Hoe hoog wordt een taxushaag?

3 januari 2019
Hoe hoog wordt een taxushaag?

De taxushaag is niet meer uit Nederlandse tuinen weg te denken. Vooral een taxushaag op halve hoogte in de voortuin is een vast onderdeel van onze tuinontwerpen geworden. Daar is de taxus dan ook uitermate geschikt voor. Door zijn vorm en dichtheid heeft hij een stijlvolle uitstraling die bij vrijwel iedere tuin past. Bovendien zorgt de bescheiden hoogte van zo’n taxushaag ervoor dat er nog voldoende zonlicht het huis in komt. Toch is dat niet het enige wat u met uw taxushaag kunt doen. Om alle opties te bekijken is het goed om stil te staan bij hoe hoog een taxushaag wordt.

De taxus als ideale haagplant
Met een à twee keer snoeien in een jaar blijft de taxus een strakke muur van kleine groene naalden die heel formeel overkomt.

De taxus als ideale haagplant

Er zijn veel redenen aan te wijzen waarom de taxus voor veel mensen de ideale haagplant is. Zijn lage groeisnelheid draagt daar zonder meer aan bij. Taxussen groeien in ons klimaat tussen de 15 en de 20 centimeter per jaar, waarbij de kweekvorm Taxus x media iets langzamer groeit dan de van nature hier voorkomende Taxus baccata. Hierdoor is het niet moeilijk om de groei van de taxus onder controle te houden. Met een à twee keer snoeien in een jaar blijft de taxus een strakke muur van kleine groene naalden die heel formeel overkomt. En wilt u uw taxushaag verjongen, dan kan dat ook gewoon. Bij geen enkele andere coniferensoort is dat zo makkelijk als bij de taxus. Bij schubconiferen als de Californische cipres en de leylandii is dit zelfs helemaal niet mogelijk.

Het enige nadeel aan deze trage groei is dat het heel lang kan duren voordat een taxushaag de gewenste hoogte bereikt. Zeker als u hem iets hoger wilt hebben dan de zo populaire halfhoge taxushaag in de voortuin. Dat betekent echter niet dat het onmogelijk is om een hogere taxushaag in de tuin te hebben. Als er geen haast bij is, kunt u gewoon wachten tot de taxushaag de hoogte bereikt die u in gedachten heeft. Moet het wel snel gebeuren? Dan kunt u altijd nog een kant-en-klaarhaag planten. Het wachten op de juiste hoogte is dan al op de kwekerij gebeurd. In de tussentijd zijn de taxusplanten natuurlijk goed verzorgd, waardoor u meteen een hoge, gezonde taxushaag in de tuin heeft staan.

De hoogte van een taxushaag
De hoogste taxus in Nederland heeft een hoogte van 19 meter en staat in Wassenaar.

De hoogte van een taxushaag

In de natuur kan de Taxus baccata of gewone taxus uitgroeien tot een behoorlijk hoge boom. In Groot-Brittannië en Duitsland staan bijvoorbeeld taxussen van rond de 25 meter hoog. De hoogste taxus in Nederland heeft een hoogte van 19 meter en staat in Wassenaar. Er gaan natuurlijk behoorlijk wat jaren overheen voor een taxus zo hoog is. Dan komt ook een ander voordeel van de taxus om de hoek kijken, namelijk dat de taxus zeer oud kan worden. Er staan verschillende exemplaren verspreid over de wereld die meer dan duizend jaar oud zijn. Met een klein beetje verzorging kunt u dus uw leven lang plezier hebben van de taxus.

Gebruikt u de taxus als haag, dan zullen ze niet tot reusachtige bomen uitgroeien. Hiervoor hebben de wortels namelijk de ruimte nodig en die hebben ze niet als de planten in een rij naast elkaar staan. Toch kan een taxushaag meer dan twee meter hoog worden. Ruim voldoende als u op zoek bent naar een haag die op termijn als privacyhaag gebruikt kan worden. De taxus is hier dicht en compact genoeg voor, al is het wel belangrijk om in het achterhoofd te houden dat de Taxus media onder de 1,80 meter gehouden moet worden. Deze taxussoort kán wel hoger worden, maar dan is er wel een kans dat de takken naar de zijkanten buigen als er bijvoorbeeld sneeuw of regen op komt te liggen.

Hoe is een taxushaag te gebruiken?
Een haag in de voortuin mag volgens de wet sowieso niet meer dan een meter hoog zijn. En er zijn maar weinig wintergroene haagplanten die er op die hoogte zo goed uitzien als de taxus.

Hoe is een taxushaag te gebruiken?

Juist door die verschillende mogelijkheden is de taxus een bijzonder veelzijdige haagplant. Door zijn lage groeisnelheid zullen mensen hem niet snel als privacyhaag aanplanten, maar het kan absoluut. Een kant-en-klaarhaag of anders veel geduld zal u uiteindelijk een goede bescherming tegen inkijk bieden. Toch kunnen we het ons goed voorstellen dat de meeste mensen voor een lagere taxushaag in de voortuin kiezen. Een haag in de voortuin mag volgens de wet sowieso niet meer dan een meter hoog zijn. En er zijn maar weinig wintergroene haagplanten die er op die hoogte zo goed uitzien als de taxus.

Minder gangbaar, maar minstens even mooi is de taxus als vormsnoeiboom. De groei van de taxus is weliswaar iets sneller dan die van de buxus, die als de ideale plant voor de vormsnoei gezien wordt, maar traag genoeg om de boom in onconventionele vormen te snoeien. Heeft u de juiste vorm gevonden, dan zal een taxus die niet snel verliezen. Voor de fijne details is het alsnog aan te raden om hem zo’n vier keer per jaar bij te punten, maar mooi blijft hij zeker.

De populariteit van de taxus
Populair zijn deze bijzondere coniferen al eeuwen. In het begin van onze jaartelling was de taxus bijvoorbeeld een van de weinige planten die de hele winter groen waren.

De populariteit van de taxus

Zoals u ziet is de taxus op een groot aantal verschillende manieren te gebruiken. Die veelzijdigheid is slechts een van de vele voordelen van de taxus. Populair zijn deze bijzondere coniferen al eeuwen. In het begin van onze jaartelling was de taxus bijvoorbeeld een van de weinige planten die de hele winter groen waren. Inmiddels zijn er in Europa veel meer wintergroene haagplanten op de markt, maar nog altijd is de taxus een van de bestsellers. Dat is natuurlijk niet zomaar het geval.

Bent u op zoek naar een coniferenhaag die sneller boven ooghoogte groeit? Overweeg dan eens de levensboom (Thuja), de leylandii of de Californische cipres. Voor een informeler resultaat zou u de laurierhaag of de hulst kunnen overwegen. Ook deze haagplanten behouden hun blad het hele jaar.