Coniferen worden bruin: wat is het en wat kan ik eraan doen?

12 oktober 2018
Coniferen worden bruin: wat is het en wat kan ik eraan doen?

Niets is zo frustrerend als wanneer uw eens zo prachtige coniferenhaag plotseling ontsierd wordt door verdorde, bruine plekken. Coniferen zijn veelzijdige bomen met een oersterk karakter. Ondanks dat kan het toch gebeuren dat uw coniferenhaag er opeens niet zo florissant meer bij staat. Gelukkig zijn er methoden waarmee u dit vervelende probleem kunt aanpakken. Mijn coniferen worden bruin: wat is het en wat kan ik eraan doen?

Bruine, kale plekken door snoeischade
Bruine, kale plekken door snoeischade

Bruine, kale plekken door snoeischade

Coniferen zijn haagplanten die in principe heel goed gesnoeid kunnen worden. Ze herstellen zich mooi na een snoeibeurt en kunnen meermaals gesnoeid worden gedurende het snoeiseizoen. Nu kan het echter gebeuren dat u een conifeer te radicaal heeft teruggesnoeid, waardoor u op het kale hout bent beland. Hierdoor kunnen kale plekken ontstaan die zich niet meer herstellen. Hiervoor is echter een simpele oplossing. Om de kale plek heen groeien immers nog mooie, groene twijgen. U kunt met deze groene twijgen de kale plek makkelijk een beetje opvullen: buig de twijgen voorzichtig over de kale plek en zet deze losjes vast met een draadje of tiewrap. Niet te strak, anders knelt u de takken af. Wanneer de coniferenhaag weer gaat groeien, zullen de groene twijgen vanzelf in de richting van de kale plek gaan groeien. U stuurt ze als het ware die richting uit. Zo zal uw haag er over een jaar weer florissant bij staan! Denk er ook aan om na een radicale snoeibeurt uw coniferenhaag flink te bemesten. Ook dit bevordert het herstel.


Bruine coniferen door aanhoudende droogte

Bruine coniferen door aanhoudende droogte

Vooral in de zomer kennen we nog wel eens een langdurige droge periode waarin er weinig regen valt. Uw coniferenhaag kan hierop reageren door verdorde, bruine plekken te vertonen. Soms wordt een conifeer zelfs helemaal bruin. Het goede nieuws is dat coniferen die door aanhoudende droogte bruin geworden zijn in de meeste gevallen wel kunnen herstellen. Is een conifeer eenmaal uitgedroogd, kan het lastig zijn om weer vocht toe te dienen. Een keertje extra sproeien heeft meestal geen zin: de conifeer heeft echt meer nodig dan dat. Kijk goed welke bomen in uw haag bruin geworden zijn en graaf rondom de stammen van deze bomen een kleine geul en laat deze vollopen met water. Zo komt het water ook echt bij de wortelkluit, en verdampt het niet alleen in de droge grond. Het is verstandig om gedurende droge perioden uw coniferenhaag te voorzien van extra water door dit direct bij de kluit te gieten. Zorg ook dat u de gehele haag van een extra bemesting voorziet: dit bespoedigt het herstelproces ook weer.

Magnesiumgebrek in de grond
Magnesiumgebrek in de grond

Magnesiumgebrek in de grond

Soms worden coniferen bruin doordat er een tekort aan magnesium is ontstaan in de grond waarin de coniferenhaag staat. De bruine plekken ogen als dor en droog en bevinden zich vooral aan de onderkant en in het midden van de plant. U kunt bij tuincentra en in online winkels magnesium kopen in de vorm van meststof. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing. Hierin staat de exacte dosering die voor uw coniferenhaag nodig is. Ook staat er aangegeven hoe u de magnesium het beste kunt toedienen aan uw coniferen. In sommige gevallen komt deze meststof in de vorm van minerale korrels. Deze strooit u in de haag, over de gehele lengte. Hark de korrels vervolgens lichtjes in de grond. Door uw haag elk voorjaar goed te bemesten voorkomt u ook tekorten aan bepaalde mineralen en voedingsstoffen. Eventueel kunt u elk voorjaar ook direct magnesium toevoegen aan uw basisbemesting.

Verkleurde coniferen door schimmelziekten
Verkleurde coniferen door schimmelziekten

Verkleurde coniferen door schimmelziekten

Bepaalde soorten coniferen kunnen schimmelziekten oplopen. Denk bijvoorbeeld aan de thuja, de taxus en de leylandcipres. Wanneer er sprake is van een schimmelinfectie bij uw coniferenhaag, kenmerkt zich dat door taksterfte en een duidelijke scheiding tussen aangetaste en niet aangetaste delen van de haag. Het is zaak om aangetaste delen zo snel mogelijk weg te snoeien. Zorg ervoor dat u het snoeigereedschap daarna ontsmet met een chlooroplossing of water met een scheutje bleekwater. Zo voorkomt u verdere verspreiding van de schimmel naar de rest van uw haag. Draagt u handschoenen tijdens het snoeien? Was deze na de snoeibeurt dan op minimaal 60 graden, net als de rest van uw kleding.

Gelukkig zijn schimmels bij coniferen over het algemeen prima te bestrijden. Hiervoor zijn verschillende middelen verkrijgbaar bij tuincentra. Deze middelen worden fungiciden genoemd. Informeer bij het tuincentrum bij u in de buurt naar het meest geschikte middel voor coniferen. Om schimmel in uw coniferenhaag te voorkomen is het daarnaast belangrijk dat u de haag op zo’n manier snoeit, dat ook de binnenkant van de haag zonlicht krijgt. Dit doet u door de coniferen onderaan wat breder te laten dan van boven. Op deze manier droogt de haag sneller op na een regenbui of vochtig weer. Dit maakt de haag ook weer minder gevoelig voor schimmels.

Voorkomen dat coniferen bruin worden
Voorkomen dat coniferen bruin worden

Voorkomen dat coniferen bruin worden

Het goede nieuws is dat uw coniferenhaag niet zo heel snel bruin zal worden. Coniferen zijn namelijk hele krachtige bomen die oeroud kunnen worden. Eventuele problemen zijn relatief eenvoudig op te lossen. U kunt voorkomen dat uw haag bruin wordt door uw coniferen jaarlijks te snoeien en daarna te bemesten, bij voorkeur in het voorjaar. Hierdoor voegt u voedingsstoffen en mineralen aan de grond toe die uw coniferen maar al te goed kunnen gebruiken. Coniferen hebben geen bijzonder onderhoud nodig om mooi te blijven. Dat maakt de conifeer dan ook zo’n geliefde haagplant onder tuinliefhebbers!