Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Berberis als haag

De berberis en de zuurbes staan vooral bekend om hun scherpe doorns, die ze perfect maken voor een inbraakwerende haag. Het zijn echter ook verrassend sierlijke haagplanten.

Berberis kopen

De berberis is een plant waarvan wel meer dan vierhonderd soorten bestaan. Die zijn niet allemaal geschikt voor gebruik als haagplanten, maar er zijn zeker soorten die dat wel zijn. Voorbeelden hiervan zijn de zuurbes (Berberis thunbergii) en de wintergroene berberis (Berberis frikartii en Berberis verruculosa). Berberissoorten worden vaak aangeplant omdat ze met hun scherpe doorns indringers buiten de deur houden, maar ze hebben nog veel meer te bieden. We vertellen u graag wat meer over de berberis, zodat u gemakkelijk de juiste berberis bij uw tuinontwerp kunt vinden.

Hoe plant ik een berberishaag

De mogelijkheden van een berberishaag

De vlijmscherpe doorns zijn kenmerkend voor de berberis. Maar omdat deze doorns tussen de bladeren verscholen liggen, zijn er andere eigenschappen die eerder in het oog springen. De gele bloemen waarmee de berberis 'Telstar', de berberis 'Amstelveen' en de Berberis verruculosa in mei en juni bloeien voegen hoe dan ook een mooi kleuraccent aan de tuin toe. En de kleine bladeren zijn ook behoorlijk sierlijk te noemen. Vooral bij de rode zuurbes (Berberis thunbergii 'Atropurpurea') heeft de bladvorm in combinatie met zijn unieke, maar beeldschone paarsrode bladkleur ervoor gezorgd dat de berberis een geliefde haagplant voor sierhagen geworden is.

Kleine bladeren zien we ook bij de buxus. Sommige tuiniers vinden de berberis daarom een goede buxusvervanger als hun buxushaag aangevreten is door de buxusmot of afgestorven door de buxusziekte. Vooral de wintergroene berberissoorten zijn geliefde buxusvervangers. Dat is ook de meest logische keuze, want net als buxussen zijn dit groenblijvende haagplanten. Bovendien worden ze niet meer dan een meter hoog, terwijl een zuurbessenhaag onder optimale omstandigheden een hoogte van 1,50 meter kan bereiken. Houd er rekening mee dat een berberishaag een wat minder strakke groeivorm heeft dan een buxushaag.

Maar het meest geliefd is de berberis als inbraakwerende haag. Dat kan als tuinafscheiding zijn, maar bijvoorbeeld ook direct onder een raam om te voorkomen dat iemand naar binnen klimt. Het is voor zowel mensen als dieren een onaangenaam vooruitzicht om zich een weg over de haag heen of tussen te takken door te banen. Vogels bouwen om die reden nog wel eens hun nesten tussen de takken van de berberis, omdat hun jongen tussen de stekelige takken goed beschermd zijn tegen roofdieren in de buurt. Voor inbraakwering hoeft uw berberishaag niet per se zo hoog te zijn als een privacyhaag. Vanaf ongeveer een meter hoogte werkt een haag met doorns al ontmoedigend.

wanneer-berberis-planten

Berberis of zuurbes planten en verzorgen

De zuurbes en de wintergroene berberis zijn beide bijzonder makkelijke haagplanten. Ze gedijen op bijna alle grondsoorten, zolang er maar niet al te veel water in blijft staan. Bij sommige zwaardere bodemsoorten kan het dus nodig zijn dat u de bodem goed draineert voor u uw berberishaag plant. Doet u dit niet, dan zullen de wortels namelijk vroeg of laat last krijgen van wortelrot en daar is achteraf niets meer aan te doen. In de meeste Europese tuinen zal de grond echter wel geschikt zijn voor een berberis. Van origine zijn alle berberissoorten in ons assortiment exotische haagplanten, maar ze zijn allemaal goed aan ons klimaat gewend geraakt.

Voordat u uw berberishaag planten gaat, raden we wel aan om handschoenen en kleding met lange mouwen te dragen. De doorns van de berberis en de zuurbes zijn namelijk erg scherp, wat het planten van een haag een pijnlijke klus kan maken. Met de juiste voorzorgsmaatregelen is het gelukkig wel eenvoudig. Maak de grond rondom de plek waar uw haag komt onkruidvrij en houd dat het eerste jaar ook zo. Vervolgens kunt u een geul graven die iets dieper is dan de kluiten van uw haagplanten, de planten in de geul zetten en de wortels vervolgens afdekken met de uitgegraven aarde.

Ook voor het snoeien zijn handschoenen geen overbodige luxe. U snoeit uw berberishaag het beste na de bloei. Bij de wintergroene soorten is dat eind juni, bij de zuurbes eind juli. Later snoeien is wel mogelijk, de berberis reageert uitstekend op snoei, maar dan zullen de planten het eerstvolgende jaar minder bloeien. Als u een extra rechte berberishaag wilt, kunt u eventueel ook vroeg in het voorjaar snoeien, maar ook dan kan het voorkomen dat de bloei minder wordt. Wacht in ieder geval met het snoeien tot de laatste nachtvorst voorbij is om vorstschade te voorkomen.

Verschillende soorten berberis online kopen

Welke berberis past het beste bij uw tuin? Als u op zoek bent naar mooi bloeiende haagplanten die het hele jaar hun groene bladeren behouden, zijn de berberis 'Amstelveen', de berberis 'Telstar' en de Berberis verruculosa de beste keuze. Deze groenblijvende haagplanten staan bij de juiste verzorging gegarandeerd het hele jaar in blad. Maar juist de mooie herfstkleuren kunnen een goede reden zijn om voor de zuurbes te kiezen. Bovendien wordt de zuurbes wat hoger dan de wintergroene berberissoorten, wat voor sommige tuiniers een groot voordeel kan zijn.

Maar welke berberis u ook kiest, bij Haagplanten.net garanderen we haagplanten van uitstekende kwaliteit. Dit kunnen we doen omdat we samenwerken met kwekers die hun vak verstaan. Daarnaast worden de planten bij u thuis afgeleverd door bezorgdiensten met veel ervaring in het vervoer van planten. Het enigei wat u dan nog hoeft te doen is uw mooie nieuwe berberishaag planten, water geven en zo nu en dan snoeien. We beloven diezelfde service en kwaliteit als u liever voor andere haagplanten gaat, zoals een laurierhaag, een taxushaag of een ligusterhaag.