Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Schubconiferen

Schubconiferen zien er anders uit dan naaldconiferen, maar dat is niet het enige verschil

Coniferen kopen

Aan de hand van hun gebladerte zijn coniferen gemakkelijk van loofplanten te onderscheiden. Ze hebben immers niet de meestal ronde bladeren die loofplanten wel hebben. Toch lijkt het gebladerte van schubconiferen niet op dat van naaldconiferen. Het verschil tussen schubconiferen en naaldconiferen gaat echter verder dan alleen het uiterlijk van de planten. Ook als het op de groeiwijze en de verzorging van de planten aankomt, zijn er duidelijke verschillen tussen deze twee coniferentypes. Deze nemen we graag met u door, zodat u weet welk type coniferen het beste bij uw tuinwensen past.

schubconiferen hagen

Wat maakt schubconiferen populair voor hagen?

De term “naaldbomen” wordt vaak als synoniem voor coniferen gebruikt. Lang niet alle haagconiferen in ons assortiment hebben echter gebladerte in naaldvorm. Sommige van de meest populaire coniferen voor in de haag, zoals de thuja, de Californische cipres en de leylandii, hebben bladeren die eerder lijken op schubben die strak tegen de takken aan liggen. Deze schubconiferen zijn bijzonder populair voor gebruik in coniferenhagen, omdat ze goed op snoei reageren en in een strak gesnoeide vorm behoorlijk egaal ogen. Bovendien zullen de schubben niet snel de vorm waarin u de haag snoeit verstoren, wat bij haagplanten met grotere bladeren wel een reëel risico is.

Veel coniferen zijn wintergroene haagplanten en dat is bij onze schubconiferen niet anders. Alle soorten thuja, Californische cipres en leylandii zullen een normale Europese winter volledig groen doorstaan en dus ook in de koudste maanden voor privacy in de tuin zorgen. Deze haagconiferen worden namelijk stuk voor stuk hoog genoeg om tegen inkijk te beschermen. Bovendien zijn de meeste coniferen die u bij ons vindt goed winterhard. De thuja 'Smaragd' is zelfs een van de meest winterharde haagplanten in ons assortiment. Wanneer u uw schubconiferen goed verzorgt, hoeft u dus niet bang te zijn dat u een deel van het jaar tegen een dorre, kale haag aan moet kijken.

Daarnaast zijn schubconiferen vaak makkelijke haagplanten. Niet alle schubconiferen kunnen even goed tegen de schaduw – in een schaduwrijke tuin kunt u reuzenlevensbomen het beste vermijden – maar over het algemeen zijn het sterke planten die op iedere goed gedraineerde grond gedijen. Die goede drainage is overigens wel belangrijk, want het enige waar schubconiferen echt niet tegen kunnen is natte grond. Hierin kunnen ze vrij snel last krijgen van wortelrot en de schade die daardoor veroorzaakt wordt is vaak onherstelbaar.

Schubconiferen verzorgen

Schubconiferen verzorgen

Naast het uiterlijk van het gebladerte is de verzorging een van de belangrijkste verschillen tussen naaldconiferen en schubconiferen. Bij een naaldconifeer als de taxus kunt u het zich nog wel veroorloven om zo nu en dan per ongeluk een snoeibeurt te missen. Een te groot geworden taxushaag verjongen is niet moeilijk. Verjongen is bij schubconiferen niet mogelijk. Dit komt doordat ze op hun oude hout geen nieuwe groene scheuten meer krijgen. Een kale schubconiferenhaag is echter vrij eenvoudig te voorkomen door twee tot vier keer per jaar te snoeien, afhankelijk van de groeisnelheid van de coniferensoort die u in de tuin heeft staan.

Een schubconiferenhaag snoeien doet u tussen maart en september. Begin pas met snoeien nadat de nachtvorst helemaal geweken is en stop minimaal twee weken voor het weer begint met vriezen, zodat de snoeiwonden van uw haagplanten kunnen herstellen en geen vorstschade oplopen. Na september snoeien raden we hierdoor met klem af. Laat bij het snoeien ook altijd een groen gedeelte achter op de takken. Een tak die alleen nog maar uit hout bestaat zal bij schubconiferen nooit opnieuw groen worden. Om te voorkomen dat uw coniferenhaag bruine of kale plekken krijgt, snoeit u dus regelmatig en niet te diep.

Het beste begint u pas eind mei of begin juni met het snoeien van uw coniferenhaag. Coniferen hebben namelijk een relatief late groeispurt en door rond die tijd te snoeien herstellen de planten snel. In de meeste gevallen hoeft u dan niet meer dan 10 centimeter van de planten af te knippen. De onderkant moet na het snoeien altijd net iets breder zijn dan de bovenkant. Zo krijgt de hele haag evenveel zonlicht en blijven alle takken mooi.

Voordelen van schubconiferen

Voor de meeste tuiniers is het belangrijkste verschil tussen schubconiferen en haagconiferen met naalden dat de soorten met schubben aanzienlijk sneller groeien. Alleen de thuja 'Smaragd' is met 15 tot 30 centimeter per jaar een vrij langzame groeier. Andere schubconiferen groeien jaarlijks al gauw meer dan 30 centimeter. De groene leylandii spant hierin de kroon: die kan in een jaar tijd wel een meter hoger worden. Ook andere soorten leylandii groeien minstens een halve meter per jaar. Met deze haagplanten heeft u dus snel de haag die u voor ogen heeft in de tuin, maar ze hebben wel meer onderhoud nodig.

Een ander voordeel aan de schubconiferen in ons assortiment is dat ze droge, kegelvormige vruchten krijgen. Dat is bij de meeste coniferen het geval, maar vrouwelijke taxussen hebben een zaadomhulsel dat op smakelijke rode bessen lijkt. Als kinderen of huisdieren die in hun mond stoppen kunnen de zeer giftige stoffen in de zaden in hun systeem terecht komen. De meeste schubconiferen zijn ook giftige tuinplanten, maar het risico dat kinderen het gebladerte in hun mond stoppen is zeer klein. Aanraking met de bladeren kan enige lichte huidirritatie veroorzaken.

Zijn schubconiferen de perfecte haagplanten voor in uw tuin? In de webshop van Haagplanten.net kunt u tegen een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding leylandii’s, Californische cipressen en thuja’s online kopen. Alle schubconiferen die u bij ons bestelt worden bij u thuis afgeleverd, zodat u ze direct kunt planten.

Lees verder