Een laurierhaag tot een strakke haag snoeien

23 augustus 2018
Een laurierhaag tot een strakke haag snoeien

Wanneer u een haag heeft van laurier, of eigenlijk beter gezegd laurierkers (Prunus laurocerasus), dan kunt u deze door regelmatig te snoeien opkweken tot een strakke en dichte laurierhaag. Door zijn dichtheid geeft hij niet alleen veel privacy maar werkt hij ook nog eens windremmend. Achter een haag van laurierkers is het heerlijk toeven. Wel moet u de laurierkers regelmatig snoeien vanwege zijn gezonde groeikracht. Tweemaal per jaar volstaat om de haag mooi strak te houden.

Wanneer een laurierhaag gesnoeid moet worden

Het beste kunt u in maart of april voor de eerste keer uw laurierhaag snoeien.

Wanneer een laurierhaag gesnoeid moet worden

Het beste kunt u in maart of april voor de eerste keer uw laurierhaag snoeien. De tweede snoei vindt dan plaats aan het einde van de zomer, ergens in september. Als u de laurierkers tweemaal per jaar snoeit, krijgt u een volle en zeer dichte haag. Maar als u graag wilt dat de laurierkers gaat bloeien dan is het verstandiger om tot juni te wachten. Niet alle soorten geven een bloei maar het is eigenlijk best de moeite waard om de laurierkers zijn bloemetjes te laten maken. De haag word dan wel iets losser van groei, maar nog steeds dicht. Die snoei in juni is dan ook de enige snoei. Zo kan de laurierkers na de snoeibeurt weer nieuw schot maken waarin de aanleg voor de bloemetjes al zit.

Als u besluit om een bestaande laurierkers te laten bloeien dan zal het eerste jaar de bloemopbrengst niet zo heel groot zijn, de knopaanleg is er voor een groot deel met de laatste snoei namelijk uitgeknipt.

Hoe snoei ik een laurierhaag?

Het beste snoeit u een laurierhaag met een gewone snoeischaar. Dit is veel werk, maar door te snoeien met een gewone snoeischaar knippen we de takken en niet de bladeren.

Hoe snoei ik een laurierhaag?

Het beste snoeit u een laurierhaag met een gewone snoeischaar. Dit is veel werk, maar door te snoeien met een gewone snoeischaar knippen we de takken en niet de bladeren. Als je namelijk dwars door het blad knipt, dan zal deze een bruine rand krijgen totdat deze eraf valt en dat kan een tijdje duren. De bruine bladranden kunnen een behoorlijk ontsierende waarde hebben. Het devies luidt dus: knip met een gewone schaar. Het is maar één tot twee keer per jaar.

Laat de onderzijde van de haag ook net iets breder dan de bovenzijde. Knip dus taps. Hierdoor krijgt de onderzijde voldoende licht en zal de haag mooi vol in het blad blijven. Het verschil in breedte zal de plant zelf in korte tijd weer vol groeien en dan is er snel niets meer van te zien.

Als u bij het planten de haagplanten al meteen bijna op de gewenste hoogt hebt gekocht, dan kunt u deze meteen na het planten al toppen. Dat wil zeggen: een klein topje uit de plant knippen, zodat deze snel gaat vertakken en ook bovenin mooi dicht wordt. U krijgt dan snel een haag die zo mooi dicht is, dat deze u niet alleen beschermt tegen ongewenste blikken in de tuin, maar ook tegen de wind. Een welkome aanvulling in uw tuin dus.