Tuingids buxus

In onze tuingids leest u onder meer hoe u de buxus het beste plant en verzorgt.
Buxus kopen
Tuingids buxus

Alternatief voor buxus
Er zijn verschillende haagplanten die veel overeenkomsten hebben met de buxus. Een alternatief voor de buxus is dus beter zeker mogelijk. Maar welke buxusvervangers lijken het meest op de buxus?
Meer informatie arrow-right
Buxus planten
Voor een lage haag met een rechte vorm zijn er weinig haagplanten geschikter dan de buxus. Wij leggen je uit hoe en wanneer je de buxus moet planten.
Meer informatie arrow-right
Buxus snoeien
Voor het onderhoud van uw buxus is het belangrijk dat u de plant snoeit. Een buxus snoeien is gelukkig helemaal niet moeilijk. Bekijk hier de beste snoeitips.
Meer informatie arrow-right
Buxusschimmel
De buxusschimmel is een grote bedreiging voor de buxus. De schimmel verspreidt zich snel en is moeilijk te bestrijden. Maar dat betekent niet dat u niets anders kan doen dan hulpeloos toezien hoe zij de buxushaag in uw tuin vernietigen.
Meer informatie arrow-right
Buxusziekte
Als uw haag getroffen is door de buxusziekte, moet u zich het volgende afvragen: gaat u de buxusziekte bestrijden of de buxus vervangen.
Meer informatie arrow-right
De buxusmot, kan ik dit jaar weer buxus planten?
Hoe staat het dit jaar met de buxusmot? Is dit plaagdier op zijn retour of is voorzichtigheid nog steeds geboden? En is het veilig om weer buxus aan te planten?
Meer informatie arrow-right
Rupsen in de buxus
Helaas komt het steeds vaker voor: rupsen in de buxus. Deze rupsen zijn de larven van de buxusmot en zijn, zoals eigenlijk alle rupsen, enorme veelvraten.
Meer informatie arrow-right

 voordelen van een buxushaag

De buxus is een bijzonder geliefde plant voor lage hagen en losstaande planten die in sierlijke vormen gesnoeid worden. Hiermee is de buxus een ware klassieker geworden. Hier vindt u meer informatie over de bijzonderheden en de verzorging van deze mooie groenblijvende haagplanten.

Wat zijn de voordelen van een buxushaag?

Voor een lage haag in een strakke blokvorm is de buxus de ideale plant. Zijn kleine bladeren zorgen ervoor dat de vorm van de haag heel precies te snoeien is. Daarna zorgt zijn uitzonderlijk langzame groei van 10 tot 15 centimeter per jaar ervoor dat hij die vorm lang behoudt. Dat maakt de buxus uitstekend geschikt voor de vormsnoei, maar ook voor een haag die gegarandeerd laag blijft. Buxushagen zijn daarom geliefd als lage tuinafscheiding in de voortuin, maar ze worden ook vaak aangeplant in grote tuinen bij kastelen en paleizen. Veel tuiniers vinden de buxus daarom een elegante uitstraling hebben.

Deze unieke uitstraling heeft ervoor gezorgd dat de buxus al vele jaren een van de meest populaire haagplanten ter wereld is. Maar dat is niet de enige reden. Exemplaren van de Buxus sempervirens zijn bijzonder makkelijke haagplanten die eigenlijk alleen erg natte omstandigheden en een standplaats met veel wind niet kunnen verdragen. In de praktijk houdt dat in dat de planten in bijna iedere Europese tuin wel tot hun recht komen. Ze vragen iets meer snoeiwerk dan u van zulke langzaam groeiende haagplanten zou verwachten, maar het resultaat wordt er alleen maar mooier van. Twee keer per jaar uw buxus snoeien is voor een reguliere buxushaag meestal wel voldoende.

buxus sierlijke vormen

Omdat de buxus in ons deel van de wereld al enkele eeuwen in de siertuinbouw gebruikt wordt, is het misschien moeilijk voor te stellen, maar buxussen zijn geen inheemse haagplanten. Van oorsprong groeien ze rond de Middellandse Zee, vaak aan de schaduwzijde van bergen. Hoewel ze dus uit landen met een veel warmer klimaat dan het onze komen, hebben ze prima om leren gaan met de temperaturen in de iets koudere streken van Europa. Het zijn prima winterharde haagplanten die tijdens een gemiddelde West-Europese winter hun groene bladeren vast blijven houden.

