Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Taxushaag planten

Wilt u een taxushaag planten? Dan bent u niet de enige. De taxus is misschien wel de meest populaire haagplant van Europa. Dat is natuurlijk niet zonder reden zo. De taxus is namelijk een hele makkelijke haagplant. Het planten van een taxushaag is niet moeilijk en ook de verzorging na het planten is opvallend eenvoudig voor een coniferenhaag.

Hoe kan ik het beste een taxushaag planten?

Wanneer u eenmaal besloten heeft dat taxus de juiste keuze is voor uw tuin, dan is het zaak om een moment in te plannen voor het planten ervan. De taxus wordt bij voorkeur in de winter geplant, tussen eind september en begin april. Hierbij is echter wel van belang dat het niet vriest op het moment van planten of in de periode daarna. Zo kunt u er zeker van zijn dat uw nieuwe taxushaag meteen goed kan gaan groeien.

  1. Kies een goede plek uit voor de taxushaag. Taxushagen staan het liefst op een plek waar niet veel water in de grond mag staan. Door hun strakke groeivorm en dichte vertakking worden ze in de meeste gevallen als tuinafscheiding gebruikt.

  2. Maak de grond tot zo’n vijftig centimeter rond de plek waar de haag moet komen helemaal onkruidvrij. Zo gaan de voedingsstoffen in de grond namelijk naar de wortels van uw nieuwe taxushaag en niet naar het onkruid dat in de buurt groeit.
  3. Nu kunt u een geul graven waar de taxusplanten in moeten komen te staan. Een taxushaag moet niet te diep geplant worden. Indien u planten met een kluit of in pot besteld heeft, kunt u de bovenkant van de kluit aanhouden voor de juiste diepte.
  4. Vervolgens is het verstandig om de grond in de geul wat los te maken, bijvoorbeeld door het om te scheppen. In deze fase kunt u eventueel ook wat geschikte compost door de losse grond mengen. Zo weet u zeker dat uw taxus zich direct thuis zal voelen.
  5. Maak de grond licht vochtig, maar niet te nat. De taxus houdt niet van erg natte grond. Het kan daarom ook geen kwaad om in een droge periode te planten, zodat de gegraven geul niet vol met regenwater kan lopen.

  6. Nu kunt u de taxusplanten daadwerkelijk in de grond stoppen. Houd hierbij de juiste afstand tussen de planten aan, zoals aangegeven wordt in onze rekentool. Bij een zigzagpatroon heeft u anderhalf keer zoveel planten nodig en moet er een bredere geul gegraven worden.
  7. Staan de planten in de geul? Dan kunt u eromheen weer aarde terug gaan scheppen. Dit moet u voorzichtig, maar wel stevig aanduwen. Zo blijven uw haagplanten mooi overeind staan. De aarde die u terug schept moet voldoende vochtig zijn, zodat de wortels meteen vocht kunnen opnemen.

Op de plantdag zelf

De taxushaag direct na het planten

De eerste drie maanden na het planten zijn het belangrijkst. Zorg dat er in deze periode voor dat de grond goed vochtig blijft, maar verdrink de planten niet. Let er ook op dat u regelmatig onkruid onder en rondom de haag weghaalt. De taxus is een sterke plant die bijna overal kan groeien. Wanneer hij eenmaal een goede start heeft gemaakt, zult u er nog maar weinig omkijken naar hebben.

Na het planten wilt u vast meer weten over hoe u de taxus snoeien moet. De taxus is namelijk zelfs geschikt voor vormsnoei, waardoor hij ook aan te raden is als u voor een aangetaste buxus vervangers nodig heeft. Of leest u graag nog wat verder over de verschillende soorten taxussen die wij aanbieden? Bij Haagplanten.net helpen we graag elke plantenliefhebber!

Planten taxushaag

Hoeveel planten heb ik nodig voor mijn taxushaag?

Wilt u weten hoeveel haagplanten u moet bestellen, dan kunt u gebruik maken van onze handige calculator. Hierbij moet u aangeven of u in een rechte rij of in een zigzag wilt planten. Indien u zo snel mogelijk een dichte haag wilt hebben is een zigzag de beste keuze. Maar bedenk wel dat deze methode meer planten vereist en daarom ook kostbaarder is. In een rechte rij planten is voordeliger, met als nadeel dat u de eerste jaren een open haag zult hebben.

Kant-en-klare taxushaag planten

Kant-en-klare taxushaag planten

Een kant-en-klare taxushaag wordt geleverd in een kartonnen, milieuvriendelijke doos. Dit betekent dat u uw kant-en-klaarhaag met verpakking en al in de grond kunt zetten. De verpakking zal vanzelf op een natuurlijke manier afgebroken worden. Bij het planten zult u een brede geul moeten graven die diep genoeg is, zodat de doos volledig wordt bedekt en de grond tot net onder de onderste takken van de taxushaag komt. De afstand tussen twee planten is ook net iets groter dan bij taxussen die met een kluit worden geleverd.

Wel bent u na het planten van kant-en-klare taxussen direct klaar, want u heeft nu een volwassen haag. Dit levert een groot voordeel op: u hoeft niet jaren te wachten totdat uw haag hoog genoeg is om geen inkijk meer te hebben. Houd er wel rekening mee dat u de kant-en-klare taxus vaker zult moeten snoeien omdat deze volgroeid is. Een volwassen taxus kunt u gelukkig wel een rigoureuze snoeibeurt geven; de taxus zal er snel van herstellen.

Taxus blote wortels planten

Taxus met blote wortels planten

Bij een taxus met blote wortels moet u extra voorzichtig te werk gaan. Zorg dat u, wanneer u wacht met hem te planten, de wortels goed inpakt. Blootstelling aan de buitenlucht kan ervoor zorgen dat de wortels beschadigingen oplopen. Zorg dat de geul die u graaft diep genoeg is, zodat de wortels niet verdrukt worden en goed de ruimte krijgen om verder te kunnen groeien. Doet u vooral geen mest bij de wortels, want dan kunnen zij verbranden. Na het planten kunt u de aarde goed aandrukken zodat de taxus goed rechtop blijft staan. Geef de net geplante taxus voldoende water zodat de grond vochtig is, maar let erop: een te natte bodem is slecht voor de wortels. De wortels zullen zich vanzelf dieper in de grond nestelen en ervoor zorgen dat de taxus stevig staat.

Extra tips bij het planten

Extra tips bij het planten

Taxussen planten kan zwaar zijn, zeker bij taxussen met een kluit. U kunt natuurlijk altijd hulp inschakelen. Er zijn vast wel behulpzame mensen in uw directe omgeving aanwezig. Eén persoon houdt de taxus rechtop, terwijl de ander de gegraven geul weer opvult. De handelingen tijdens het planten kunt u na enige oefening op de automatische piloot uitvoeren, wat u genoeg tijd oplevert om een goed gesprek te voeren. Wie weet leert u de behulpzame buurman beter kennen en houdt u aan deze ervaring een vriend voor het leven over.

Nog een tip: plant de taxus in de winter, zodat hij gewend is aan zijn nieuwe standplaats voordat het groeiseizoen aanbreekt. Wij hopen dat u nu voldoende geïnformeerd bent wat betreft het planten van taxushagen. Er is natuurlijk nog veel meer wat u kunt leren over taxussen. De meeste informatie vindt u dan ook op onze site terug.