Taxushaag planten

Taxushaag planten

Wanneer u eenmaal besloten heeft dat taxus de juiste keuze is voor uw tuin, dan is het zaak om een moment in te plannen voor het planten ervan. De taxus wordt bij voorkeur in de winter geplant, tussen eind september en begin april. Hierbij is echter wel van belang dat het niet vriest op het moment van planten of in de periode daarna. Zorg ervoor dat u het juiste aantal planten bestelt en de grond correct prepareert. Zo kunt u er zeker van zijn dat uw nieuwe taxushaag meteen goed kan gaan groeien!

Wilt u weten hoeveel haagplanten u moet bestellen, dan kunt u gebruik maken van onze handige calculator. Hierbij moet u aangeven of u in een rechte rij of in een zigzag wilt planten. Indien u zo snel mogelijk een dichte haag wilt hebben is een zigzag de beste keuze. Maar bedenk wel dat deze methode meer planten vereist en daarom ook kostbaarder is. In een rechte rij planten is voordeliger, met als nadeel dat u de eerste jaren een open haag zult hebben. Lees meer over taxus kopen en taxus baccata kopen op onze speciale infopagina's!

Op de plantdag zelf

Op de plantdag zelf

Om te beginnen is het natuurlijk nodig om een geul te graven waar u uw haag wilt hebben. Een taxushaag moet niet te diep geplant worden. Indien u planten met een kluit of in pot heeft besteld, kunt u de bovenkant van de kluit of pot aanhouden voor de juiste diepte. Vervolgens is het verstandig om de grond in de geul wat los te maken, bijvoorbeeld door het om te scheppen. U kunt in deze fase ook eventueel wat geschikte compost door de losse grond mengen. Zo weet u zeker dat uw taxus zich direct thuis zal voelen. Hoewel het aan te raden is de grond licht vochtig te maken, moet u er wel rekening mee houden dat taxus niet van erg natte grond houdt. Het kan daarom ook geen kwaad om in een droge periode te planten zodat de geul niet met regenwater vol kan lopen.

Vervolgens kunt u beginnen met uw taxusplanten daadwerkelijk in de grond te stoppen. Hou hierbij de juiste afstand tussen de planten aan, zoals al werd aangegeven in de calculator. Bij een zigzag heeft u anderhalf keer zoveel planten nodig, en moet u natuurlijk ook bij het graven rekening houden met het feit dat de heg meer ruimte nodig heeft in de breedte. Nadat de planten in de geul geplaatst zijn, kunt er omheen weer aarde terug gaan scheppen. Dit moet u voorzichtig maar toch stevig aanduwen – uw haagplanten moeten wel mooi overeind blijven staan. De aarde die u terugschept dient ook voldoende vochtig te zijn, zodat de wortels meteen zoveel mogelijk vocht kunnen opnemen.

De eerste drie maanden na het planten zijn het belangrijkst. Zorg er in deze periode voor dat de grond goed vochtig blijft, maar verdrink de planten niet. Let er ook op dat u regelmatig onkruid onder en rondom uw haag weghaalt. Taxus is een sterke plant die bijna overal kan groeien – wanneer hij eenmaal een goede start heeft gemaakt zult u er nog maar weinig omkijken naar hebben.

Na het planten wilt u vast meer weten over hoe u de taxus snoeien moet. De taxus is namelijk zelfs geschikt voor vormsnoei, waardoor hij ook aan te raden als u voor uw buxus alternatieven nodig heeft. Of leest u graag nog wat verder over de verschillende soorten taxushaag die wij aanbieden? Bij Haagplanten.net helpen we graag elke plantenliefhebber!

Een kant-en-klare taxushaag wordt geleverd in een kartonnen, milieuvriendelijke doos. Dit betekent dat u uw kant-en-klaahaag met verpakking en al in de grond kunt zetten, de verpakking zal vanzelf op een natuurlijke manier afgebroken worden. Bij het planten zult u een brede geul moeten graven die diep genoeg is, zodat de doos volledig wordt bedekt en de grond tot net onder de onderste takken van de taxushaag komt. De afstand tussen twee planten is ook net iets groter dan bij taxussen die met een kluit worden geleverd. Wel bent u na het planten van kant-en-klaar taxussen direct klaar, want u heeft nu een volwassen haag. Dit levert een groot voordeel op: u hoeft niet jaren te wachten totdat uw haag hoog genoeg is om geen inkijk meer te hebben. Houdt er wel rekening mee dat u de kant-en-klaar taxus vaker zult moeten snoeien omdat deze volgroeid is. Een volwassen taxus kunt u gelukkig wel een rigoureuze snoeibeurt geven, de taxus zal er snel van herstellen.

Taxus met blote wortels planten

Bij een taxus met blote wortels moet u extra voorzichtig te werk gaan. Zorg dat u, wanneer u wacht met hem te planten, de wortels goed inpakt. Blootstelling aan de buitenlucht kan ervoor zorgen dat de wortels beschadigingen oplopen. Zorg dat de geul die u graaft diep genoeg is, zodat de wortels niet verdrukt worden en goed de ruimte krijgen om verder te kunnen groeien. Geen mest bij de wortels doen, want dan kunnen zij verbranden. De aarde goed aandrukken zodat de taxus goed rechtop blijft staan. Geef de net geplante taxus voldoende water zodat de grond vochtig is, maar let erop: een te natte bodem is weer slecht voor de wortels. De wortels zullen zich vanzelf dieper in de grond nestelen en ervoor zorgen dat de taxus stevig staat.

Extra tips bij het planten

Taxussen planten kan zwaar zijn, zeker bij taxussen met een kluit. U kunt natuurlijk altijd hulp inschakelen, er zijn vast wel behulpzame mensen in uw directe omgeving aanwezig. Eén persoon houdt de taxus rechtop, terwijl de ander de gegraven geul weer opvult. De handelingen tijdens het planten kunt u op de automatische piloot uitvoeren na enige oefening, wat u genoeg tijd oplevert om een goed gesprek te voeren. Wie weet leert u de behulpzame buurman beter kennen en houdt u aan deze ervaring een vriend voor het leven over. Nog een tip: plant de taxus in de winter, zodat hij gewend is aan zijn nieuwe standplaats voordat het groeiseizoen aanbreekt. Wij hopen dat u nu voldoende geïnformeerd bent wat betreft het planten van taxushagen. Er is natuurlijk nog veel meer dat u kunt leren over taxussen, de meeste informatie vindt u dan ook op onze site terug.