Leylandii planten

Leylandii planten

De leylandii of leylandcipres (Cupressocyparis leylandii) is een van de meest populaire haagplanten voor een hoge privacyhaag. Gaat u een haag van leylandii planten? Dan weet u in ieder geval zeker dat uw coniferenhaag snel hoog genoeg is om uw privacy te beschermen. Met zijn indrukwekkende groeisnelheid van een halve meter tot soms wel een meter per jaar is hij zo op hoogte. Houd er wel rekening mee dat de leylandii in eerste instantie wat opener van structuur is dan andere populaire coniferen, zoals de Californische cipres en de levensboom (Thuja).

Hoe moet ik een leylandihaag planten?

Als de grond in uw tuin geschikt is voor de leylandii, is het planten niet heel moeilijk. De leylandii houdt niet van natte grond, net als alle andere haagconiferen behalve de watercipres. Ook erg droge grond is nadelig. Verder kunt u vrijwel overal uw leylandii planten. Het beste kunt u zo te werk gaan:

  1. Trek al het onkruid uit de grond rond de plek waar de leylandiihaag moet komen te staan. Deze onkruidvrije strook moet aan iedere kant van de haag ongeveer 50 centimeter zijn. Houd dit stuk de eerste jaren ook vrij van onkruid, zodat de haagplanten geen concurrentie voor hun voeding hebben.
  2. Graaf een geul met een minimale breedte van 35 centimeter. Voor de diepte gaat u uit van ongeveer anderhalve keer de hoogte van de kluit. In de praktijk zal dit 50 centimeter of meer zijn. Desgewenst kunt u een draad spannen om zeker van een rechte geul te zijn.
  3. Zorg voor wat losse grond waar de planten op kunnen komen te staan. Er zijn twee manieren om dit te doen: u kunt de grond op de bodem omscheppen of de geul wat dieper graven en daarna een deel van de aarde terugwerpen. Indien nodig kan er bodemverbeteraar door deze aarde.
  4. Na levering kunnen de planten meteen de grond in. Omdat de meeste leylandiiplanten die wij verkopen vrij hoog zijn, gaat dit met hulp beter. Voor een rechte leylandiihaag is het namelijk belangrijk dat de planten rechtop staan. Let ook op dat ze exact midden in de geul staan.
  5. Als de planten naar wens staan, kunt u de overgebleven aarde over de wortels heen gooien en deze aarde aandrukken met uw voet. Dit moet wel voorzichtig gebeuren, zodat de wortels van uw nieuwe leylandiihaag geen schade op zullen lopen.
  6. Rondom de leylandiihaag maakt u een dijkje van 15 à 20 centimeter. Giet hier flink wat water in. Voor kleine planten is 5 liter genoeg, maar omdat de meeste leylandcipressen bij levering al vrij groot zijn, is 10 liter aan te raden.

Wanneer moet ik mijn leylandii planten?

Wanneer moet ik mijn leylandii planten?

Een leylandiihaag planten kunt u het hele jaar doen, zolang het maar niet vriest. Dan kunnen de wortels namelijk niet door de grond heen dringen en ook het graafwerk wordt lastig als de grond verhard wordt door de lage temperaturen. Verder kan het eigenlijk al tijd. Vorst is dus het enige waar u rekening mee hoeft te houden als u een leylandii kopen wilt.

Nadat uw haag geplant is, is regelmatig de leylandii snoeien zeer belangrijk. Twee tot vier keer per jaar snoeien is essentieel. Alleen zo kunt u de snelle groei van de leylandcipres enigszins in toom houden. Bovendien wordt de vertakking van een leylandiihaag dichter van regelmatig snoeien.