Hoe herken ik de verschillende soorten coniferen?

14 december 2018
Hoe herken ik de verschillende soorten coniferen?

Bent u benieuwd welke conifeer er in uw tuin staat? Of overweegt u een coniferenhaag aan te planten, maar wilt u graag weten welke soort het beste bij uw tuinstijl past? Wij leggen u graag uit hoe u de verschillende soorten coniferen herkent. We begrijpen het immers best als u door de bomen het bos niet meer ziet: er zijn wereldwijd namelijk ruim zeshonderd conifeersoorten bekend. Niet al deze coniferen komen voor in Nederland, en zeker niet al deze typen zijn inzetbaar als haagplant. We zetten de coniferen die we veel terugzien in Nederlandse tuinen voor u op een rijtje.

De levensboom of thuja
De thuja heeft een elegant voorkomen. U herkent deze conifeer aan de glanzende, heldergroene schubben.

De levensboom of thuja

Een veelvoorkomende conifeersoort is de levensboom, ook wel thuja genoemd. Deze conifeer wordt gekenmerkt door een vrij ranke groei. De thuja heeft een elegant voorkomen. U herkent deze conifeer aan de glanzende, heldergroene schubben. Bij het kneuzen van het blad komt de typische, aangename ‘coniferengeur’ vrij. Deze conifeer mag dan een enigszins delicate indruk maken, maar laat u hierdoor niet misleiden: de levensboom gedijt goed op de meeste grondsoorten, kan heel goed tegen wind en is naast wintergroen ook nog eens zeer winterhard.

De thuja groeit tot 30 centimeter per jaar en verdraagt standplaatsen op zowel zonnige als meer schaduwrijke plaatsen. Een haag van levensboom beschermt uw tuin tegen inkijk, is het hele jaar rond groen en past prima bij de meeste tuinontwerpen. In onze webshop vindt u verschillende soorten thuja: van de schitterende thuja ‘Brabant’ en ‘Smaragd’ tot de Reuzenlevensboom ‘Martin’, ‘Excelsa’ en ‘Atrovirens’. U kiest zelf welke soort levensboom uw tuin het meeste te bieden heeft.

De taxus
Ook rode bessen zijn kenmerkend voor de taxus. De taxus is vrij gemakkelijk te onderscheiden van de andere soorten coniferen.

De taxus

Niet iedereen staat er wellicht bij stil, maar ook de taxus is een conifeer. Deze wintergroene haagplant kan worden herkend aan zijn platte, donkergroene naalden. Ook rode bessen zijn kenmerkend voor de taxus. De taxus is vrij gemakkelijk te onderscheiden van de andere soorten coniferen. Waar de meeste conifeersoorten geen terugsnoei tot op het kale hout verdragen, doet de taxus dit wel. De taxus laat zich dan ook goed tot een strakke, symmetrische haag snoeien. Ook kan deze haagplant in diverse creatieve vormen worden geknipt.

In onze webshop vindt u de gewone taxus, ook wel taxus baccata genoemd. Daarnaast verkopen wij ook twee andere soorten: de mannelijke taxus media ‘Hillii’ en de vrouwelijke taxus media ‘Hicksii’. Heeft u een voorkeur voor de formele, enigszins statige uitstraling die een taxushaag met zich meebrengt, maar wilt u graag verschoond blijven van de kenmerkende rode bessen? Plant dan enkel mannelijke taxussen aan: deze produceren geen besjes.

Leylandii coniferen
Een haag van leylandii coniferen is dus snel op de door u gewenste hoogte.

Leylandii coniferen

Net als de thuja heeft de leylandcipres een schubachtig blad. Toch zijn leylandii coniferen doorgaans prima te onderscheiden van de levensboom: de groeiwijze van de leylandii is minder compact dan van de thuja. Ook groeien leylandii coniferen een stuk sneller: ze kunnen zelfs wel een meter per jaar in hoogte toenemen. Een haag van leylandii coniferen is dus snel op de door u gewenste hoogte. Het duurt dan nog wel even tot de haag ook mooi vol is. Door een haag van leylandii coniferen regelmatig te snoeien stimuleert u nieuwe vertakkingen. Doorgaans moet een dergelijke heg toch minimaal 2 tot 4 maal per jaar worden gesnoeid.

