Bestel uiterlijk 24 maart 2024 en u ontvangt uw bestelling vóór Pasen!! Alleen mogelijk voor de planten die direct leverbaar zijn.

Taxus

Filters filter
3 resultaten
Taxus baccata
Populair
Taxus baccata
Taxus baccata
Vanaf
1,94
arrow-right
Taxus media 'Hicksii'
Taxus x media 'Hicksii'
Vanaf
2,80
arrow-right
Taxus media 'Hillii'
Taxus media 'Hillii'
Vanaf
2,80
arrow-right
Filters filter
3 resultaten

Een taxushaag is een verrijking voor de tuin

Al duizenden jaren is de taxus een van de meest geliefde sierplanten ter wereld. Lang geleden was de gewone taxus, ook wel bekend onder zijn Latijnse naam Taxus baccata, een van de weinige planten die in ons deel van de wereld de hele winter lang zijn innemende donkergroene kleur behield. Juist omdat taxussen groenblijvende haagplanten zijn zagen mensen al vroeg in dat deze coniferen een enorme sierwaarde hebben. Bovendien kan de taxus ontzettend oud worden. Er staan nog levende exemplaren in Groot-Brittannië en Turkije waarvan geschat wordt dat ze meer dan vierduizend jaar oud zijn. 

Verder maakt zijn groeiwijze de taxus tot een fantastische haag plantensoort. Coniferen groeien overwegend vrij snel en moeten daarom ook regelmatig gesnoeid worden, maar met een groeisnelheid van 15 à 20 centimeter per jaar is een taxushaag verrassend goed onder controle te houden. Doordat de taxus wintergroen is, is hij waardevol voor de natuur in zijn omgeving. Hij draagt positief bij aan lokale biodiversiteit. Daarnaast is de taxus een vogelvriendelijke haagplant. Met een taxushaag in de tuin biedt u dus beschutting en voedsel aan vogels.

Een taxushaag beschermt tegen luchtvervuiling

Wist u dat wintergroene hagen positief kunnen bijdragen aan uw gezondheid? Een hogere heg die het jaar rond groen is kan fijnstof uit de lucht filteren. Een taxushaag beschermt u in zekere mate dus tegen luchtvervuiling. Hetzelfde geldt overigens voor de laurierhaag en andere wintergroene coniferenhagen. Daarnaast filteren bomen CO2 uit de lucht. Ook dit komt uw directe leefomgeving ten goede. Een hogere en vooral dichte taxushaag dempt daarnaast geluiden van nabijgelegen snelwegen. Hoe dichter de heg is, hoe groter het effect is. Snoei uw haag regelmatig om nieuwe vertakkingen te stimuleren. Dit maakt de taxus zeer bijzonder. 

Een taxushaag past in verschillende tuinstijlen

Door zijn trage groei wordt de taxus vooral veel gebruikt voor hagen die een beperkte hoogte hebben, zoals een haag op halve hoogte in de voortuin. U hoeft uw taxushaag niet vaak te snoeien om hem mooi en laag te houden, waarmee hij uitstekend geschikt is voor een haag die de zonnestralen kan verdragen en waarmee u de omgeving nog kunt bekijken.

Die lage groeisnelheid zorgt er overigens ook voor dat de taxus een verrassend goede buxusvervanger is. De naalden van de taxus zien er weliswaar heel anders uit dan de kleine bladeren van de buxus of het meest voor de hand liggende buxus alternatief de Japanse hulst, maar de Taxus baccata deelt een aantal belangrijke eigenschappen met deze haagplanten. De vorm waarin u hem snoeit, zullen deze planten niet snel kwijtraken.

