Gaat de laurierkers luchtvervuiling en geluidsoverlast tegen?

25 juni 2019
Gaat de laurierkers luchtvervuiling en geluidsoverlast tegen?

Wereldwijd zijn verscheidene wetenschappers het erover eens: heggen zijn niet alleen fraai om te zien, maar kunnen ook een bijdrage aan onze gezondheid leveren door fijnstof te filteren. Daarnaast kan een dichte haag ook de nodige hinderlijke geluiden dempen, bijvoorbeeld van nabijgelegen (snel)wegen. Vooral wintergroene coniferenhagen zouden dit effect hebben, maar hoe zit het eigenlijk met andere haagplanten zoals bijvoorbeeld de laurierkers? In hoeverre gaat de laurierkers luchtvervuiling en geluidsoverlast tegen? We geven u graag het verrassende antwoord.

Schonere lucht? Plant een haag!
Haagplanten zorgen er namelijk voor dat schadelijke fijnstofdeeltjes uit de lucht worden gefilterd.

Schonere lucht? Plant een haag!

Uit diverse wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat haagplanten positief kunnen bijdragen aan een schonere lucht in uw leefomgeving. Haagplanten zorgen er namelijk voor dat schadelijke fijnstofdeeltjes uit de lucht worden gefilterd. Door het aanplanten van bomen en heesters nemen de concentraties fijnstof en stikstofdioxide in de lucht dus aanzienlijk af. Uit een proef die in het Engelse Lancaster werd gedaan bleek zelfs dat er enkele weken na het aanplanten van bomen en heggen 50 tot 60% minder fijnstof werd gemeten in de nabije omgeving van de beplanting. Woont u in een stedelijk gebied en wilt u de luchtkwaliteit in uw leefomgeving verbeteren? Kies voor een haag!

Uit een onderzoek van de Universiteit van Southampton blijkt dat voornamelijk coniferen zoals de Leylandcipres zeer geschikt zijn voor dit doel. Toch is het zo dat ook andere haagplanten heel goed kunnen worden aangeplant met een betere luchtkwaliteit als doel. Het is dan wel belangrijk dat de haagplanten bladhoudend zijn. Ook is een hogere heg nog beter in staat om fijnstof uit de lucht te filteren. Verder is ook de groeivorm van de haag belangrijk: een compacte, dichte haag gaat fijnstof nog beter tegen dan een haag met een open takkenstructuur.

Is een laurierhaag geschikt tegen luchtvervuiling?
Goed nieuws: de laurierkers is uitermate geschikt om luchtvervuiling en fijnstof tegen te gaan.

Is een laurierhaag geschikt tegen luchtvervuiling?

Goed nieuws: de laurierkers is uitermate geschikt om luchtvervuiling en fijnstof tegen te gaan. Sterker nog: een laurierhaag is geknipt voor dit doel. Het hangt er echter wel van af welke soort laurierkers u kiest. Laurierkers is verkrijgbaar in veel verschillende soorten. Hoewel elke soort de luchtkwaliteit in uw leefomgeving enigszins zal verbeteren, zijn er specifieke typen die net iets beter werken dan anderen. Soorten laurierkers met een groot, wat zwaarder blad zijn heel goed in staat om fijnstof tegen te gaan. Denk bijvoorbeeld aan de laurier ‘Novita’ en de laurier ‘Rotundifolia’. Deze soorten laurierkers zijn oersterk en ook nog eens goed winterhard.

De laurierkers is heel geschikt om aan te planten in een stedelijk gebied waar veel sprake is van luchtverontreiniging. De laurierkers ‘Novita’ en ‘Rotundifolia’ kunnen daarnaast ook bijzonder goed tegen harde wind. Dit laatste geldt overigens niet voor alle soorten laurierkers. Andere soorten zoals de Portugese laurier zijn iets delicater en stellen zilte zeewind bijvoorbeeld niet erg op prijs. Maar wanneer u op zoek bent naar een haagplant die luchtvervuiling tegengaat zijn de laurierkers ‘Novita’ en ‘Rotundifolia’ uitstekende keuzes. Ook andere soorten laurierkers dragen hun steentje bij, evenals de meeste andere haagplanten. Voor een optimaal effect kiest u echter het beste een van bovengenoemde soorten.