De gewone leylandii conifeer is te herkennen aan zijn groene, geschubde blad. Naast deze haagplant is ook de gele leylandii conifeer bij ons verkrijgbaar. Deze wordt gekenmerkt door zijn prachtige, groengele blad. De groene en de gele leylandii conifeer lijken in de meeste opzichten erg op elkaar. Een voordeel van de gele leylandii conifeer is echter dat deze iets sneller zichtdicht groeit dan de groene variant. Beide coniferen zijn erg populair en worden in Nederlandse tuinen veelvuldig aangeplant.

De Californische cipres
De Californische cipres verspreidt daarnaast een heerlijke, frisse herfstgeur in uw tuin.

De Californische cipres

Ziet u een conifeer met blauwgrijze schubben? Dan is de kans groot dat het hier om de Californische cipres gaat. Deze conifeer komt in twee varianten. Naast de blauwe Californische cipres is ook de gele variant een schitterende conifeer die heel geschikt is om een compacte, zichtdichte heg mee te vormen. De Californische cipres verspreidt daarnaast een heerlijke, frisse herfstgeur in uw tuin. Deze conifeer verdraagt geen hele vochtige bodem en kan, net als de andere conifeersoorten, niet worden tot op het kale hout worden teruggesnoeid.

Misschien vraagt u zich nu af hoe u het verschil kunt zien tussen de gele leylandii conifeer en de gele Californische cipres. En hoewel deze coniferen inderdaad een vergelijkbaar uiterlijk hebben, zijn er toch verschillen. Ten eerste groeit de gele leylandii conifeer erg snel, waar de gele Californische cipres ‘slechts’ 30 centimeter per jaar in hoogte toeneemt. Daarnaast verkleuren sommige gele Californische cipressen in de winter: de schubben krijgen dan een prachtige, groen-bronzen kleur. Dit geldt overigens alleen voor de Californische cipres ‘Stardust’.

Overige conifeersoorten
Met de Japanse lariks in uw tuin wordt het immers nooit saai, welk seizoen het ook is.

Overige conifeersoorten

Naast de conifeersoorten die we tot nu toe hebben besproken, zijn er natuurlijk ook nog andere coniferen die goed als haagplant kunnen worden gebruikt. Zo is er de Japanse lariks, die u kunt herkennen aan zijn zachte naalden die in de herfst een goudgele kleur krijgen om vervolgens ’s winters uit te vallen. Hoewel deze conifeer dus niet wintergroen is, is hij wel geliefd om een haag mee te creëren. Met de Japanse lariks in uw tuin wordt het immers nooit saai, welk seizoen het ook is. De twijgen van de Japanse lariks zijn roodbruin.

Een andere naaldconifeer is de fijnspar, ook wel bekend als kerstboom. De fijnspar kan grote hoogten bereiken en is dus ook alleen geschikt om in de grote tuin aan te planten. U herkent deze conifeer aan zijn grove, glanzende naalden. Onder andere zijn naalden onderscheiden de fijnspar van de Japanse lariks. Verder draagt de fijnspar flinke, cilindervormige kegels in de herfst. Tot slot willen we het nog even hebben over de watercipres. Zoals zijn naam al doet vermoeden is deze bladverliezende haagplant heel geschikt om aan te planten in natte, drassige gronden. In de herfst krijgt de watercipres een fenomenale gouden kleur, wat een bijzondere sfeer in uw tuin creëert. Helaas kan de watercipres niet worden aangeplant op drogere grondsoorten.

Online coniferen bestellen
Heeft een van deze coniferen uw aandacht getrokken? Alle coniferen uit dit blogartikel kunt u eenvoudig online bestellen in ons webshop gedeelte.

Online coniferen bestellen

U weet nu hoe u veelvoorkomende haagconiferen kunt herkennen en wat hun eigenschappen zijn. Naast de ‘standaard’ coniferenhaag zijn er dus nog tal van andere mogelijkheden om een prachtige tuinafscheiding aan te leggen. Heeft een van deze coniferen uw aandacht getrokken? Alle coniferen uit dit blogartikel kunt u eenvoudig online bestellen in ons webshop gedeelte. Al onze conifeersoorten komen uit de allerbeste kwekerijen en zijn in uitstekende conditie wanneer ze u bereiken. Een solide haag waarvan u nog een lange tijd kunt genieten begint bij Haagplanten.net.