Toch is ook een hoge taxushaag mogelijk. De groeiwijze van de Taxus baccata en de Taxus media is zeer compact, dus als uw taxushaag 1,80 meter of hoger is, is hij gegarandeerd zichtdicht. Door snoeien van uw taxushaag stimuleert u de toch al dichte vertakking van de haagplant. Zo blijft uw haag ook bovenin mooi blikdicht. Op deze manier is een taxushaag die hoger dan 2 meter is ook heel goed te realiseren. Denk er dan wel om dat hoe hoger de haag wordt, hoe meer onderhoud hij nodig zal hebben. Een hele hoge haag vraagt om een andere bemesting dan een laag haagje. Door zijn grootte heeft de taxushaag dan meer voedingsstoffen nodig. Natuurlijk vraagt dat met zo’n laag groeitempo wel om wat geduld. Als u echt niet kunt wachten, bijvoorbeeld omdat u direct privacy in uw tuin wilt, is het ook mogelijk om bij ons een kant en klare taxushaag te bestellen. We leveren onze kant en klare hagen op de hoogte die u bij ons bestelt. Na het planten heeft u dan meteen een privacyhaag van taxussen in de tuin.

taxushaag tuinstijlen

Welke soorten taxus zijn er?

Door de vele toepassingen zijn taxussen gewilde haagplanten geworden en zijn er daarom ook vele varianten ontwikkeld. Zo zijn er maar liefst 400 taxuscultivars bekend! De taxussen in de webshop van Haagplanten.net zullen met een beetje verzorging allemaal uitgroeien tot een mooie taxushaag, maar dan nog kunnen wij ons voorstellen dat u zich afvraagt welke taxus het meest geschikt is voor de tuin. Om die vraag te kunnen beantwoorden is het goed om niet alleen uw wensen, maar ook de verschillende taxussoorten nader te bekijken. De meest bekende soort taxus is de gewone taxus, oftewel de Taxus baccata. Een veel gebruikte cultivar voor taxushagen is de Taxus media, verkrijgbaar in de vrouwelijke variant (de Taxus media 'Hicksii') en de mannelijke tegenhanger (de Taxus media 'Hillii'). 

Hoewel de Taxus baccata en de Taxus media heel veel eigenschappen gemeen hebben die ze tot geschikte haagplanten maken, is er wel degelijk een aantal belangrijke verschillen. Mocht u een taxushaag in de achtertuin willen die op termijn boven ooghoogte groeit en helemaal zichtdicht wordt, dan kunt u het beste voor de Taxus baccata kiezen. Bij de Taxus media bestaat namelijk het risico dat de takken onder het gewicht van bijvoorbeeld sneeuw of regen gaan buigen wanneer de haag hoger dan zo’n 1,80 meter wordt. Dit doet natuurlijk afbreuk aan het formele uiterlijk van uw haag. Gebruik de Taxus media dus voor hagen van een tot anderhalve meter, zoals een lage haag die de grens van uw voortuin afbakent. De Taxus baccata is daar overigens even geschikt voor. 

De vrouwelijke Taxus media 'Hicksii' krijgt iedere herfst felrood gekleurde vruchten die uw haag in combinatie met de donkergroene achtergrond een flinke sierwaarde verlenen. Als zo’n taxushaag u mooi lijkt, plant u per tien stuks van de taxus 'Hicksii' een exemplaar van de mannelijke Taxus media 'Hillii', zodat die de vrouwelijke taxusplanten kan bestuiven. Voor een formeler resultaat kunt u er altijd voor kiezen om alleen de taxus 'Hillii' of de Taxus baccata in uw tuin te planten. 

De taxus ten opzichte van andere coniferen

Taxushagen zijn tegenwoordig in zoveel tuinen te zien, dat we wel kunnen zeggen dat de taxus tot de favoriete haagplanten van Europese tuiniers behoort. Maar waarom is het juist de taxus die zoveel vaker aangeplant wordt dan andere haagconiferen?

  • De taxus groeit relatief langzaam: Volwassen taxusplanten groeien in een jaar tijd maar zo’n 15 tot 20 centimeter. Voor sommige mensen lijkt dit misschien een nadeel, omdat het even duurt voordat een taxushaag goed hoog is, maar dat betekent ook dat een taxushaag de vorm waarin hij gesnoeid wordt behoorlijk lang behoudt.
  • Een taxushaag kan verjongd worden: Terugsnoeien tot het oude hout heeft bij de meeste coniferen desastreuze gevolgen, omdat er geen nieuwe scheuten groeien op dat hout. De taxus doet dit wel, waardoor deze plant eenvoudig verjongd kan worden.
  • De taxus is de enige conifeer met opvallende vruchten: Taxussen dragen tijdens de bloei kleine kegels, maar dat valt nauwelijks op. Bij vrouwelijke exemplaren verschijnen nadat ze uitgebloeid zijn, zo rond september, rode bessen. Deze bessen hebben een behoorlijke sierwaarde door die kleur, want die springt in het oog en wordt nog eens extra benadrukt door de donkergroene naalden.

