar de ene website spreekt van een zeer trage groei van gemiddeld 10 centimeter per jaar, beweert een andere webwinkel dat een taxushaag jaarlijks ruim 30 centimeter in hoogte toeneemt. De waarheid ligt ergens in het midden. De taxus groeit doorgaans namelijk 15 tot 20 centimeter op jaarbasis. Het klopt dus dat de taxus geen heel snelle groeier is, maar het is zeker niet de langzaamst groeiende haagplant. De buxus groeit bijvoorbeeld slechts 10 centimeter per jaar.

Taxus sneller laten groeien

Door uw taxushaag goed te bemesten en minstens eens per jaar te snoeien, kunt u een snellere groei en dichtere vertakking stimuleren.

Taxus sneller laten groeien

Door uw taxushaag goed te bemesten en minstens eens per jaar te snoeien, kunt u een snellere groei en dichtere vertakking stimuleren. Verder is het belangrijk dat uw tuin de juiste omstandigheden biedt voor de taxus. Zo houdt deze haagplant beslist niet van te natte voeten, maar wordt een te droge grond ook niet goed verdragen. De taxus kent twee groeiperioden per jaar. Het best bemest u de taxus jaarlijks twee maal, net voor deze perioden.

Concreet houdt dit in dat de eerste bemesting plaats moet vinden in het vroege voorjaar, dus in maart of april. De tweede bemesting kunt u eind juni of begin juli geven. Zo zitten er voldoende voedingsstoffen en mineralen in de grond die de taxus kan benutten tijdens zijn groeiperioden. Dit komt de groei van deze schitterende conifeer zeker ten goede. Hoeveel centimeter dit op jaarbasis precies verschilt is moeilijk te zeggen, maar u haalt zeer zeker het maximale uit de groei van uw taxushaag.

Snel een zichtdichte taxushaag?
Maar wat doet u als u op korte termijn een volle, zichtdichte taxushaag in uw tuin wilt hebben staan?

Snel een zichtdichte taxushaag?

Maar wat doet u als u op korte termijn een volle, zichtdichte taxushaag in uw tuin wilt hebben staan? In dat geval heeft u twee mogelijkheden. De eerste is om een de taxussen in een zigzagpatroon aan te planten. Op deze manier creëert u een extra brede haag die op korte termijn de nodige beschutting biedt. De tweede mogelijkheid is dat u kiest voor een kant-en-klare taxushaag. Deze bestaat uit volwassen, volgroeide haagelementen die de door u gewenste hoogte al bereikt hebben. Na het aanplanten van zo’n kant-en-klaarhaag staat er direct een gezonde taxushaag in uw tuin die aan al uw eisen voldoet.

Staat er al een mooie taxushaag in uw tuin? Dan kunt u er zelf voor zorgen dat de haag mooi zichtdicht blijft. Dit doet u door de taxus met regelmaat te snoeien. In principe is eens per jaar snoeien voldoende omdat de taxus niet zo snel groeit. Gaat u echter voor een zeer dichte vertakking en een compacte groei? Dan kunt u uw taxushaag ook twee keer per jaar snoeien. U zult zien dat uw haag steeds voller en dichter wordt. Zo creëert u die blikdichte, wintergroene plantenmuur waar met veel bewondering naar gekeken zal worden!

Taxus: een populaire conifeer

In het webshop gedeelte van Haagplanten.net vindt u de taxus in diverse soorten en maten.

Taxus: een populaire conifeer

Ondanks het feit dat de taxus dus niet de snelst groeiende conifeer is, is de haagplant wel ongekend populair. Dit komt voornamelijk door het feit dat de taxus zo’n fijne, mooie sfeer in uw tuin creëert. Ook is de taxus altijdgroen, zodat u het hele jaar rond kunt genieten van uw mooie haag. De voor de taxus kenmerkende rode bessen maken het geheel op een prachtige manier af.

Geeft u de voorkeur aan een taxushaag zonder deze rode bessen? Dan kunt u ervoor kiezen om alleen mannelijke taxusplanten te gebruiken bij het vormen van uw haag. Deze krijgen geen bessen. In het webshop gedeelte van Haagplanten.net vindt u de taxus in diverse soorten en maten. U kunt kiezen tussen taxus in pot, met kluit of met blote wortel op verschillende hoogten. Heeft u liever een coniferenhaag die wat sneller groeit, zoals bijvoorbeeld de thuja of de leylandcipres? Ook deze is hier te vinden!