De mogelijkheden van de buxus

Een buxushaag zal niet snel hoger dan een meter worden. Dat is niet ideaal voor een privacyhaag, maar voor in de voortuin is dat des te beter. In voortuinen mogen hagen niet meer dan een meter hoog zijn en daar heeft u zelf ook profijt van. Een buxushaag zal namelijk geen zonlicht tegenhouden, wat voor de hoeveelheid licht in uw huiskamer een pre is. Van zichzelf groeit de buxus natuurlijk niet in zijn rechte haagvorm, maar met af en toe uw buxus snoeien is het niet moeilijk om uw buxus deze vorm mee te geven. Het enige waar u daarbij op moet letten is dat u de bladen van uw heggenschaar parallel aan de haag houdt.

meer-vraag-buxusvervangers

Weet u niet zeker of u handig genoeg bent met een heggenschaar? Dan kunt u ook bij ons terecht voor mooie buxuskubussen. In feite zijn dit de kant en klare hagen onder ons assortiment aan buxussen. Op de kwekerij zijn deze haagelementen al door deskundige kwekers in een mooie rechte vorm gesnoeid. U hoeft deze elementen bij levering alleen nog maar naast elkaar in de grond te zetten en een à twee keer per jaar het voorbeeld van de kwekers te volgen met uw eigen snoeigereedschap. Omdat deze buxuskubussen meer tijd op de kwekerij doorbrengen, kosten ze wel wat meer dan jonge buxusstruiken.

Ook dat is het mooie aan de buxus: u kunt de aanschaf van deze haagplanten volledig op uw budget laten aansluiten. Heeft u niet al te veel te besteden? Dan kunt u beginnen met lage exemplaren met blote wortels. Het kan door de trage groei van de buxus even duren voor deze op de gewenste hoogte zijn, maar u bent wel zelf getuige van het volledige groeiproces.

buxussen

Steeds meer vraag naar buxusvervangers

Lange tijd dachten Europese tuiniers dat de buxus resistent was tegen alle plantenziektes. Het leek er dan ook geruime tijd op dat de buxus niet klein te krijgen was. Helaas is het tegendeel de laatste jaren bewezen. Met name de rupsen van de buxusmot richten sinds vlak na de eeuwwisseling veel schade aan Europese hagen aan. Dat dit voorheen niet gebeurde is te verklaren doordat deze mot oorspronkelijk helemaal niet in Europa voorkomt. Vermoedelijk is de mot meegereisd op slecht verpakt meubelhout vanuit Azië. Sindsdien eet de buxusrups fanatiek van het sap in de bladeren van de buxus, die daardoor binnen de kortste keren helemaal kaal wordt.

Ook de buxusziekte richt veel schade aan buxushagen aan. Net als de buxusmot is deze schimmelziekte vrij lastig uit te roeien. Bestrijding is mogelijk, maar de middelen daarvoor zijn moeilijk te krijgen voor particulieren en erg duur. Bovendien moeten deze bestrijdingsmiddelen regelmatig aangebracht blijven worden, anders heeft uw buxushaag binnen de kortste keren weer last van de buxusschimmel of plaagdieren. Als gevolg daarvan zijn steeds meer tuiniers de laatste jaren op zoek naar buxusvervangers. Simpel gezegd zijn dat haagplanten die veel op de buxus lijken, maar resistent tegen de buxusmot en de buxusschimmel zijn. Vaak gaat het om groenblijvende haagplanten die ook kleine, ovale bladeren hebben.

De Japanse hulst, de struikkamperfoelie en de kardinaalsmuts zijn de meest populaire buxusvervangers, maar ook de taxus is in sommige gevallen een verrassend goed alternatief voor de buxus. Hoewel deze planten een haag opleveren die veel op een buxushaag lijkt en soms zelfs geschikt zijn voor de vormsnoei, zijn sommige professionele hoveniers van mening dat ze toch net wat minder mooi zijn. Zolang de buxusmot en de buxusschimmel actief zijn in Europa, zijn het echter plantensoorten die zeker de overweging waard zijn. Houd er wel rekening mee dat vrijwel alle buxusvervangers sneller groeien dan de buxus zelf.

loader
Laden...