Hoe plant ik een taxushaag?

Een taxushaag kan in bijna iedere grondsoort groeien, zelfs grondsoorten waar veel haagplanten moeite mee hebben, zoals grond met een hoog kalkgehalte. Alleen als u grond in de tuin heeft waar water moeilijk uit wegloopt is een taxushaag planten geen goed idee. Net als de meeste andere coniferen is de taxus namelijk erg vatbaar voor wortelrot als zijn wortels te lang onder water blijven staan. Draineer uw tuingrond dus altijd goed. De taxus is geschikt voor zonnige en schaduwrijke standplaatsen. Wilt u een taxushaag neerzetten onder een rij bomen waar eigenlijk altijd schaduw is? Dat is voor de taxus geen enkel probleem. Een taxushaag kan dan ook makkelijk half in de zon en half in de schaduw staan. Met de juiste verzorging kan deze haagplant veel hebben. 

Bij het bestellen van uw haagplanten kunt u kiezen hoe we de wortels bij u aanleveren. Planten met blote wortels moet u even nat spuiten met een plantenspuit voor ze de grond in gaan. Leveren we uw planten met kluit? Kijk dan even hoe de kluit verpakt is. We verpakken de kluiten in een netje. Is dit netje van metaal? Dan moet u dat doorknippen voordat de u uw taxushaag plant. Jute netjes mogen wel mee de grond in, omdat jute natuurlijk afbreekt. Heeft u haagplanten in pot besteld? Dan moet de pot van de kluit af, zodat de wortels door kunnen groeien in uw tuingrond. Maar u kunt de planten ook even in hun pot laten staan.

Kant en klare taxushagen leveren we in een kartonnen container. U kunt uw kant-en-klaarhaag met deze kartonnen container planten. De wortels van uw taxushaag ontwikkelen zich beter in zulke losse grond. Bekijk ook onze informatiepagina over een taxushaag planten voor een handig stappenplan. Uw taxushaag mooi groen en gezond houden? Zorg er dan ook voor dat u de heg in het voorjaar en najaar van wat organische coniferenmest voorziet. Zo krijgt uw taxushaag de voedingsstoffen en mineralen binnen die hij nodig heeft. Tijdens droge perioden kan uw taxushaag extra vocht gebruiken. Zo voorkomt u dat hij te droog wordt en er taksterfte optreedt. Houd uw haag in goede conditie en de taxus is een haagplant die uw tuinontwerp nog jarenlang kan sieren.

Taxus geschiedenis

Wanneer en hoe snoei ik mijn taxushaag?

Zoals gezegd is een taxushaag door de lage groeisnelheid van de planten relatief onderhoudsarm. Normaal gesproken is een jaarlijkse snoeibeurt voldoende om de haag in vorm te houden, al kiezen veel tuiniers ervoor om hem twee keer per jaar te snoeien, zodat hij extra strak en dicht wordt. Een taxushaag snoeien doet u het beste op een bewolkte dag tussen mei en september, zodat uw haag kan herstellen van het snoeien voor de nachtvorst begint. Snoeien bij felle zon is nooit een goed idee, omdat er nieuwe bladeren aan de oppervlakte komen die in de volle zon kunnen verbranden. Een regenachtige dag is helemaal fijn voor de plant – maar misschien niet zo prettig voor de tuinier. De taxus is zeer goed winterhard, maar ’s winters heeft hij zijn energie nodig om zijn groene gebladerte te behouden. Snoeit u meer dan een keer per jaar? Doe dat dan minstens een keer vóór de langste dag. Meer snoeitips vindt u op onze informatiepagina over taxussen snoeien.