Laurierkers aanplanten tegen geluidsoverlast
Wilt u echter snel een oplossing tegen fijnstof of geluidsoverlast? Dan kunt u ook voor een kant-en-klare laurierhaag kiezen.

Laurierkers aanplanten tegen geluidsoverlast

Een ander voordeel van het aanplanten van de laurierkers is dat een laurierhaag kan helpen tegen hinderlijke geluiden van buitenaf. Een dichte, goed onderhouden laurierhaag met grote bladeren dempt geluiden van bijvoorbeeld nabijgelegen autowegen. Is de laurierhaag 1,80 meter of hoger? Dan profiteert u optimaal van deze fijne bijkomstigheid. Het zware blad van bepaalde soorten laurierkers (wederom de laurier ‘Novita’ en ‘Rotundifolia’) is in staat om hinderlijk geluid te dempen tot een dragelijk niveau. Ook wanneer u vrij dicht langs het treinspoor woont kan het een goed idee zijn om een hoge laurierhaag aan te planten.

Laurierkers is een snelgroeiende haagplant die relatief vlug een mooie hoogte kan bereiken. Ook groeit een jonge laurierhaag vrij snel dicht. Wilt u echter snel een oplossing tegen fijnstof of geluidsoverlast? Dan kunt u ook voor een kant-en-klare laurierhaag kiezen. Deze bestaat uit haagelementen die al helemaal zijn uitgegroeid. Ze hebben dus al een mooie hoogte bereikt wanneer u ze aanplant. Samen vormen deze kant-en-klare haagelementen een fraaie haag met een dichte structuur. De haag biedt direct privacy en beschermt u ook meteen tegen fijnstof en hinderlijke geluidsoverlast!

Uw laurierhaag online kopen
Deze heester heeft een luxueuze uitstraling en wordt gekenmerkt door een glanzend, fris- tot donkergroen blad.

Uw laurierhaag online kopen

Het online kopen van een laurierhaag kan snel en simpel bij Haagplanten.net. Of u nu kiest voor enkele laurierstruiken, een jonge laurierhaag of een kant-en-klare laurierhaag: u kunt altijd bij ons terecht. Naast de laurierkers ‘Novita’ en ‘Rotundifolia’ vindt u in onze webwinkel nog tal van andere soorten laurier. Denk daarbij onder meer aan de Portugese laurier, de laurierkers ‘Elly’, ‘Mano’, ‘Otto Luyken’ en ‘Caucasica’. Al deze lauriersoorten hebben hun eigen charme en kunnen uw tuinontwerp op schitterende wijze verrijken. Of u de luchtkwaliteit rond uw woning nu wilt verbeteren, geluidsoverlast wilt tegengaan of gewoon wilt genieten van het fraaie uitzicht dat de laurierkers biedt.

Onze laurierkers is altijd van topkwaliteit. Dat is natuurlijk eenvoudig om te zeggen, maar onze laurierkers wordt ook daadwerkelijk opgekweekt door vakkundige kwekers die hun vak bijzonder serieus nemen. In de kwekerij krijgt de laurierkers alle tijd en ruimte om zich te ontwikkelen tot een gezonde en sterke haagplant die goed vertakt is vanaf de onderkant. Kortom: een haagplant waarvan u nog lange tijd kunt genieten. Want dat is uiteindelijk ons doel: Nederlandse tuinen en daarmee ons algehele straatbeeld op verscheidene fronten een stukje mooier maken!

Wenst u eerst meer informatie over onze laurierkers? Of heeft u een andere vraag? Neem dan gerust contact met ons op. Ons ervaren team helpt u graag verder.