Standplaatsen en bodemsoorten taxus

Alle haagplanten hebben hun eigen voorkeuren qua omgeving. Zo ook de taxus.
Taxus kopen
Standplaatsen en bodemsoorten taxus

Alle haagplanten hebben hun eigen voorkeuren qua standplaatsen, bodemsoorten en andere omgevingsfactoren. Zo ook de taxus. De taxus is zeker geen moeilijke haagplant, maar als u wilt dat deze coniferen in uw tuin gaan uitgroeien tot een mooie taxushaag, zijn er wel wat zaken om rekening mee te houden. Daarom hebben we alle belangrijke informatie over wat de beste standplaatsen en bodemsoorten voor de taxus zijn op een rij gezet. Zo weet u snel of uw tuin geschikt is voor een taxushaag of wat u eventueel moet doen om uw tuin klaar te maken voor de planten.

Taxus media 'Hillii'
Taxus media 'Hillii'
Vanaf
2,80
arrow-right
Taxus media 'Hicksii'
Taxus x media 'Hicksii'
Vanaf
2,80
arrow-right
Taxus baccata
Populair
Taxus baccata
Taxus baccata
Vanaf
1,94
arrow-right

Vermijd natte grond door te draineren

Taxussen zijn makkelijke haagplanten. Dat is een van de vele redenen waarom ze uitgegroeid zijn tot misschien wel de meest populaire haagplanten van Europa. Ze gedijen op een breed scala aan standplaatsen en bodemsoorten, maar niet overal. Net als bijna alle andere coniferen en het merendeel van de haagplanten in ons assortiment kunnen ze bijvoorbeeld slecht tegen natte grond. Staan hun wortels langere tijd onder water, dan zullen de planten vroeg of laat last krijgen van wortelrot. Dit is een van de meest voorkomende ziektes bij een taxushaag. Als de planten hierdoor getroffen zijn, is de enige optie om de aangetaste planten te verwijderen en te vervangen door nieuwe.

Bij wortelrot zit het probleem normaal gesproken echter niet in de planten, maar in de grond. De beste manier om te voorkomen dat uw aangeplante haag last krijgt van wortelrot is de bodem goed te draineren voor de planten de grond in gaan. U heeft hier geen geavanceerde drainagesystemen voor nodig en het is ook geen lastige klus. Voor u uw taxushaag planten gaat, graaft u een geul in de tuin. Op de bodem van die geul kunt u een aantal gaten prikken waardoor het water dat de wortels niet op kunnen nemen wegvloeit. Zo blijft de grond vochtig genoeg om de wortels te voeren, maar wordt de bodem niet te nat.

Er zijn zeer zware grondsoorten waarbij het bijna onmogelijk is om de grond voldoende te draineren voor een taxushaag. Zware klei is hier een het meest duidelijke voorbeeld van. Door de structuur van deze bodemsoort zijn er geen eenvoudige manieren om voor een goede afwatering te zorgen. In dat geval is het beter om op zoek te gaan naar een alternatief voor de taxus. De watercipres is op basis van zijn uiterlijk de meest logische keuze. Watercipressen zijn in tegenstelling tot taxussen echter geen wintergroene haagplanten.

Bekijk meer arrow-down
Bekijk minder arrow-up
Vermijd natte grond door te draineren

Tips voor een taxushaag op droge grond

Aanhoudende droogte kan ook schadelijk zijn voor een taxushaag. Gelukkig is er in de meeste gevallen meer tegen droge grond te doen dan tegen een zware, natte bodem. Het eenvoudigste is natuurlijk om de planten voldoende water te geven. Bij zand of andere droge grondsoorten is het belangrijk om de grond rondom uw haag goed te controleren. De bovenste laag aarde mag niet opdrogen. In perioden zonder regen kan dat dus betekenen dat u bij droge bodemsoorten twee à drie keer in de week ruim water moet geven. Dat kan oplopen tot zo’n 15 liter per meter haag.

Uw taxushaag bemesten kan de wortels van de planten helpen om de voedingsstoffen beter op te nemen. Normaal gesproken is het niet nodig om een taxushaag te bemesten, maar in droge grond heeft het zeker een meerwaarde. Een organische meststof die langzaam afgeeft is dan de beste keuze. Plant u uw taxushaag in heel droge grond? Bemest de haag dan direct bij het planten. Geef ook wat mest na iedere keer dat u uw haag gesnoeid heeft, dan zullen de planten hun groeiperiode zo sterk mogelijk doorstaan. Later in de herfst kunt u beter geen mest geven, omdat de dunne scheuten die dan ontstaan ’s winters door de vorst dood kunnen gaan.

Tijdens het planten kunt u de droge grond waar uw haagplanten in komen te staan ook mengen met bodemverbeteraar, turf of humusrijke potgrond. Dit zijn allemaal relatief eenvoudige manieren om uw taxushaag in droge grond een goede start te geven.

Bekijk meer arrow-down
Bekijk minder arrow-up
Tips voor een taxushaag op droge grond

Makkelijk over standplaats

Misschien kan het door al deze uitleg lijken alsof een taxushaag planten moeilijk is, maar het tegendeel is waar. Er zijn maar weinig grondsoorten waar de planten niet op gedijen en als het op hun standplaatsen aankomt, zijn deze coniferen al helemaal niet moeilijk. Op een zonnige standplaats komt zowel de Taxus baccata als de taxus 'Hicksii' of de taxus 'Hillii' even goed tot groei als wanneer de planten in de schaduw staan. Het enige wat u in de gaten moet houden is dat onderdelen van de haagplanten op een plek in de felle zon kunnen verbranden. Een plek in de halfschaduw is ‘s zomers is dus ideaal.

De wind vormt eveneens geen probleem voor de taxus. Omdat taxushagen vaak laag zijn, hebben ze bij voorbaat al minder last van de wind, maar ook een hoge taxushaag hoeft u niet per se op een beschutte plek te planten. De enige uitzondering daarop is een tuin die direct aan de kust ligt. In zo’n geval is de wind zelf het probleem niet, maar taxussen zijn enigszins gevoelig voor zout.

Die gevoeligheid voor zout zit ook in de wortels en de stam. Dat is iets om rekening mee te houden als uw tuin direct naast een weg staat waar in de winter gestrooid kan worden. Om diezelfde reden is het geen goed idee om zware grond die veel water vasthoudt met zeezand te mengen.

loader
Laden...