Taxushaag verjongen

Een van de vele bijzondere eigenschappen aan de taxus is dat u een taxushaag kunt verjongen als u vindt dat hij te groot of te breed geworden is. Simpel gezegd houdt dit in dat u uw haagplanten sterk terugsnoeit met als doel dat de haag weer opnieuw in model groeit. Het risico dat een taxushaag uit model groeit is vrij klein, omdat de taxus maar 15 à 20 centimeter per jaar groeit. Een à twee snoeibeurten per jaar is normaal gesproken voldoende om een taxushaag in vorm te houden. Het kan echter voorkomen dat u bijvoorbeeld uw hoge taxushaag beu bent en een lagere haag in de tuin wilt. Dat kan bij zo’n soort haag. De meeste andere coniferen bieden deze mogelijkheid niet. Schubconiferen lopen uit vanuit het groene gedeelte van hun takken. Snoeit u een thuja, leylandii of Californische cipres verder terug dan de takken groen zijn, dan zullen die takken niet meer groen worden. Een taxus kunt u zelfs helemaal tot aan de stam terugsnoeien. Hooguit twee jaar later zullen er gewoon weer groene takken aan uw taxushaag zitten. Dit heeft ermee te maken dat er slapende knoppen aan de stam van een taxus zitten. Snoei je een taxus terug tot aan de stam of enkele takken, dan zal er weer licht op deze knoppen vallen en zullen de knoppen opengaan.

Vijf interessante dingen om met de taxus te doen

Met de taxus kunt u meer dan alleen een prachtige haag creëren zoals we die vaak tegenkomen in tuinen. Daarom presenteren we: vijf interessante dingen om met de taxus te doen. 

  1. Taxus: heel geschikt voor vormsnoei. Zijn dichte vertakkingsvorm en relatief trage groei maken de taxus een heel geschikte plant voor vormsnoei.

  2. Een zigzaghaag van taxus. Een zigzaghaag ziet er interessanter uit dan een ‘normale’ haag. Tegelijkertijd geeft het uw tuin een enigszins chique uitstraling wanneer u haagplanten op deze manier aanplant. De taxus leent zich heel goed voor het creëren van een zigzaghaag.

  3. Een groepje taxusbomen planten. Heeft u een grotere tuin? Dan kunt u ook overwegen om een groepje taxusbomen te planten.

  4. Taxus solitair planten samen met andere beplanting. De taxus laat zich prima combineren met andere beplanting. Wilt u liever geen taxushaag, maar bent u wel betoverd door de charme van deze haagplant? Dan kunt u ervoor kiezen om een taxusboom solitair aan te planten.

  5. Besjes of geen besjes? Kies voor een taxushaag met bessen voor een extra sierfactor in uw tuin. 

 

Informatie planten taxushaag

De taxus is voor zowel hoge als lage heg geschikt

Een taxushaag kan een fikse hoogte bereiken. Taxushagen tot 3,5 meter kunnen een mooi en goed vertakt voorkomen hebben. De taxus is echter ook geschikt voor het aanleggen van lagere hagen, bijvoorbeeld in uw voortuin of om borders mee af te zetten. U kunt een taxushaag eenvoudig op de door u gewenste hoogte snoeien. Houd er wel rekening mee dat het enige tijd kan duren voordat de taxus een mooie hoogte heeft bereikt. De haagconifeer wordt immers door een vrij trage groeivorm gekenmerkt, wat wel ideaal is als u een lage taxushaag wenst.. Wilt u toch snel een hoge taxushaag in uw tuin hebben staan? Dan kunt u taxus kant-en-klaar kopen.

Alternatieven voor de taxus

Zoveel waardering als de taxus krijgen maar weinig andere haagplanten. Taxussen hebben simpelweg veel eigenschappen die de meeste tuiniers verlangen van hun haag. U kunt daarbij bijvoorbeeld denken aan hun perfecte groeigedrag voor een recht gesnoeide haag of het feit dat het wintergroene haagplanten zijn. Maar wat als uw tuin niet geschikt is voor een taxushaag? We vertellen u graag wat de beste alternatieven voor de taxus zijn in dat soort situaties.

Liever een haag die sneller groeit? 

