Berberis als haag

Berberis als haag

Berberis als haag kopen

De Berberis is een plant waarvan vele verschillende soorten bestaan, wel zo’n 450 tot 500. Eén van de bekendste en meest voorkomende soorten is de Berberis thunbergii, de Zuurbes. Er bestaan veel onderlinge verschillen tussen de Berberissoorten. Zij hebben namelijk allemaal hun eigen kleur bloemen en bessen, variërend van geel tot rood, van oranje tot paars. Ook de bladeren kunnen van kleur verschillen. Dat maakt deze plant heel bijzonder. Er zijn soorten afkomstig uit Azië en Zuid-Amerika, maar ook soorten die inheems zijn in Europa en zelfs in Nederland. De Berberissoorten kunnen wintergroen of bladverliezend zijn. De in Nederland inheemse soorten zijn vaak bladverliezend. Wilt u berberis kopen, dan kunt u daarvoor terecht bij Haagplanten.net!

De Berberis vulgaris, de ‘gewone’ Berberis dus, is zo’n inheemse soort. De blaadjes verschillen per soort van vorm, een Berberis met eivormige blaadjes is ideaal als haagplant, want hij lijkt hiermee op de Buxus sempervirens, dé bekende en meest gebruikte haagplant bij uitstek. De wat kleinere soorten van de Berberis kunt u gemakkelijk in een haag knippen. Een Berberis als haag heeft een klein nadeel, of voor u eigenlijk een voordeel: hij heeft scherpe doorns. Die zitten heel gemeen verstopt onder de bladeren en bloemen. De doorns zorgen ervoor dat ongewenste bezoekers, denk aan wilde dieren of andermans huisdieren, buiten uw tuin blijven. De Berberis is op dat vlak dus niet heel uitnodigend, maar wel een mooie toevoeging aan uw tuin, of u hem nu als omheining gebruikt of gewoon als struik te midden van uw bloemenperken.

U moet er uiteraard wel rekening mee houden dat sommige soorten, zoals de Berberis met roodachtige bladeren, erg heftig kunnen zijn van kleur, vooral in de zon. Als u er dan veel naast elkaar plant is dat misschien teveel van het goede. Maar als u daarvan houdt zijn de Berberissoorten ideaal om uw tuin er exotisch uit te laten zien, vooral in het voorjaar, wanneer de Berberis bloeit. De vrucht van de Berberis wordt in tegenstelling tot andere soorten bessen niet vaak gegeten, ook niet door dieren, hoewel er wel recepten bestaan waarin zuurbessen worden gebruikt.

Berberis in de tuin

Berberis in de tuin

Zoals eerder genoemd zijn de Berberissoorten met kleine, eivormige blaadjes het meest geschikt als haagplant. Een Berberishaag staat het liefst in de zon, want wanneer hij in de schaduw staat kan hij kaal worden. De Berberis houdt van allerlei soorten bodems maar heeft de voorkeur voor een zandbodem. Hij heeft een speciale soort wortels, die heel fijn zijn en daarom kunt u denken dat de Berberis een zwakke plant is, maar niets is minder waar.

Door deze fijne wortels kan de Berberis namelijk gemakkelijk voedingsstoffen opnemen uit de bodem. Dat heeft wel als gevolg dat er geen andere planten in de buurt van de Berberis kunnen staan. U kunt de wortels eventueel snoeien. U kunt de Berberis in principe zo ver snoeien als u wilt, want zijn takken zullen snel weer aangroeien. Daardoor kunt u hem prima tot in detail in vorm houden. U kunt uw Berberis het beste in de maand juni snoeien en als u uw strakke haag in de winter wilt behouden ook nog eens een keer in september. Ook als u een Berberissoort in uw tuin heeft die niet wintergroen is, heeft u er in de winter nog plezier van, wanneer de blaadjes herfsttinten krijgen.