De groei van de gewone taxus of Taxus baccata komt in een jaar niet boven de 20 centimeter uit, terwijl de taxus 'Hillii' en de taxus 'Hicksii' nog langzamer groeien. Dit maakt de planten verrassend onderhoudsarm, maar voor sommige tuiniers groeien ze te langzaam. Schubconiferen, zoals de thuja, de Californische cipres en de leylandii groeien een stuk sneller – de leylandii zelfs tot een meter per jaar – en leveren een soortgelijke haag op.

Er blijft te veel water in de tuingrond staan

Taxussen zijn makkelijke haagplanten, toch kan een taxushaag niet overal staan. Natte grond is een groot probleem. Er zijn zeer zware grondsoorten waarbij het bijna onmogelijk is om de grond voldoende te draineren voor een taxushaag. Zware klei is hier een het meest duidelijke voorbeeld van. In dat geval is het beter om op zoek te gaan naar een alternatief voor de taxus. Voor een coniferenhaag op natte grond bent u echt op de watercipres aangewezen, al kunnen onze reuzenlevensbomen (de thuja 'Martin', de thuja 'Excelsa' en de thuja 'Atrovirens') beter tegen moeilijk te draineren grond dan de meeste andere haagconiferen. Alle andere haagplanten die op natte grond gedijen zijn loofbomen. De haagbeuk en de sleedoorn zijn daar de bekendste voorbeelden van. 

Kant-en-klare taxushaag

Een taxushaag heeft eigenlijk alleen maar voordelen. Als tuiniers naar een nadeel gevraagd wordt, noemen ze toch nog vaak de langzame groei van de taxus op. Dat kunnen we niet ontkennen: als u wilt dat de taxushaag tot op ooghoogte groeit, kan dat een tijdje duren.  In tegenstelling tot andere langzaam groeiende haagplanten is de taxus echter wel in staat om daar hoog genoeg voor te worden. Bovendien is zijn vertakking dicht genoeg om voor wat extra privacy te zorgen. Als u een kant en klare taxushaag bij ons bestelt, gaat alles gelijk een stuk sneller. 

Dit zijn enkele voordelen als u uw taxushaag kant-en-klaar koopt:

  • U heeft direct een volgroeide haag op de door u gewenste hoogte in uw tuin staan. De taxus is een trage groeier die er normaal gesproken jaren over doet om deze hoogte te bereiken.
  • Een haag heeft de eerste maanden na de aanplant veel verzorging nodig. Wij hebben deze verzorging al op ons genomen in de kwekerij.
  • Een oude haag of schutting vervangen door een heg op respectabele hoogte? Een kant-en-klare taxushaag biedt dé oplossing.
  • Binnen een dag staat er een prachtige, volwassen haag in uw tuin. U geniet direct volop van uw privacy.
  • Wij bezorgen de haagelementen bij u thuis. U hoeft dus zelf geen zware haagplanten te vervoeren.

Welke kant-en-klare taxushaag het meest voor u geschikt is hangt af van uw tuinontwerp en eigen voorkeur. We hebben diverse taxushagen kant-en-klaar in ons assortiment. Onze laagste kant-en-klare taxushaag is 70 centimeter hoog. U kunt ook kiezen voor een taxushaag op 80, 100, 120, 150 of 180 centimeter hoogte. Kies altijd voor de haag die de door u gewenste hoogte het dichtst benadert. U kunt de heg na de aanplant altijd een stukje terugsnoeien of hoger laten groeien, afhankelijk van uw wensen. Er is echter zoveel keuze in onze webshop, dat de meeste tuiniers direct tevreden zijn met hun kant-en-klare taxushaag.

Taxus in de tuin

Hoe giftig is de venijnboom?

De venijnboom staat in het Nederlands ook wel bekend als de taxus, de gewone taxus of Taxus baccata om precies te zijn. Deze naam verwijst naar het gif van de planten. De venijnboom is giftig voor mensen en dieren, al eten vogels zonder problemen van de bessen die aan vrouwelijke taxussen groeien. In de tuin hoeft het geen probleem te zijn dat de venijnboom een giftige tuinplant is. De giftige onderdelen van de planten zijn namelijk alleen gevaarlijk als ze ingenomen worden. Bij aanraking, bijvoorbeeld als u uw taxushaag snoeit, is er geen enkel gevaar. 

Vrijwel alle onderdelen van de venijnboom bevatten de zeer giftige stof paclitaxel, ook wel bekend onder de naam Taxol. Als uw tuin niet direct naast een weiland met grazers ligt en u uw snoeiafval meteen opruimt, is het risico op vergiftiging echter klein. Jonge kinderen stoppen de vruchten die een taxushaag met bessen heeft nog wel eens in hun mond. Het vruchtvlees, wat eigenlijk het zaadomhulsel is, is enigszins zoet en eetbaar, maar de zaden bevatten zeer giftige stoffen. Vogels eten wel van de bessen, maar hun verteringssysteem laat de zaadwand intact, waardoor de giftige stoffen nooit in hun lichaam terechtkomen.

Venijnboom als medicijn

Gifstoffen uit de natuur kunnen vaak in andere doseringen ook als medicijn gebruikt worden. Dat is bij de venijnboom ook het geval. Halverwege de vorige eeuw ontdekten twee Amerikaanse wetenschappers dat het gif in de schors van de Pacifische taxus (Taxus brevifolia) te gebruiken is bij die behandeling van verschillende soorten kanker, borstkanker en eierstokkanker in het bijzonder. Later werd ontdekt dat uit de naalden van de Taxus baccata meer heilzame stoffen gewonnen konden worden dan bij de langzamer groeiende Pacifische taxus beschikbaar waren. Omdat er nog steeds geen werkbare manier is om de stof volledig synthetisch te ontwikkelen kan het snoeiafval van uw venijnboom levens redden. Het zijn immers juist de naalden van de venijnboom die de meeste bruikbare stoffen opleveren. Daarom wordt in veel gemeenten het taxussnoeisel opgehaald, zodat het voor dit goede doel gebruikt kan worden. Het is dus zeker de moeite waard om uit te zoeken of ook in uw gemeente het snoeiafval van de venijnboom hiervoor opgehaald wordt.

Online taxus kopen voor in uw haag

Online taxus kopen voor in uw haag

Het online kopen van taxus is goedkoop, snel en eenvoudig. Wanneer u taxus in een fysieke winkel zoals een tuincentrum koopt, betaalt u namelijk niet alleen voor de haagplanten zelf. U betaalt ook mee aan de huur van het winkelpand en het personeel dat in dienst is van het tuincentrum. Het online kopen van taxus is daarom vaak voordeliger. Koopt u uw taxushaag bij Haagplanten.net? Dan worden de planten speciaal voor u gerooid in onze kwekerij.

Lijkt een taxushaag u wel wat? Bij Haagplanten.net kunt u taxussen kopen die bij betrouwbare, professionele kwekers vandaan komen. De haagplanten die we bij u aanleveren zijn dus altijd van topkwaliteit. Dat geldt voor de taxus, maar bijvoorbeeld ook voor de thuja of een laurierhaag. Ook als uw voorkeur toch naar een andere plantensoort uitgaat kunt u dus op het assortiment en de service van Haagplanten.net vertrouwen. 

Een ander voordeel van het online kopen van taxus is dat u direct alle benodigde informatie voorhanden hebt. Op onze website vindt u bijvoorbeeld een schat aan informatie over de verschillende soorten taxus en hoe u deze kunt aanplanten, snoeien en verzorgen. Ook leest u voor welke grondsoorten de taxus geschikt is en waar u nog meer op dient te letten als u een taxushaag aan wilt planten. Ga voor deze informatie naar onze tuingids taxus

Bent u op zoek naar een lage haag of wilt u direct privacy met een zichtdichte haag? Wij hebben het voor u in huis! Zo kunt u kiezen voor een lage taxus van bijvoorbeeld 150 cm of 120 cm. Of kies direct voor een zichtdichte taxushaag van 180 hoog of 200 cm met onze kant-en-klaar hagen.

De taxus is verkrijgbaar in verschillende formaten, waaronder:

  • 30 – 40 cm
  • 40 – 60 cm
  • 60 – 80 cm
  • 80 – 100 cm
  • 100 – 120 cm
  • 120 – 140 cm
  • 140 – 160 cm
  • 150 - 175 cm
  • 160 – 180 cm
  • 175 - 200 cm
  • 180 – 200 cm
  • 200 – 225 cm
loader
Laden...